ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Τα «παιδιά με τα παπιγιόν» έπεσαν στα βαθιά

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΙΜΑ

 Στη Σόφια τα «παιδιά με τα παπιγιόν» σχημάτισαν κυβέρνηση και στη Βουλγαρία επικρατεί αίσθημα ανακούφισης ότι, επιτέλους, η χώρα, που ταλανίζεται βυθισμένη στην πολιτική κρίση, θα μπει σε τροχιά κανονικότητας.

Ο πρωθυπουργός Κιρίλ Πετκόφ αναλαμβάνει τα ηνία έχοντας στο εσωτερικό ένα «βουνό» προβλήματα, με κυρίαρχο αυτό της καλπάζουσας διαφθοράς, και στο εξωτερικό την εκκρεμότητα του βέτο στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Βόρειας Μακεδονίας.

Και αν το πρώτο θα απαιτήσει χρόνο και σκληρή δουλειά για να παταχθεί, στη διένεξη με τα Σκόπια οι εξελίξεις τρέχουν και οι πιέσεις στη Σόφια για αλλαγή θέσης ώστε να λάβει η Βόρεια Μακεδονία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, γίνονται όλο και πιο ασφυκτικές.

Κάποιες ελπίδες ότι το βουλγαρικό εμπόδιο θα αρθεί με την έλευση στην εξουσία των αποκαλούμενων «παιδιών του Χάρβαρντ», κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε (σλοβενική προεδρία) εξέλειψαν.

Στη συνεδρίαση των ηγετών της, την Τετάρτη, δεν ετέθη καν το θέμα και δεν θα μπορούσε να συζητηθεί, αφού η βουλγαρική κυβέρνηση δεν είχε αναλάβει καν στη Σόφια.

Τώρα οι προσδοκίες στρέφονται στη γαλλική προεδρία και σε μια πιθανή έκτακτη σύνοδο κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια, όπως φημολογείται, ίσως τον Ιανουάριο, ώστε να αποφευχθούν αποσταθεροποιητικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία.

Αυτό όμως προϋποθέτει αλλαγή στάσης από τη Σόφια και κάτι τέτοιο για το άμεσο μέλλον δεν διαφαίνεται.

Οι Βούλγαροι επιμένουν στις διεκδικήσεις τους, σε σχέση με την εθνική ταυτότητα και την ιστορία των σλαβόφωνων πληθυσμών της Βόρειας Μακεδονίας, στους οποίους ανεβαίνει ο εθνικιστικός πυρετός.

Ο Πετκόφ δήλωσε (Financial Times) ότι «θα προτείνουμε μια νέα διαδικασία για τη Βόρεια Μακεδονία, πολύ γρήγορη, με πολύ σύντομη προθεσμία μόνο 6 μηνών», στέλνοντας μήνυμα στον Ζάεφ, ο οποίος ενόψει της αποχώρησής του από την πρωθυπουργία προσπαθεί να διαπραγματευθεί ώστε να αφήσει πίσω του ως επιτυχία την απεμπλοκή της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας του.

 Ηδη, επ’ αυτού συμφωνήθηκε να δημιουργηθούν κοινές επιτροπές, που θα εξετάσουν και θα βρουν κοινούς τόπους στα εκκρεμή έξι σημεία που θέτει η Σόφια.

Δεν θα είναι εύκολο να συμφωνήσουν, ούτε όμως και θα τους επιτραπεί...

 

 να συντηρούν και να οξύνουν μια διένεξη που άπτεται της σταθερότητας στην περιοχή, όταν λίγο παραπάνω ηχούν τύμπανα πολέμου. Ευρωπαίοι και Αμερικανοί δραστηριοποιούνται έντονα στο παρασκήνιο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου