ΔΙΕΘΝΗ ΛΑΘΡΟΜΑΧΜΟΥΤΟΛΑΓΝΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ: Ο Πάπας στη Λέσβο

Του ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Τα διεθνή μέσα αναφέρθηκαν στην επίσκεψη του Πάπα, ενώ παρέβλεψαν την πρωτιά του Ν. Ανδρουλάκη.  

Θα μου πείτε η Kαθολική Eκκλησία είναι αιρετική, όπως φώναζε εκείνος ο ιερέας στην είσοδο της Αρχιεπισκοπής, απελπισμένος γιατί κανείς δεν του έδινε σημασία. Απλώς αυτή η αίρεση έχει πάνω από ένα δισεκατομμύριο πιστούς στη σημερινή οικουμένη κι όταν μιλάει ο «αιρεσιάρχης» της, ο Πάπας, σε αυτούς απευθύνεται.  

Υπάρχουν οι ζηλωτές της Ορθοδοξίας, αλλά υπάρχουν και οι ζηλωτές της πολιτικής ορθότητας. Χάρη στον υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού, τον σεβασμιότατο Πάολο Ταορμίν, που συνόδευε τον Πάπα Φραγκίσκο στην επίσκεψή του στην Αθήνα, γλιτώσαμε από τη λογοκρισία του ονόματος των Χριστουγέννων. Κατά την κυρία Ντάλι, επίτροπο Ισότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το όνομα Χριστούγεννα μπορεί να αποκλείσει πολλούς μη χριστιανούς πολίτες της Ευρώπης από την καταναλωτική ευωχία των ημερών. Ο Πάπας Φραγκίσκος στην ομιλία του στη Λέσβο προσφώνησε το κοινό του «Αδελφές και Αδελφοί», αποκλείοντας όσους δεν αποδέχονται τη δυαδική ταυτότητα. Επιπλέον, τους κάλεσε να προσευχηθούν στη Θεομήτορα Μαρία, όνομα που μερικές ημέρες πριν η επίτροπος Ισότητας της Ε.Ε. είχε χαρακτηρίσει ακραίο, ει μη προκλητικό, απέναντι στους μουσουλμάνους πολίτες της Ευρώπης.

Οσο θυμάμαι, είναι η τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια που επισκέπτεται Πάπας τη χώρα μας. 

Το 2001, όταν ο Ιωάννης Παύλος είχε ζητήσει συγγνώμη από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο για τις Σταυροφορίες.  

Το 2016, ο Πάπας Φραγκίσκος όταν η χώρα, και η Ευρώπη, ήταν ακόμη ανοχύρωτη απέναντι στην ορμή των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. 

Το 2021, και πάλι ο Πάπας Φραγκίσκος, αυτήν τη φορά στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ στη Λέσβο. Συγκρατώ την αποστροφή του: «Θέλω να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό για την υποδοχή των προσφύγων». Και δεν μπορώ να αγνοήσω την αναφορά του στον κλασικό πολιτισμό των Ελλήνων και στον Ελι Βίζελ, επιβιώσαντα του Αουσβιτς. Οπως και να το πάρουμε, ό,τι κι αν πιστεύουμε, ο χριστιανισμός είναι κομμάτι του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Ας είμαστε ρεαλιστές. Οταν ο Πάπας ζητεί τη συμπαράσταση της Ευρώπης στο έργο της Ελλάδας, ο λόγος του έχει ένα βάρος που ξεπερνά την αμεσότητα της συγκυρίας. «Να σταματήσει το ναυάγιο του πολιτισμού», διακήρυξε. Η Χριστιανική Εκκλησία θεωρεί πολιτισμικό της χρέος να αποτρέψει τα ναυάγια στη Μεσόγειο. Γιατί έχει βρει τον τρόπο να συνυπάρχει με τις αξίες του εκκοσμικευμένου κράτους. Το ερώτημα είναι...

 

 τι συμβαίνει από την άλλη πλευρά των συνόρων. Και ποιον πολιτισμό εννοούν οι ταγοί της επικράτειας του Ισλάμ.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου