Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΔΟΞΙΑΔΗ
Νέα χρονιά ήρθε. ∆ιαλέγω µερικές ειδήσεις που αφορούν το μέλλον των ανθρώπων και του πλανήτη, και που δημοσιεύτηκαν τον Δεκέμβριο.
1. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει ότι από το 2025 οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα συμβάλλουν στην παραγωγή ηλεκτρισμού περισσότερο από όσο ο άνθρακας. Η πρόβλεψη για νέες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών μέχρι το 2027 είναι κατά 30% υψηλότερη από ό,τι ήταν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ενα αποτέλεσμα της επίθεσης του Πούτιν είναι ότι ο υπόλοιπος κόσμος σπεύδει να περιορίσει την εξάρτηση από πετρέλαιο και αέριο, δηλαδή από φυσικούς πόρους που ελέγχουν αυταρχικές δυνάμεις. Η αντίδραση αυτή έχει το παράλληλο όφελος ότι θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
2. Οι εταιρείες Moderna και Merck ανακοινώνουν τα αποτελέσματα της πρώτης κλινικής δοκιμής (φάση 2β) για εμβόλιο κατά του μελανώματος. Μειώθηκε κατά 44% η πιθανότητα θανάτου ή επιδείνωσης του καρκίνου στο δείγμα των ασθενών τους.
Μετά την COVID-19, το μελάνωμα είναι η δεύτερη θανατηφόρος ασθένεια που μπορεί να περιοριστεί με τη νέα τεχνολογία εμβολίων mRNA. Ακολουθούν κι άλλοι τύποι καρκίνου. Αυτά εντάσσονται σε ένα μεγάλο κύμα ανακαλύψεων και εφευρέσεων στη βιολογία του 21ου αιώνα, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εύκολη τροποποίηση του γονιδιώματος (CRISPR-Cas9, βραβείο Νομπέλ 2020) και την περιγραφή του τρισδιάστατου σχήματος των πρωτεϊνών (αλγόριθμος AlphaFold της εταιρείας DeepMind, 2020). Είναι τεχνολογίες που επιτρέπουν την πρόληψη ή τη φθηνή φαρμακευτική θεραπεία για ασθένειες που μέχρι τώρα ήσαν ανίατες ή εξαιρετικά επίπονες και ακριβές στην αντιμετώπισή τους.
3. Κρατικό εργαστήριο στις ΗΠΑ (το LLNL) ανακοινώνει ότι πέτυχε πειραματικά ένα κρίσιμο βήμα για την παραγωγή ενέργειας από πυρηνική σύντηξη. Πρόκειται για καθαρή μορφή ενέργειας χωρίς τους κινδύνους της ραδιενέργειας των γνωστών πυρηνικών εργοστασίων, αλλά που έως τώρα δεν μπορεί να παραχθεί με οικονομικό τρόπο.
Το νέο κύμα καινοτομιών αφορά την παραγωγή υλικών πραγμάτων που βελτιώνουν την υγεία, τη διατροφική αλυσίδα, την παροχή ενέργειας και μειώνουν παράλληλα τη ζημιά στο περιβάλλον.
Υπάρχουν ακόμα μεγάλα τεχνικά προβλήματα, αλλά υπάρχουν και δεκάδες νεοφυείς επιχειρήσεις που εργάζονται για να φέρουν στην αγορά αντιδραστήρες σύντηξης, με χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων. Η εμπειρία δείχνει πως όταν γίνουν τα κρίσιμα βήματα στο δημόσιο εργαστήριο, οι μηχανικοί των επιχειρήσεων γρήγορα καλύπτουν τα υπόλοιπα κενά. Είναι πολύ πιθανό ότι σε 20 χρόνια θα έχουμε σχεδόν απεριόριστη φθηνή και καθαρή ενέργεια, χωρίς γεωγραφικούς και χρονικούς περιορισμούς παραγωγής.
4. Ο Branco Milanovic δημοσιεύει νεότερα στοιχεία για την παγκόσμια κατανομή εισοδήματος. Σε αντίθεση με όσα είχε καταγράψει για το τέλος του 20ού αιώνα στο διάσημο βιβλίο του «Καπιταλισμός Χωρίς Αντίπαλο», μετά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008 τα εισοδήματα του πλουσιότερου 1% μειώθηκαν ή αυξήθηκαν λιγότερο από αυτά της παγκόσμιας μεσαίας τάξης, ενώ περισσότερο αυξήθηκαν τα εισοδήματα των πιο φτωχών. «Η τρέχουσα ανακατανομή είναι μάλλον η μεγαλύτερη μετά τη βιομηχανική επανάσταση», γράφει.
Αισιόδοξες ειδήσεις, αναμφίβολα.
Προκύπτουν από ένα κοινό υπόβαθρο: τη σταδιακή επέκταση της βιομηχανικής παραγωγής σε όλο τον κόσμο, παράλληλα με την αδιάκοπη πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας που στις μέρες μας φέρνει την «4η βιομηχανική επανάσταση». Το προηγούμενο κύμα καινοτομίας, σε υπολογιστές, Διαδίκτυο και κινητά τηλέφωνα, αφορούσε αρχικά εργασίες γραφείου και κατανάλωση των μεσοστρωμάτων της Δύσης, τώρα όμως είναι κτήμα όλων και επιτρέπει επικοινωνία και συναλλαγές και στα πιο φτωχά μέρη της Αφρικής. Το νέο κύμα αφορά περισσότερο την παραγωγή υλικών πραγμάτων που βελτιώνουν άμεσα την υγεία, τη διατροφική αλυσίδα, την παροχή ενέργειας, και μειώνει παράλληλα τη ζημιά στο περιβάλλον.
Στο venture capital, που είναι η δουλειά μου, είναι σαφής η στροφή των επενδύσεων διεθνώς προς αυτούς τους στόχους. Η ελπίδα μου, όπως όλων των συναδέλφων στην Ελλάδα, είναι ότι ...
και η χώρα μας θα συμβάλει ουσιαστικά στο νέο κύμα καινοτομιών.
Αυτή είναι η ευχή μου για το νέο έτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου