ΣΥΡΙΖΟΑΛΗΤΑΡΑΔΙΚΟ: Μπαχαλολάγνοι

 


Toυ ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗ

Συνέβησαν σχεδόν ταυτόχρονα. Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωνε τις αλλαγές που προτείνει στη διοίκηση και στη λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο Νίκος Φίλης εξέδιδε την ίδια ώρα ανακοίνωση για τα επεισόδια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «προκαλεί με τη στάση της την έξαρση της βίας». «Οι σημερινές εικόνες στο ΑΠΘ θυμίζουν εποχές εκκαθαριστικών επιχειρήσεων της αστυνομίας στην Τουρκία και στη Λατινική Αμερική», κατέληγε ο τομεάρχης Εκπαίδευσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

(To τι πραγματικά συνέβη μεταξύ των τριάντα διαδηλωτών και των δέκα αστυνομικών στο ΑΠΘ, μπροστά από μια υπό κατασκευή βιβλιοθήκη, φαίνεται καθαρά στα βίντεο που ανέβασαν οι ίδιοι οι διαμαρτυρόμενοι στα κοινωνικά δίκτυα.)

Μία ημέρα πριν από τις ανακοινώσεις είχε δημοσιευθεί μια δημοσκόπηση, η οποία περιλάμβανε και ένα ερώτημα για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Σε αυτό, το 62,1% των ερωτηθέντων δήλωνε υπέρ του νέου Σώματος για τα ΑΕΙ. Υπέρ εμφανιζόταν και το 41,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί κανείς να υποθέσει τι θα απαντούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οτι οι δημοσκοπήσεις είναι στημένες για να δημοσιεύονται σε «πετσωμένα» ΜΜΕ. Οτι ο λαός θα δώσει την απάντησή του στην κάλπη για να διώξει τον Πινοσέτ των Βαλκανίων.

Την ίδια ακριβώς πεποίθηση για τις δημοσκοπήσεις είχε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την περίοδο 2016-2019 – από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε πίσω στις μετρήσεις μέχρι και τη συντριπτική επιβεβαίωσή τους στις τρεις διαδοχικές εκλογές του 2019.

Δεν είναι, όμως, μόνο η (παρ)ανάγνωση των γκάλοπ. Απαράλλαχτη άποψη είχε και έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και για τον αντίπαλό του. Ο Μητσοτάκης αντιμετωπιζόταν ως «κατασκεύασμα» του συστήματος. Το προβάδισμά του ήταν προϊόν επικοινωνιακής σκηνοθεσίας και όχι αυθεντικής επιρροής των απόψεων που εκείνος εξέφραζε. Παρά την εκλογική διάψευση, το μοτίβο δεν έχει αλλάξει: Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να «αναλύει» –τρόπος του λέγειν– τον πρωθυπουργό ως συστημική μαριονέτα χωρίς γνήσια πολιτική απήχηση.

Ετσι εξηγείται και το παράδοξο: Τρία χρόνια μετά τις εκλογές, η Κουμουνδούρου σπεύδει να πανηγυρίσει όταν οι δημοσκοπήσεις, των οποίων την αξιοπιστία δεν αναγνωρίζει, δείχνουν μονοψήφια διαφορά από τη Ν.Δ. Το μείζον εύρημα –του ποιος και υπό ποιες συνθήκες εξακολουθεί να κυριαρχεί– διαφεύγει από το οπτικό της πεδίο.

Το ακόμη πιο παράδοξο είναι ότι...

 

 την πολύ σπάνια ανθεκτικότητα της πρωτοκαθεδρίας δεν την παραβλέπει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Την υποτιμά ενίοτε και η ίδια η κυβέρνηση.

Αν υπάρχει ένα πεδίο όπου η ατζέντα της Ν.Δ. είναι ακλόνητα πλειοψηφική, αυτό είναι η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο που έχει ήδη τεθεί σε διαβούλευση άργησε τρία χρόνια. Κόστος θα έχει η κυβέρνηση μόνο αν κάνει πίσω.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου