ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΚΑΘΑΡΜΑΤΟΠΛΗΚΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Συναίνεση στα 15; (Εις πειραϊκήν διάλεκτον, από 15 έως 17 και κάτι, ασυμπλήρωτα τα 18, μπορούν να σε πηδήξουν, αλλά δεν μπορείς να ψηφίσεις.)


Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

Με αυτά που θα διαβάσετε δεν θα βοηθήσω κανέναν να κυλιστεί στη λάσπη του Κολωνού. Θα σας θέσω όμως μερικά ζητήματα που πολλοί δεν έχετε σκεφτεί, δεν έχετε συνειδητοποιήσει πως υπάρχουν.

Ξέρετε ποιο είναι το όριο ηλικίας, όταν φυσικά δεν υπάρχει βία ή απειλή χρήσης βίας, γιατί τότε είναι βιασμός, πάνω από το οποίο είναι ποινικά αδιάφορη, ατιμώρητη η ερωτική συνεύρεση με έναν ανήλικο; 

Τα 15 έτη. Το άρθρο 339 του Ποινικού Κώδικα, με τίτλο Γενετήσιες πράξεις με ανηλίκους ή ενώπιόν τους, αναφέρει στην πρώτη παράγραφο: «1. Οποιος ενεργεί γενετήσιες πράξεις με πρόσωπο νεότερο των δεκαπέντε ετών ή το παραπλανά με αποτέλεσμα να ενεργήσει ή να υποστεί τέτοια πράξη τιμωρείται, αν δεν υπάρχει περίπτωση να τιμωρηθεί βαρύτερα με το άρθρο 351Α, ως εξής: α) αν ο παθών δεν συμπλήρωσε τα δώδεκα έτη, με κάθειρξη, β) αν ο παθών συμπλήρωσε τα δώδεκα αλλά όχι τα δεκατέσσερα έτη, με κάθειρξη έως δέκα έτη και γ) αν συμπλήρωσε τα δεκατέσσερα έτη, με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών…»

Εάν λοιπόν έχετε κόρη ή γιο που έχει κλείσει έστω πριν από λίγη ώρα τα 15, να σας ζήσει και χρόνια πολλά στο παιδί, αλλά να ξέρετε πως αν ένας μπάρμπας 50, 60, 70 ετών την ή τον παραμυθιάσει και κάνει ερωτικές πράξεις με το παιδί σας, που θα είναι λογικά στη Γ’ Γυμνασίου, για τον Ποινικό Κώδικα δεν τρέχει κάστανο. Με συμπληρωμένα τα 15 και πριν ενηλικιωθεί το παιδί οι ασελγείς πράξεις τιμωρούνται μόνο εάν υπάρχει οικονομική συναλλαγή και συγκεκριμένα με ποινή φυλάκισης από 3 έως 5 έτη (351Α ΠΚ). Δηλαδή είναι πλημμέλημα

Θυμάστε τη μολδαβική περιπέτεια γνωστού πολιτικού, που εκεί τη σκαπούλαρε λόγω διπλωματικού διαβατηρίου, του οποίου έπαυσε η ποινική δίωξη στην Ελλάδα λόγω παραγραφής πριν από λίγα χρόνια; 

Ηταν πλημμέλημα και δεν διώχθηκε διότι ασέλγησε στον έφηβο, αφού είχε συμπληρωμένα τα δεκαπέντε, αλλά γιατί τον πλήρωσε.

Εις πειραϊκήν διάλεκτον, λοιπόν, από 15 έως 17 και κάτι, ασυμπλήρωτα τα 18, μπορούν να σε πηδήξουν, αλλά δεν μπορείς να ψηφίσεις. Και ξέρουμε ως γονείς καλά πως η σωματική ωριμότητα ενός παιδιού δεν συμβαδίζει πάντα με την πνευματική.

Δεν θα σας μπερδέψω με περίπλοκες νομικές έννοιες. 

Η γενική κατεύθυνση στην Ευρώπη είναι αυτή, να αναγνωρίζει την ερωτική αυτοδιάθεση του ανήλικου προσώπου σε εφηβική ηλικία. Σε μερικές χώρες μάλιστα έχει κατέβει στα δεκατέσσερα. Όσοι, όπως εγώ, είστε γονείς, αν έχετε παιδιά στην εφηβεία ή θυμηθείτε τα, αν μεγάλωσαν, πώς ήταν όταν ήταν στα δεκαπέντε τους και πείτε μου εάν το π.χ. δεκαπεντάχρονο κορίτσι σας είναι φυσιολογικό και αποδεκτό να έχει σεξουαλικές σχέσεις με έναν πενηντάρη. Πώς θα σας φαινόταν;

Ψάχνετε τώρα για σαρανταπεντάρι, ε; 

Μην το σκεφτείτε για πολύ, διότι θα ανεβάσετε πίεση, αλλά να ξέρετε πως αυτό έχει ψηφιστεί εδώ και μερικά χρόνια και είναι νόμος του κράτους. Οσοι τριγυρίζουν τα Γυμνάσια και Λύκεια, αν δεν πληρώσουν χρήμα και ο «στόχος» έχει κλείσει τα δεκαπέντε και «πέσει» με τη βούλησή του, δεν τρέχει κάστανο και τα σκυλιά δεμένα, και αν κάποιου τέτοιου τύπου τού κάνετε τα μούτρα κιμά, μείνει χωρίς δόντια και τρώει για μήνες μόνο τροφή σε υγρή μορφή με καλαμάκι, θα σας μπαγλαρώσουν, θα πάτε φυλακή και θα τον πληρώσετε κι από πάνω.

Η ταπεινή μου γνώμη είναι πως...

 

 όσο υπάρχει η ανηλικότητα θα πρέπει να είναι ατιμώρητες οι σεξουαλικές σχέσεις μόνον μεταξύ των εφήβων που δεν έχουν διαφορά πάνω από τρία χρόνια, όπως ισχύει στον νόμο και για τα παιδιά κάτω από δεκαπέντε. 

Το να ερωτευτεί ένα κορίτσι της Α’ Λυκείου τον συμμαθητή της ή κάποιον από την Β’ ή τη Γ’ Λυκείου είναι κάτι φυσιολογικό. Το να τη χειραγωγήσει όμως ένας μαντράχαλος, ένας μεσήλικος ή ένας γέρος, που αν είναι χειριστικός δεν είναι απίθανο, είναι απλά επικίνδυνο για την ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού.  

Θα μπορούσε να συζητηθεί ίσως μια ελάχιστη διεύρυνση των ορίων, όταν ο ερωτικός σύντροφος του ανήλικου/ης θα είναι το πολύ στη μετεφηβική ηλικία, αλλά αυτό που συμβαίνει είναι κατά τη γνώμη μου λάθος και, όπως και σε άλλα, η Ευρώπη δεν έχει πάντα δίκιο. Αυτό δεν είναι πρόοδος, δεν είναι άλμα εμπρός, είναι βουτιά προς τα κάτω, το οποίο πολλοί δεν έχουν καν πάρει είδηση. 

Ας προβληματιστούμε…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου