ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Τον πρώτο χρόνο χαίρονται…


Του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Παλιά κυκλοφορούσε ένα ανέκδοτο που ήθελε κάποιον αλαφροΐσκιωτο να ρωτάει τον φίλο του: «Βλέπεις αυτόν τον ροζ ελέφαντα, που είναι κρυμμένος πίσω από τα λουλούδια;». 

«Oχι», απαντά ο άλλος. 

«Είδες τι καλά που κρύβεται;» ανταπαντά ο πρώτος. 

Κάπως έτσι αποκρίθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικώς με τις καινούργιες δικαιολογίες της Μόσχας για την εισβολή, ότι δηλαδή στην Ουκρανία οι Αμερικανοί έχουν αναπτύξει μυστικά εργαστήρια βιολογικών όπλων: «Το γεγονός ότι δεν τα ανακάλυψαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ είναι απόδειξη του πόσο καλά τα κρύβουν» (Αττάλεια, 10.3.2022).

Το εντυπωσιακότερο όμως στοιχείο –σύμφωνα με το περιοδικό Foreign Policy (10.3.2022)– είναι ότι αυτή η θεωρία συνωμοσίας δεν ξεπήδησε στη Ρωσία. Πρωτοεμφανίστηκε στα έγκατα του αμερικανικού ακροδεξιού χώρου, από την QΑnon (μια οργάνωση που διέδωσε την «είδηση» περί κυκλώματος παιδοφιλίας των Δημοκρατικών με έδρα μια… πιτσαρία), τον γνωστό σύμβουλο του Τραμπ, Στιβ Μπάνον, και άλλους που… ανησυχούσαν για «εθνικούς λόγους». Τους προβλημάτιζε, λένε, ότι αυτά τα εξελιγμένα όπλα μπορεί να πέσουν στα χέρια των… Ρώσων.

Για πολλά χρόνια κυκλοφορεί στα ακροδεξιά social media των ΗΠΑ ένα κολάζ φωτογραφιών, που δείχνει ένα κορίτσι –το ίδιο κορίτσι– να κλαίει ύστερα από διάφορα συμβάντα καταστροφής, από βομβιστικές επιθέσεις μέχρι μαζικές δολοφονίες σε αμερικανικά σχολεία. Κάποιοι συνωμοσιολόγοι ισχυρίζονται ότι οι φωτογραφίες αποτελούν απόδειξη πως οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ξέρουν εκ των προτέρων ότι θα γίνουν αυτές οι φριχτές επιθέσεις, αλλά δεν κάνουν τίποτε. Αυτό βεβαίως δεν εξηγεί γιατί στέλνουν το ίδιο κορίτσι σε όλα αυτά τα συμβάντα, όμως άλλοι –πιο «πολιτικοποιημένοι»– εξηγούν ότι αυτά τα συμβάντα (και ειδικώς οι μαζικές δολοφονίες από διαταραγμένους σε σχολεία) είναι σκηνοθετημένα για να φαλκιδευτεί το δικαίωμα των Αμερικανών να φέρουν όπλα. «Απόδειξη», το κορίτσι, αυτή η άγνωστη ηθοποιός, που κλαίει μετά κάθε συμβάν. 

Προχθές, μετά τον βομβαρδισμό του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη, οι ρωσικές αρχές «ανακάλυψαν» ότι μια τραυματισμένη έγκυος που εμφανίζεται στις φωτογραφίες είναι… ηθοποιός που ποζάρει σαν θύμα πολέμου.

Η προπαγάνδα δεν έχει πάτο και οι σχέσεις των ακροδεξιών συνωμοσιολόγων στις ΗΠΑ με τους προπαγανδιστές του Πούτιν είναι γνωστές και από καιρό τεκμηριωμένες.  

Το ερώτημα είναι ποιος δίνει γραμμή και ποιος ακολουθεί με άτεχνο τρόπο.  

Το δεύτερο που πρέπει να παρατηρήσουμε είναι η καθολική σχεδόν κατακραυγή στη χοντροκομμένη προπαγάνδα του Πούτιν· έμειναν πιστοί μόνον οι ακροδεξιοί και (στην Ελλάδα) κάποιοι «αριστεροί».  

Αυτό σημαίνει ότι ο ψεύτης και τα fake news τον πρώτο χρόνο χαίρονται. Με τον καιρό και την πολλή χρήση, οι κοινωνίες αποκτούν αντισώματα και χλευάζουν κάθε διασπορά τους.  

Η «φοβερή και τρομερή» προπαγανδιστική μηχανή του Πούτιν αποδείχθηκε...

 

 εξίσου αποτελεσματική με τις στρατιές του, που ήταν να καταλάβουν όλη την Ουκρανία σε ένα τριήμερο…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου