ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟΑΝΑΡΧΟΠΛΗΚΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Είμαστε στα καλά μας;

Του ΣΑΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ

Πριν από λίγες ημέρες, ύστερα από απόφαση του συλλόγου φοιτητών ηλεκτρολόγων – μηχανολόγων του ΑΠΘ, φοιτητές εισέβαλαν στην Πολυτεχνική Σχολή διαμαρτυρόμενοι για την έρευνα στην οποία συμμετέχει η σχολή τους, μαζί με την ΕΑΒ, για την κατασκευή ελληνικού drone. 

Δύο παρατηρήσεις:  

Πρώτον, δεν πρόκειται για εισβολή ομάδας φοιτητών, κάτι σύνηθες στα πανεπιστήμιά μας. Πρόκειται για απόφαση του συλλόγου των φοιτητών

Δεύτερον, η σχολή των ηλεκτρολόγων – μηχανολόγων του ΑΠΘ είναι μία από τις καλύτερες των ελληνικών ΑΕΙ. Εννοείται πως οι εισβολείς δεν παρέλειψαν να γράψουν τη λέξη «δολοφόνε» πάνω στην πόρτα του γραφείου του κοσμήτορος της Πολυτεχνικής Σχολής.

Εδώ και λίγες ημέρες ξεκίνησαν οι εργασίες ώστε το αποκαλούμενο «στέκι του Βιολογικού» να μετατραπεί σε βιβλιοθήκη, για να έχουν οι φοιτητές έναν επιπλέον χώρο να μελετούν. Ως γνωστόν, το «στέκι» ήταν κατειλημμένο επί 34 χρόνια, χωρίς ουδείς να αντιδράσει. Εννοείται πως οι καταληψίες της νέας γενιάς –προφανώς οι παλαιότεροι έχουν «αποστρατευθεί»– αντέδρασαν στην εκδίωξή τους και σήμερα οι εργασίες γίνονται υπό την προστασία των ΜΑΤ.

Ενας νουνεχής πολίτης δεν θα πιστέψει αυτές τις δύο ειδήσεις, πολύ δε περισσότερο αν κατοικεί σε ένα πολιτισμένο κράτος. Δεν θα πιστέψει πως υπάρχουν φοιτητές που αντιδρούν σε μια προσπάθεια η οποία αφορά την εθνική άμυνα της πατρίδας τους. Και αυτοί οι φοιτητές, οι ηλεκτρολόγοι – μηχανολόγοι, αν η αμυντική βιομηχανίας μας αναπτυχθεί, θα έχουν μπροστά τους μία ακόμα επαγγελματική επιλογή.

Εξίσου εξοργιστικό είναι το φαινόμενο μία πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη να ανεγείρεται υπό την προστασία των αστυνομικών δυνάμεων, γιατί κάποιοι –φοιτητές και εξωπανεπιστημιακοί– θέλουν αυτόν τον χώρο για τον «χαβαλέ» τους.  

Θα περιμέναμε επιτέλους αυτά τα φαινόμενα να εξέλιπαν από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Η σύνδεση των ΑΕΙ με την αγορά εργασίας να ήταν μια πράξη αυτονόητη και επιθυμητή από τους φοιτητές, αν τελικά τους ενδιαφέρει η επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Βέβαια, αυτές οι ακραίες συμπεριφορές είναι άδικο να χαρακτηρίζουν όλους τους φοιτητές, αλλά...

 

 ανέκαθεν στα ΑΕΙ τον έλεγχο τον ασκούσαν οι δυναμικές μειοψηφίες

Ας ελπίσουμε πως η παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας θα περιορίσει δραστικά αυτά τα φαινόμενα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου