ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Το Κρεμλίνο στρατιωτικοποιεί την ρωσική κοινωνια προετοιμάζοντάς την για πόλεμο!


By ANTON TROIANOVSKI / THE NEW YORK TIMES

Τα τελευταία οκτώ χρόνια η ρωσική κυβέρνηση προωθεί αφήγημα σύμφωνα με το οποίο η πατρίδα είναι περικυκλωμένη από εχθρούς, διαχέοντας την άποψη αυτή μέσα από τη σχολική ύλη, την εκπαίδευση νεοσυλλέκτων στον στρατό, τα μέσα ενημέρωσης και την Ορθόδοξη Εκκλησία. Η κρατική ρητορική αφήνει συχνά να εννοηθεί ότι η Ρωσία θα υποχρεωθεί να αμυνθεί, όπως έκανε εναντίον των ναζί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Παραστρατιωτικές οργανώσεις νεολαίας και πατριωτική προπαγάνδα στα ΜΜΕ προετοιμάζουν τους πολίτες για μάχες.

Μέρος της πολιτικής αυτής πρωτοβουλίας έχουν αναλάβει πατριωτικές λέσχες ή ομάδες νεολαίας, όπως η «Βίμπελ», ιδιοκτησίας του απόστρατου των ειδικών δυνάμεων της KGB, Σβιατοσλάβ Ομελτσένκο, διοργανωτή πατριωτικών παραστρατιωτικών ασκήσεων για νέους. 

Καθώς η Ρωσία συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορά της με την Ουκρανία, η συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση της ρωσικής κοινωνίας υπό τον πρόεδρο Πούτιν μοιάζει να έχει αναισθητοποιήσει μερίδα των πολιτών απέναντι στους κινδύνους ενός πολέμου.

«Οι Αρχές προωθούν συνειδητά την ιδέα του πολέμου και οι πολίτες αρχίζουν να αποδέχονται την προοπτική του σαν εφικτή πολιτική λύση», είχε πει στις αρχές του μηνός ο τιμηθείς με Νομπέλ Ειρήνης δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ. Μιλώντας την Τρίτη στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, ο πρόεδρος Πούτιν επέμεινε ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί αιματοχυσία, αλλά παραμένει έτοιμη να απαντήσει με «στρατιωτικοτεχνικά μέτρα» στη δυτική επιθετικότητα στην περιοχή.

Παρότι η ρωσική κοινωνία δεν βρίσκεται σε πολεμικό πυρετό, υπάρχουν πολλά σημάδια πολεμικής ετοιμότητας από μέρους της κυβέρνησης. Τετραετές πρόγραμμα κόστους 185 εκατ. δολαρίων που εγκαινίασε φέτος το Κρεμλίνο φιλοδοξεί να ενισχύσει την «πατριωτική παιδεία» των Ρώσων, προσελκύοντας τουλάχιστον 600.000 παιδιά από οκτώ ετών και άνω στις τάξεις της ένστολης Στρατιάς των Νέων. 

Οι ενήλικοι εξασφαλίζουν την πατριωτική τους παιδεία μέσω της κρατικής τηλεόρασης, όπου πολιτικές εκπομπές –όπως αυτή με τίτλο «Μόσχα. Κρεμλίνο. Πούτιν»– προωθούν το αφήγημα του φασιστικού πραξικοπήματος στην Ουκρανία και της πάντα αποφασισμένης να καταστρέψει τη Ρωσία Δύσης.

Οι πατριωτικές και εθνικιστικές αυτές τάσεις ενώνονται κάτω από την ιερή μνήμη του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, τη νίκη της ΕΣΣΔ και του Κόκκινου Στρατού στον Β΄ Παγκόσμιο. «Στρατιωτικοποίηση των συνειδήσεων», χαρακτηρίζει το φαινόμενο αυτό ο Αλεξέι Λέβινσον, επικεφαλής κοινωνιολογικών μελετών του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Levada στη Μόσχα. 

Οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι μετά το 2018 οι Ρώσοι θεωρούν ότι ο στρατός...

 

 είναι ο πιο αξιόπιστος θεσμός.  

Φέτος, 64% των Ρώσων ανέφεραν ότι φοβούνται την προοπτική παγκοσμίου πολέμου, το υψηλότερο ποσοστό από το 1994.

Παρότι οι ενδείξεις αυτές δεν σημαίνουν ότι οι Ρώσοι θα καλωσόριζαν έναν αιματηρό κατακτητικό πόλεμο, μεγάλη μερίδα της κοινωνίας έχει αποδεχθεί την άποψη ότι η χώρα βρίσκεται σε μάχη επιρροής με άλλες δυνάμεις και ότι η χρήση βίαιων μέσων είναι μια πιθανότητα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου