ΕΘΝΙΚΑ ΝουΔοΓΑΛΑΖΑΙΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ - ΕΘΝΙΚΑ ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ: Ανάξιοι να προστατέψετε οτιδήποτε είναι ελληνικό!


Από τον Μανώλη Κοττάκη

 Ως δημοσιογράφος του ομίλου Εστία Επενδυτική έχω ένα ξεχωριστό «προνόμιο»: Μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους μου έχω μηνυθεί από τον πρόεδρο Ερντογάν διότι, αυτό λέει το κείμενο της μήνυσης, «με την αρθρογραφία μας εμποδίζουμε την πολιτική του Τούρκου προέδρου στη θάλασσα των νησιών».

Έτσι ονόμαζε μέχρι προσφάτως ο αναπολών τα οθωμανικά μεγαλεία Τούρκος ηγέτης το Αιγαίο: «θάλασσα των νησιών»! Προσπαθούσε να του αλλάξει ονομασία με το «έτσι θέλω» για να μην του θυμίζει τίποτε το ελληνικό! Μολονότι ο ίδιος μιλά ελληνικά. Ηταν, λοιπόν, εξόχως ζωηρή η έκπληξη για εμένα προσωπικά αλλά και για τους συναδέλφους μου να πληροφορούμαστε από δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» ότι η Τουρκία όχι μόνο υιοθέτησε τελικώς τον όρο «Aegean», αλλά έπραξε κάτι που θα έπρεπε να είχε κάνει η Ελλάδα προ πολλού! Τον κατοχύρωσε για τον εαυτό της σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενώσεως! Στην Επιτροπή Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, παρακαλώ.  

Η Ελληνική Δημοκρατία δεν είχε τη διορατικότητα να πράξει ό,τι έπραξε για τις αερομεταφορές ο αείμνηστος επιχειρηματίας Ευτύχης Βασιλάκης, ο οποίος έδωσε το όνομα Aegean στην αεροπορική εταιρία που ίδρυσε το 1987.  

Το αποτέλεσμα, γνωστό: Η κυβέρνηση τρέχει σήμερα πίσω από τις εξελίξεις και ικετεύει να πάρει πίσω το όνομα που μας έκλεψαν οι Τούρκοι με προσφυγές στην Ε.Ε.! Εμείς, η Ελλάς, ένα από τα παλαιότερα μέλη της Ενώσεως, ιδρυτικό, παρόν από τα πρώτα στάδια δημιουργίας της Ενώσεως, εξευτελιζόμαστε να ζητάμε να πάρουμε πίσω έναν ιστορικό μας όρο που κατοχύρωσε μια δύναμη η οποία δεν θα γίνει ποτέ κανονικό μέλος της Ενώσεως. Τι ντροπή!

Όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, «Προσφυγή κατά της απόφασης της Επιτροπής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EUIPO) θα κάνει η Ελλάδα για την κατοχύρωση του όρου του “Turkaegean” και τη χρήση του για διαφημιστικούς και τουριστικούς σκοπούς».

Όπως υποστήριξε, «δεν πρόκειται για αναγνώριση του συγκεκριμένου εμπορικού σήματος από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά είναι απλά απόφαση μιας επιτροπής της με έδρα την Ισπανία, η οποία δεν παράγει πολιτικά ζητήματα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τρόπος που έγινε η καταχώριση δεν επέτρεψε να γίνει ένσταση, ενώ ερευνώνται πώς και γιατί συνέβη.

Ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι πρόκειται για μια «αθέμιτη εμπορική πρακτική που θα προσβληθεί και θα αποκατασταθεί». Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ δεν αναγνώρισαν την εμπορική ονομασία «Turkaegean».

Αλλά εδώ, εν προκειμένω, οι ευθύνες που η Ελλάς πιάστηκε στον ύπνο δεν επικεντρώνονται στην κυβέρνηση. Η χώρα μας εκπροσωπείται από επίτροπο στο Κολέγιο των Επιτρόπων της Ε.Ε. Και μάλιστα τι επίτροπο! Βαρέων βαρών. Επίτροπο ο οποίος φέρει την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίτροπο ο οποίος έχει στενή σχέση με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μαξ Βέμπερ. Επίτροπο με άριστο δίκτυο ενημέρωσης στην Ισπανία όπου εδρεύει αυτή η Επιτροπή Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε. Επίτροπο που ως εκ της θέσεώς του (πρέπει να) έχει πλήρη εικόνα για οτιδήποτε συμβαίνει στο εσωτερικό των οργάνων της Ενωσης.

Αναφέρομαι, βεβαίως, στον κύριο Μαργαρίτη Σχοινά

Το ερώτημα που αυτομάτως σχηματίζεται στα χείλη κάθε καλόπιστου Ελληνος όμως έπειτα από αυτή την εξέλιξη είναι απλό: Έχει η Ελλάς επίτροπο στην Ενωση ή μήπως παρατηρητή;  

Μπορεί να προστατέψει τη χώρα και τα συμφέροντά της ο επίτροπος ή μήπως τελικώς έχουμε ηγεσία στην Ε.Ε. που δεν μπορεί να προστατέψει οτιδήποτε το ελληνικό, από τα εμπορικά σήματα και τα προϊόντα της Μακεδονίας μας μέχρι τον ελληνικότατο όρο «Αιγαίο»;

Ο κύριος Σχοινάς παρασημοφορήθηκε προσφάτως από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για όσα θετικά προσέφερε στη χώρα τον κρίσιμο Αύγουστο του 2015 -γνωρίζω σχετικώς- και επειδή τον γνωρίζω από το 1994, όταν ήταν βοηθός του επιτρόπου Μεταφορών Μαρσελίνο Ορέχα, μου είναι εξαιρετικώς δυσάρεστο να χαράσσω αυτή τη στιγμή στο χαρτί αυτές τις γραμμές. Η απογοήτευση όμως για την αποτυχία του να εντοπίσει εγκαίρως την τουρκική συνωμοσία εντός της έδρας του και να την εξουδετερώσει είναι πολύ ισχυρότερη της μακράς γνωριμίας μας και της εκτίμησης που του έχω. Ο κύριος Σχοινάς βαρύνεται με μια ήττα που καλείται να ακυρώσει σε διπλωματικό επίπεδο η ελληνική κυβέρνηση. Βαρύνεται ακόμη από το γεγονός πως δεν έχουμε πληροφορηθεί, δημοσίως τουλάχιστον, ποια διαβήματα έκανε μέσα στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών οργάνων ως ο Ελλην επίτροπος για να ανακληθεί αυτή η ανιστόρητη απόφαση.

Βαρύνεται που δεν έχει καταγγείλει δημοσίως την Ευρωπαϊκή Ενωση γι’ αυτό ειδικώς όταν οι ΗΠΑ είχαν πλήρη γνώση του διακυβεύματος όταν αποτάθηκαν οι Τούρκοι και σε αυτούς και απέρριψαν το αίτημά τους για την αναγνώριση του όρου «Turkaegean». Είναι δυνατόν να γνωρίζει η Αμερική και να μη γνωρίζει η Ευρώπη πως είναι σφετερισμός ιστορικού ελληνικού τίτλου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς η χρήση του όρου «Αιγαίο»;  

Βεβαίως, δεν φταίει για όλα ο κύριος Σχοινάς.

Η Ελλάς έχει υπουργείο Εξωτερικών, έχει υπουργείο Τουρισμού και ιδιαιτέρως έχει Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ). Δεν μάθαμε να έγινε κανένα διάβημα στην κυρία Φον ντερ Λάινεν από τον πρέσβη της Ελλάδος στις Βρυξέλλες! (Μόνο χάρτινες δηλώσεις ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την Ε.Ε. ξέρει να κάνει η πρόεδρος της Κομισιόν στον ελληνικό Τύπο!) Δεν είδαμε τον ΕΟΤ να κάνει σχεδιασμό καμπάνιας με εθνικούς όρους, η ηγεσία του έχει τον νου της στα σίριαλ του Mega όπου πρωταγωνιστεί και στο πώς θα κατανέμεται η διαφήμιση, όχι τι θα λέει η διαφήμιση.

Και, τέλος, δεν είδαμε και την κυβέρνηση να σηκώνει τους τόνους για ένα τόσο σοβαρό θέμα με εθνικές προεκτάσεις. Η κατάθεση μιας προσφυγής σε ένα όργανο της Ε.Ε. που έλαβε απόφαση χωρίς να λάβει υπόψη του τα συμφέροντα ενός κράτους-μέλους θεωρείται μάλλον υποτονική αντίδραση – αρνούμαστε να κάνουμε δεύτερες σκέψεις, τις αποδιώχνουμε, για την απαράδεκτη νωχελικότητα με την οποία αντέδρασε η κυβέρνηση.

Κάποιος πρόσφατα μίλησε για την εθνική φανέλα που όλοι πρέπει να φοράμε. Δεν αρκεί να τη φοράμε όμως. Πρέπει και...

 

 να την ιδρώνουμε. 

Το εθνόσημο, το όνομα «Greece» στο ταμπελάκι που τίθεται μπροστά από τις θέσεις των αξιωματούχων μας που μας εκπροσωπούν σε διεθνείς οργανισμούς, είναι ευθύνη.  

Δεν δίνουμε λόγο μόνο στους παρόντες, αλλά στους αγέννητους και τους νεκρούς…

 

YΓ.: Για την αυτεπάγγελτη έρευνα που γίνεται σε επίπεδο Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε. για τη λίστα Πέτσα η κυβέρνηση όχι μόνο γνώριζε μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια για το πού βρίσκεται ο φάκελος, αλλά κάλεσε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου την επίτροπο Βεστάγκερ. Διότι καίγεται η γούνα της! Να μάθει όμως τι παίζεται σε μια άλλη επιτροπή της Ε.Ε. για τον όρο «Αιγαίο», ούτε λόγος. Και ύστερα ψάχνουμε τι φταίει.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου