ΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Ο Κασσελάκης, η Μακρόνησος, οι επικριτές


Του Παντελή  Σαββίδη


Με τον κ. Στέφανο Κασσελάκη δεν πολυασχολήθηκα διότι δεν με ενδιαφέρει ο πολιτικός του χώρος.
Η παρουσία του, όμως, εχει προκαλέσει αίσθηση στην ελληνική κοινωνία και ό,τι απασχολεί μια κοινωνία είναι και ενδιαφέρον. Έχει δεν έχει σημασία.
 

Στον κ. Κασσελάκη μου κάνουν εντύπωση δύο πράγματα: το ένα είναι η σύμπτωση της πολιτικής εμφάνισής του με την πολυήμερη απουσία του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ και το άλλο η υποστήριξή του απο δύο εκ των πλέον ακραίων στοιχείων του Συριζα, του κ. Πολάκη και του κ. Καρανίκα, οι οποίοι και πρόσκεινται στην τάση Τσίπρα.
 

Ποια είναι η αντίφαση; 

Αν ο κ. Κασσελάκης είναι επιλογή των ΗΠΑ για την διαμόρφωση του ελληνικού πολιτικού σκηνικού, για ποιο λόγο να υποστηρίζεται απο τον Πολάκη και τον Καρανίκα; Των οποίων οι θέσεις δεν είναι φιλοαμερικανικές;
 

Η όποια παρασκηνιακή πληροφόρηση που έχω για το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την ελληνική πολιτική σκηνή λέει πως το ενδιαφέρον αυτό δεν περιορίζεται στα ραβασάκια γενικών κατευθύνσεων σε κρίσιμα υπουργεία. Μερικές φορές φθάνει στο επίπεδο και καθημερνιής διαχείρισης αλλά αυτά είναι πράγματα τα οποία δεν μπορώ να αναφέρω δημοσίως ούτε έχω και απτά στοιχεία. Γενικώς, έμαθα.
 

Απο όσο, δε, γνωρίζω τους αμερικανούς δεν πρέπει να έχουν και μεγάλη εμπιστοσύνη στην ικανότητα των τοπικών κοτζαμπάσηδων να επιτελέσουν με όρους soft διαχείρισης τον ρόλο που θα τους ανέθεταν. Την διαχείριση, δηλαδή, του πολιτικού συστήματος με ευέλικτες, ευφυείς και αποδεκτές υπερκομματικές κινήσεις. Οπότε τον ρόλο αυτό τον αναλαμβάνουν οι ίδιες αλλά δεν γνωρίζω σε ποιο επίπεδο. Ίσως, σε επίπεδο Γκας Αβρακότος.
 

Όλα αυτά είναι εισαγωγικές λεπτομέρειες για το κύριο θέμα που θα ήθελα να σχολιάσω, το οποίο είναι το βίντεο Κασσελάκη στην Μακρόνησο έναν απο τους Νέους Παρθενώνες κατά την έκφραση παλαιού, σεβάσμιου, δεξιού πολιτικού.
 

Ενόχλησε ο συμβολισμός της Μακρονήσου. Γιατί;
 

Η Μακρόνησος είναι ένα απο τα νησιά που συμβολίζουν τον έντονο διχασμό της ελληνικής κοινωνίας. Ορισμένοι θεώρησαν ότι αυτόν τον διχασμό αναπαράγει ο Κασσελάκης.  

Γιατί, όμως, να αναπαράγει αυτόν τον διχασμό; 

Όχι, μόνο, δεν έχει κανέναν λόγο αλλά και στον Συριζα δεν έχουν απομείνει-παρά ελάχιστοι- αριστεροί με μνήμες εξοριών και με σχέση με τον κομμουνισμό.
 

Χωρίς να γνωρίζω τον Κασσελάκη, νομίζω πως όσοι τον υποστηρίζουν για την διαμόρφωση του προφίλ του επέλεξαν την Μακρόνησο για να τονίσουν πως και σήμερα υπάρχει ένας έντονος διχασμός της ελληνικής κοινωνίας-χωρίς να έχει σχέση με τον διχασμό του παρελθόντος- ο οποίος, κατά τον Κασσελάκη, πρέπει να καλυφθεί και πως ο ίδιος είναι το κατάλληλο πρόσωπο γι αυτήν την κάλυψη. Βεβαίως, δεν πιστεύω πως η διάσταση στην ελληνική κοινωνία καλύπτεται αλλά αυτό είναι μια άλλη υπόθεση.
 

Η αριστερά που εκπροσωπεί ο Κασσελάκης δεν έχει αναφορές στην Μακρόνησο. Είναι μια supposedly (για να χρησιμοποιήσω αμερικανικό όρο και να είμαι In) αριστερά.
 

Η αριστερά της Μακρονήσου βρίσκεται, ακόμη, εκεί και έχει μετατραπεί απο πολιτικό δόγμα σε...

 

 θρησκευτική αίρεση με οικονομικούς στόχους. Είναι, δηλαδή, ένα πολιτικοθρησκευτικό κατάστημα.
 

Τέλος, να επισημάνω και το εξής: η ακρότητα διευκολύνει την προσοχή στο μήνυμα.  

Να σας θυμίσω τις διαφημίσεις της United Colors of Benetton;

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου