ΝουΔοΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ - ΕΘΝΙΚΑ ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ: Φτηνές δικαιολογίες για το «Turkaegean»

 


Απίστευτες διαστάσεις λαμβάνει το θέμα της κατοχύρωσης του όρου «Turkaegean» στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τουριστική, σε πρώτη φάση, χρήση από την Τουρκία.  

Οι χειρισμοί που έχει κάνει από την αρχή έως τώρα η ελληνική κυβέρνηση είναι κάτι παραπάνω από απαράδεκτοι. Αφενός δείχνουν ενοχική στάση, αφετέρου μαρτυρούν τη διάλυση που επικρατεί στο σημερινό «επιτελικό κράτος».  

Αποτελεί καταρχάς ντροπή η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση -από τον ίδιο τον πρωθυπουργό έως τους υπουργούς της, όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης– να περιορίσουν τις ευθύνες σε καθαρά υπηρεσιακό επίπεδο, σε «κάποιον υπάλληλο» που δεν έκανε σωστά τη δουλειά του.

Λαλίστατοι οι κυβερνητικοί παράγοντες όταν είναι να βγάλουν τη δική τους ουρά απέξω, δεν απαντούν όμως τίποτα για το γεγονός ότι τουλάχιστον εδώ και επτά μήνες η Τουρκία είχε ξεκινήσει τη σχετική καμπάνια για το «Turkaegean». Μάλιστα, το θέμα απασχολούσε και ελληνικά κανάλια με τη συμμετοχή βουλευτών, όπως ο Τάσος Χατζηβασιλείου, ο οποίος ταυτόχρονα είναι γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Ν.Δ. Αυτό από μόνο του συνιστά κόλαφο. Δεν δικαιούνται οι αρμόδιοι υπουργοί να λένε ότι δεν γνώριζαν, διότι πολύ απλά ψεύδονται.

Επομένως, είναι πολύ φτηνές και ποταπές οι δικαιολογίες που -αντικρουόμενες και μεταξύ τους- εφευρίσκει η κυβέρνηση για να καλύψει την -αν μη τι άλλο- αδράνειά της από τη στιγμή που η Αγκυρα κατέθεσε και επισήμως την αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της Ε.Ε., αφήνοντας να περάσει άπρακτη η τρίμηνη προθεσμία για την υποβολή ένστασης.  

Ενδεικτικό της ταραχής και της σύγχυσης είναι ότι αρχικώς επιχειρήθηκε να βαφτιστεί «εμπορική» η διαφορά, στη συνέχεια να χαρακτηριστεί «ιδιωτικός φορέας» η αρμόδια υπηρεσία της Ε.Ε. με έδρα τη Μαδρίτη και, τέλος, να διαταχθεί… ΕΔΕ για να βρεθεί ο «ένοχος υπάλληλος».

Το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό και εθνικό, καθώς εκτυλίσσεται και σε μια συγκυρία κλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων για τη συνολική αμφισβήτηση του Αιγαίου μέσα από διάφορες «κερκόπορτες».  

Η ευαισθησία για την υποβολή παραιτήσεων -όπως είναι και το επιβαλλόμενο- έχει χαθεί βεβαίως προ πολλού. 

Αλλά αυτό...

 

 δεν δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να υποτιμά τόσο πολύ πια τη νοημοσύνη μας.  

Το ανάλογο ισχύει και για τον Ελληνα επίτροπο στην Ε.Ε. (και αντιπρόεδρό της) Μαργαρίτη Σχοινά, που για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται και αυτός κατώτερος των περιστάσεων…


Editorial της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου