ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΚΗΦΗΝΟΑΡΙΣΤΕΡΟΠΛΗΚΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Το μεγάλο στοίχημα

 


Του ΑΛΕΞΗ ΠΑΠΑΧΕΛΑ

Ενα κρίσιμο ερώτημα περιμένει, εδώ και δεκαετίες, την απάντησή του: «Μπορεί η Ελλάδα να μεταρρυθμιστεί, να γίνει μια σύγχρονη, κανονική ευρωπαϊκή χώρα;».  

Ο πρόσφατος και οριστικός θρίαμβος του Κυριάκου Μητσοτάκη του δίνει τη μοναδική και ιστορική δυνατότητα να απαντήσει εκείνος στο ερώτημα αυτό

Αντίπαλο δεν έχει. Αντιπολίτευση δεν θα έχει.  

Τα προβλήματα τα γνωρίζει σε βάθος γιατί το μυαλό του λειτουργεί σαν λέιζερ, σαν τον consultant, που μελετάει ένα πρόβλημα σε απίστευτη λεπτομέρεια και βάθος. 

 Η δικαιολογία ότι το πολιτικό προσωπικό δεν επαρκεί για σοβαρές μεταρρυθμίσεις δεν ισχύει. Εχει επιλέξει ένα έμπειρο και ικανό επιτελείο στο Μαξίμου και μία ομάδα υπουργών σε τομείς αιχμής, που έχουν μεταρρυθμιστική βούληση αλλά και εμπειρία διακυβέρνησης. 

Εχει επίσης μπροστά του τέσσερα «καθαρά» χρόνια. Δεν θα έχει καμία πίεση να συνεχίσει την πολιτική κάποιων επιδομάτων χωρίς λόγο. Ούτε καν να κοιτάζει τις δημοσκοπήσεις.

Θα είναι βέβαια λάθος να περιμένουμε θαύματα σε μία μέρα ή έναν μήνα. Τα προβλήματα στην υγεία, στη δημόσια ασφάλεια, στη δικαιοσύνη, στην παιδεία, στη δημόσια διοίκηση δεν σηκώνουν εύκολες λύσεις, όσους «Πιερρακάκηδες» κι αν διαθέτεις. Περιμένουμε όμως ότι ο πρωθυπουργός θα δοκιμάσει –τουλάχιστον– να πάρει γενναίες και γεμάτες ρίσκο αποφάσεις. Αμεσα. Η κλεψύδρα του πολιτικού χρόνου αδειάζει τόσο γρήγορα, άλλωστε, δεν καταλαβαίνεις πότε η κυριαρχία γίνεται μιζέρια.

Οι εκλογές έδειξαν όμως και κάτι άλλο. Μόνο όποιος ζει στη γυάλα του μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το κτήνος του λαϊκισμού στην Ελλάδα πέθανε, θάφτηκε για πάντα.  

Οχι, είναι ζωντανό, κουβαλάει στην πλάτη του ένα ισχυρό ποσοστό των συμπολιτών μας και είναι έτοιμο να ξαναζωντανέψει και να… δαγκώσει. 

Θέλει τεράστια προσπάθεια για να το οδηγήσεις σε μια μόνιμη, ουσιαστική ατροφία. Είναι πολλές οι γενιές που ανατράφηκαν με τον εθνολαϊκισμό, τα στρεβλά εθνικά στερεότυπα και τις θεωρίες συνωμοσίας – και στην Αριστερά και στη Δεξιά. Ηλθαν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έκαναν την παλαβομάρα mainstream, που λένε και οι Αγγλοσάξονες. Από αυτήν την άποψη το εκλογικό αποτέλεσμα τρομάζει. Ναι, εξασφαλίσαμε την παραμονή στην κανονικότητα. Ναι, θα έχουμε έναν σοβαρό πρωθυπουργό, που ξέρει πού θέλει να πάει τη χώρα. Αλλά το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε πόσο κατακερματισμένη είναι η ελληνική κοινωνία, αλλά και πόσο ευάλωτο ένα κομμάτι της στις σειρήνες του ακραίου λαϊκισμού. 

Είναι ισχυρές οι δυνάμεις που θέλουν την οπισθοδρόμηση ή φοβούνται απλά την πρόοδο και το ξεβόλεμα. 

Η μάχη θα είναι σκληρή. Κάποιες μεταρρυθμίσεις θα πετύχουν, κάποιες όχι. 

 Η χώρα...

 

 αλλάζει και θα αλλάξει κι άλλο. 

Το στοίχημα πρέπει να κερδηθεί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου