ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Κουίζ για μεγάλους που τα ξέρουν όλα

 Toυ Κώστα Λεονταρίδη

Ασκηση νοερής επιστροφής στα θρανία με δέλεαρ τη συμμετοχή στον πρώτο PISA α λα ελληνικά διαγωνισμό, όπου ήδη εξετάστηκαν 6.000 μαθητές ΣΤ΄ Δημοτικού και Γ΄ Γυμνασίου.  

Οι παρακάτω ερωτήσεις είναι τυχαίο δείγμα από αυτές που κλήθηκαν να απαντήσουν 12χρονοι και 15χρονοι

Η χρήση κριτικής σκέψης προαιρετική.

 

1. Η φράση «πιο δύσκολο» γραμματικά είναι: α) Επίθετο θετικού βαθμού, β) επίθετο συγκριτικού βαθμού, γ) επίρρημα θετικού βαθμού, δ) επίρρημα συγκριτικού βαθμού.

2. Σε ποια από τις παρακάτω προτάσεις το ρήμα βρίσκεται στον υπερσυντέλικο; α) Εάν μια κυρία δεν είχε κάνει γνωστό το γεγονός, β) έχει γίνει ένας από τους κορυφαίους παίκτες, γ) η απόσταση είναι 8. 687 χλμ., δ) και πόσες άλλες αγαθοεργίες που δεν έγιναν γνωστές.

3. Ποια από τις λέξεις στις οποίες ακολουθεί (;) είναι κατηγορούμενο; α) Ενας προπονητής (;) τον είδε να παίζει κυνηγητό, β) τη συγκεκριμένη (;) διαδρομή την έκανε με ένα του άλμα, γ) ο Γιάννης έγινε αστέρι (;) του μπάσκετ, δ) ο Γιάννης έπαιζε κυνηγητό (;) με τα αδέλφια του.

4. Ποια είναι η αξία του ψηφίου 3 στον δεκαδικό αριθμό 67,03; α) 3 δέκατα, β) 3 μονάδες, γ) 3 εκατοστά, δ) 3 χιλιοστά.

5. Με ποιον από τους παρακάτω δεκαδικούς αριθμούς είναι ισοδύναμο το κλάσμα 1/20; α) 0,05, β) 0,1, γ) 0,20, δ) 0,5.

6. Ποιος είναι ο Μέγιστος Κοινός Διαιρέτης των αριθμών 18 και 30; α) Το 3, β) το 6, γ) το 18, δ) το 90.

7. Στην τάξη της Μαρίνας οι μαθητές μπορούν να χωριστούν σε ομάδες των 4 ή των 6 χωρίς να περισσέψει κανένας. Πόσοι μαθητές το λιγότερο μπορεί να είναι στην τάξη της Μαρίνας; α) 12, β) 16, γ) 18, δ) 24.

8. «Η συμμόρφωση σε κοινά αποδεκτούς κανόνες». Σε ποιο μέρος του λόγου ανήκει η λέξη κοινά; α) Επίθετο, β) επίρρημα, γ) επιρρηματικός προσδιορισμός, δ) ουσιαστικό.

9. Με την έκφραση -χ συμβολίζουμε: α) Οποιονδήποτε αρνητικό αριθμό, β) τον αντίθετο του αριθμού χ, γ) τον αντίστροφο του αριθμού χ, δ) δεν είναι σωστή η έκφραση γιατί δεν δείχνει από ποιον αφαιρούμε.

10. Εχουμε ένα τετράγωνο με πλευρά α. Αν διπλασιάσουμε την πλευρά του τότε: α) Διπλασιάζεται η περίμετρος και το εμβαδόν του, β) αυξάνεται κατά 4 η περίμετρος και το εμβαδόν του, γ) διπλασιάζεται η περίμετρος και τετραπλασιάζεται το εμβαδόν του, δ) τετραπλασιάζεται η περίμετρος και το εμβαδόν του.


Σωστές απαντήσεις: 

 

 1β, 2α, 3γ, 4γ, 5α, 6β, 7α, 8β, 9β, 10γ. 

Οσοι (όπως ο γράφων) ταραχτήκατε με την επίδοσή σας, ψυχραιμία. Ας περιμένουμε να δούμε τι ψάρια πιάσαν και οι μικροί.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου