ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΚΗΦΗΝΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Δεξιότητες. "Επιθεώρηση" που θα βγάλει πολύ γέλιο...

 

Του Γιώργου Κράλογλου

Στην πρώτη πράξη κυριαρχεί η διαρροή για 300.000 προσλήψεις σε εργαζόμενους με δεξιότητες.  

Στη δεύτερη μαθήματα δεξιοτήτων σε κρατικούς υπαλλήλους...

Να μείνουμε κυρίως στην πρώτη πράξη της "επιθεώρησης” με τον τίτλο "Η ανεργία λόγω και έλλειψης δεξιοτήτων και ειδικευμένων εργαζομένων”. Να μείνουμε και να σταθούμε, μάλλον με ντροπή, στη διαρροή και από τον χώρο ιδιωτικών επιχειρήσεων και της παράγωγης που βεβαιώνουν και σε δημόσιες συζητήσεις τους ότι αν συναντούσαν εργαζόμενους με δεξιότητες στην Ελλάδα, θα έδιναν δουλειά σε περισσότερους από 300.000!!

Και ρωτάμε τώρα εμείς. Πείτε ότι βρίσκουμε τους 300-400.000 εργαζόμενους με δεξιότητες, πόσα λεφτά θα πάρουν μηνιάτικο, πώς θα πληρώνονται τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων. Και κάθε πότε θα καταβάλλεται ο μισθός;

Αν η απάντηση είναι ότι θα έχουν ανθρώπινες αμοιβές, έγκαιρη καταβολή και συνθήκες εργασίας ευρωπαϊκού επιπέδου, ο αντίλογός μας είναι ότι μιλάμε για εργασιακό περιβάλλον σε 3-4.000 επιχειρήσεις (που δεν γνωρίζουμε πόσο ακόμη θα λειτουργούν...). Από εκεί και πέρα οι προϋποθέσεις απασχόλησης είναι ίδιες με εκείνες της πρώην (προ ολίγων ετών) Βουλγαρίας.

Μένουν αδιευκρίνιστα όμως και δύο βασικά σημεία, πριν αρχίσουμε τα γέλια με τις εκατοντάδες χιλιάδες έτοιμες προσλήψεις (υπό προϋποθέσεις βεβαίως...).

Πρώτον, αν μπορούν να απασχολήσουν τους 300.000 εργαζόμενους με δεξιότητες οι 3-4.000 επιχειρήσεις,
(πράγμα αδύνατον κατά την άποψή μας).


Και δεύτερον, για πόσο χρονικό διάστημα θα λειτουργούν οι επιχειρήσεις αυτές στις σημερινές πιέσεις της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης. Συνεπώς τι σιγουριά και τι μέλλον υπόσχονται στους 300.000 εργαζόμενους με τις δεξιότητες.

Επειδή λοιπόν το αστείο εδώ αρχίζει να χοντραίνει (γιατί η αγορά νομίζει ότι δεν έχει βάλει το χεράκι της στην απογοήτευση εργαζόμενων και ανέργων με δεξιότητες -ανάμεσα στους 1.100.000 που προτιμούν να βολεύονται με τα επιδόματα ανεργίας) να γνωρίζουμε τι λέμε όταν μιλάμε για έλλειψη ενδιαφέροντος των άνεργων και εργαζόμενων ακόμη για δεξιότητες στην Ελλάδα.

Να μη ξεχνιόμαστε και να μη μας διαφεύγει τι προσφέρει η ιδιωτική αγορά εργασίας σε πολύ μεγάλη έκταση.

Προσφέρει μαύρα ως αμοιβή προτείνοντας σε άνεργους τετραήμερα για απασχόληση έναντι 350-400 ευρώ τον μήνα,
πράγμα που ίσως συμφέρει κάποιους γιατί τα μαύρα τούς επιτρέπουν να παραμένουν "ανέργοι" και να εισπράττουν τα επιδόματα του κράτους-πατερούλη,  από τις δήθεν σοσιαλιστικές, αριστερές και φιλελεύθερες κυβερνήσεις...


Προσφέρει κανονική μηνιαία απασχόληση με 500-600 ευρώ, χωρίς να εγγυάται τον χρόνο καταβολής του μισθού και αναγκαστική ανοχή (από το 40% των επιχειρήσεων) της πληρωμής με καθυστέρηση 4-5 μηνών, αλλιώς παίζεται η θέση εργασίας (μιας και υπάρχει μεγάλη προσφορά προσαρμογής στις συνθήκες λόγω ανεργίας...).

Προσφέρει κατώτατους στα χαρτιά... και νόμιμα επιδόματα αδείας και δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων, καθ' όλα νόμιμα,  αφού εισπράττονται, αλλά στη συνέχεια επιστρέφονται μέσω των ΑΤΜ (όπως μας έδειξαν και τα σπαρταριστά φαινόμενα αυτού του είδους,  προ μηνών).

Προσφέρει δουλειά σε μετανάστες με μεροκάματα πείνας αλλά ως εξαιρετικά υποδείγματα προς τους άνεργους, αν συμβεί και έχουν απαιτήσεις,  που όπως όλοι γνωρίζουμε δεν έχουν.

Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά;
΄

Ότι η αγορά εργασίας της χώρας στον ιδιωτικό τομέα, έχει προσφορά εργαζομένων με δεξιότητες και εξειδικεύσεις, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της πιθανής ζήτησης, αλλά δεν υπάρχει θέληση για εργασία;

Ασφαλώς και δεν είναι έτσι. Ασφαλώς είχαμε και έχουμε μεγάλες ελλείψεις. Τα δε κενά διευρύνθηκαν και λόγω της απουσίας 700.000 νέων μας που βρήκαν τη ζωή τους εκτός Ελλάδας και αποκλείεται να επιστρέψουν στη μαύρη ψευτοσοσιαλιστική πολιτική μας μιζέρια.

Η υπόθεση όμως με τις δεξιότητες και τους εξειδικευμένους στην ιδιωτική εργασία δεν θα εξελιχθεί όπως θέλουμε όσο κρατάει ο πολιτικός ανταγωνισμός στις κρατικές επιδοτήσεις, στα κρατικά χαρτζιλίκια και στην κατασπατάληση των φόρων μας για χάρισμα κεφαλαίων προς κρατικούς Οργανισμούς αλλά και Οργανώσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων (Συλλόγους, Σωματεία, Ενώσεις) για εκπαίδευση εργαζομένων πάνω σε δεξιότητες. Πρόγραμμα που θέλει πολλή συζήτηση...

Και πάμε στη δεύτερη πράξη. Στη νομοθεσία που ετοιμάζεται για εκπαίδευση των κρατικών υπαλλήλων σε δεξιότητες.  

Για να δυναμώσουμε το γέλιο σάς θυμίζουμε ότι...

 

 με το πρώτο μνημόνιο, οι δανειστές μας επέβαλλαν υποχρέωση να αναμορφώσουμε και το σύστημα αξιολόγησης των κρατικών υπαλλήλων.  

Το ζήτησαν το 2010. Το τραβήξαμε μια 4ετία. Δεν πήγαινε άλλο.  

Το 2014 βγάλαμε (εξ ανάγκης) νόμο (4250) που που όριζε και ότι το 15% των κρατικών υπαλλήλων έπρεπε να βαθμολογηθεί κάτω από το μέτριο...  

Ρωτήστε τώρα εσείς όσους φιλοδοξούν (στην κυβέρνηση) να νομοθετήσουν εκπαίδευση των κρατικών υπαλλήλων σε δεξιότητες. Εφαρμόστηκε ποτέ ο ίδιος νόμος, του 2014; 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου