ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Χτίζεται η νέα Οθωμανία στην Τουρκία

Από τον Σάββα Καλεντερίδη

 Όταν ο Ερντογάν ρωτήθηκε για την εθνική του καταγωγή, είπε επί λέξει: «Οταν ρώτησα τον πατέρα μου για την εθνική μας καταγωγή, μου είπε ότι κι εκείνος είχε απευθύνει στον πατέρα του το ίδιο ερώτημα και έλαβε την εξής απάντηση: Δεν έχει σημασία η καταγωγή μας, σημασία έχει ότι είμαστε μουσουλμάνοι».

Σ’ αυτή τη φράση κρύβεται η εθνοθρησκευτική ιδεολογία του Ερντογάν

Μπορεί να υπερασπίζεται εθνικιστικές θέσεις το τελευταίο διάστημα και να μιλά για ένα έθνος, μία θρησκεία, μία σημαία, όμως αυτό οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους: Ο ένας είναι ότι συγκυβερνά με τους υπερεθνικιστές, τα «ένστικτα» των οποίων πρέπει να ικανοποιεί, και ο άλλος είναι η «απειλή» του Κουρδικού, που τινάζει στον αέρα την ιδεολογία του Ερντογάν, αφού για τους Κούρδους, για τη συντριπτική τους πλειονότητα, προέχει η εθνική καταγωγή και έπεται το θρήσκευμα. Και αυτό ξεπερνιέται μόνο με το «είμαστε όλοι Τούρκοι».  

Με βάση αυτήν την εθνοθρησκευτική ιδεολογία, που έφτασε στο απόγειό της κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπου ο σουλτάνος ήταν ο χαλίφης, δηλαδή ο εκπρόσωπος του προφήτη Μωάμεθ στη γη, ο οποίος κυβερνούσε τους υπηκόους του ελέω Αλλάχ, ο Ερντογάν σχεδίασε τη στρατηγική της Τουρκίας, με στόχο το 2071, χίλια χρόνια μετά τη μάχη του Ματζικέρτ, να ανασυσταθεί η νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Και με αυτόν τον στόχο, εκτός από τη στρατιωτική εισβολή που έχει κάνει σε Ιράκ (Νότιο Κουρδιστάν), Β. Συρία (Δυτικό Κουρδιστάν), ΒΔ Συρία (Ιντλίμπ), Κύπρο και Λιβύη, με παρουσία τουρκικού στρατού σε διάφορες χώρες, όπως Κατάρ, Υεμένη (παραστρατιωτικοί), Σομαλία, Αλβανία, Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο, Αζερμπαϊτζάν, προσπαθεί να χτίσει τα θεμέλια της νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Αυτά τα μεγαλεπήβολα σχέδια, που οδήγησαν την Τουρκία σε ενεργό εμπλοκή στην επιχείρηση διάλυσης της Συρίας, σε συνδυασμό με την πολιτική εργαλειοποίησης των μουσουλμάνων μεταναστών έναντι της Ελλάδας και της Ευρώπης, που έχει υιοθετήσει ο Ερντογάν, είχαν ως αποτέλεσμα η Τουρκία να καταστεί ένας ελκυστικός προορισμός για πρόσφυγες από τη Συρία, αλλά και για πολίτες μουσουλμανικών χωρών που είχαν ως στόχο στη συνέχεια να μεταβούν και να εγκατασταθούν σε ευρωπαϊκές χώρες «απίστων» για να βελτιώσουν τη ζωή τους και ταυτοχρόνως να διαδώσουν το Ισλάμ, που είναι ιερό καθήκον για κάθε καλό μουσουλμάνο.

Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί από εκείνους που επέλεξαν την Τουρκία ως χώρα διέλευσης τελικά να παραμείνουν μονίμως εκεί, και η Τουρκία να γίνει πλέον μια πολυεθνική χώρα, φιλοξενώντας εκατομμύρια μέλη εθνοτήτων, πέραν εκείνων που κατοικούν παραδοσιακά στην Ανατολία.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Τουρκία είναι το άρθρο του Zülfikar Doğan που δημοσιεύτηκε στο ahvalnews, με τίτλο «220.000 αλλοδαποί αγόρασαν κατοικία στην Τουρκία, με πρώτους τους Αφγανούς και τους Σομαλούς».

Το πιο καυτό θέμα συζήτησης των τελευταίων ημερών στην Τουρκία είναι αυτό των αλλοδαπών που αιτούνται άσυλο στη χώρα και το νέο κύμα μετανάστευσης από το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Διαχείρισης Μετανάστευσης του υπουργείου Εσωτερικών, ο αριθμός των Σύρων που έχουν λάβει το καθεστώς «προσωρινής προστασίας» στην Τουρκία φτάνει τα 3.600.000, ενώ ο συνολικός αριθμός υπερβαίνει τα 5.500.000, συμπεριλαμβανομένων των «παράτυπων μεταναστών».

Εκτός από την εξάπλωση των Σύρων σε 81 νομούς της χώρας, αφγανικά και σομαλικά γκέτο έχουν αρχίσει να σχηματίζονται στις πόλεις. Στο Kızılay, το πιο πολυσύχναστο κέντρο της πρωτεύουσας Αγκυρας, ορισμένοι δρόμοι είναι γεμάτοι με σομαλικά εστιατόρια, καταστήματα, κουρεία, κομμωτήρια κ.λπ. Μαζί με τους χώρους εργασίας του, ο δρόμος άρχισε να ονομάζεται «λεωφόρος Σομαλίας».

Ενώ ο αριθμός των Σύρων στην πόλη Κίλις ξεπέρασε τον πληθυσμό των Τούρκων κατοίκων της, ο δήμαρχος του μητροπολιτικού δήμου Αντιόχειας (Χατάι) Lütfü Savaş, που εκλέγεται με το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), δήλωσε ότι οι Σύροι είναι σε θέση να εκλέξουν βουλευτές και να κερδίσουν εκλογές για δημάρχους σε ορισμένες περιφέρειες, ενώ ο δήμαρχος του Μπόλου (Νεοκλαυδιούπολη) Tanju Canzcan ανακοίνωσε αύξηση και είπε ότι «οι αλλοδαποί θα πληρώνουν δέκα φορές ακριβότερα το νερό». Οι δηλώσεις του Canzcan προκάλεσαν αντιδράσεις στο κόμμα του, το CHP, καθώς και στην κυβέρνηση. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Ekrem İmamoğlu επέκρινε επίσης τον Tanju Canzcan. Μετά την ποινική καταγγελία της Διεθνούς Ένωσης για τα Δικαιώματα των Προσφύγων, ο γενικός εισαγγελέας του Μπόλου ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα εναντίον του Canzcan με την κατηγορία της «κατάχρησης εξουσίας, διακρίσεων και μίσους».

Ο πρόεδρος του CHP Kemal Kılıçdaroğlu ανακοίνωσε ότι όταν έλθουν στην εξουσία συμφώνησαν με τη διοίκηση της Δαμασκού ότι οι Σύροι που έχουν καταφύγει στην Τουρκία θα επιστρέψουν στη χώρα τους με ασφάλεια και ότι έτσι θα λυθεί το πρόβλημα των προσφύγων εντός δύο ετών.

Ο ηγέτης του CHP ισχυρίστηκε επίσης ότι έχει πληροφορία σύμφωνα με την οποία η Ε.Ε. έχει ετοιμάσει ένα νέο «πακέτο δωροδοκίας» προς την Τουρκία, για να κρατήσει τους Αφγανούς πρόσφυγες στην Τουρκία. Δήλωσε ότι θα ανοίξουν ξανά τη συμφωνία για τους πρόσφυγες με την Ε.Ε. σε διαπραγματεύσεις και ότι δεν θα επιτρέψουν τη μετατροπή της Τουρκίας σε «υπαίθρια φυλακή» για πρόσφυγες από κάθε χώρα. Ο Ali Babacan, πρόεδρος του αντιπολιτευτικού κόμματος DEVA, αντιτάχθηκε στις δηλώσεις του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι οι Σύροι έχουν γίνει πλέον «μόνιμοι» κάτοικοι της Τουρκίας και ότι αποκλείεται να σταλούν πίσω στη χώρα τους.

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης αντέδρασαν στις δηλώσεις του Kılıçdaroğlu ο ένας μετά τον άλλον. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του AKP Mehmet Özhaseki ισχυρίστηκε ότι η βιομηχανία επέζησε σε πόλεις της Ανατολίας όπως η Καισάρεια, το Αντέπ και το Ικόνιο, χάρη στους Σύρους ή τους αιτούντες άσυλο.

Ένας άλλος αναπληρωτής πρόεδρος του ΑΚΡ, ο Mustafa Şen, είναι εναντίον εκείνων που υποστηρίζουν την απέλαση των Σύρων από την Τουρκία. «Ρώτησα αυτούς που ήρθαν από τη Συρία τι λένε για το θέμα της επιστροφής τους στην πατρίδα τους και μου είπαν: «Πρώτα να φύγουν από τα χώματα αυτά εκείνοι που ήλθαν πριν από μας (ΣτΜ: εννοεί τους Τούρκους που ήλθαν από την Κεντρική Ασία) και μετά θα βρούμε τον δρόμο και θα ακολουθήσουμε κι εμείς». Οταν μοιράστηκε το μήνυμα αυτό ο Mustafa Şen, οι συζητήσεις φούντωσαν. Εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι το μήνυμα του Şen σήμαινε «εκδίωξη των Τούρκων από την Τουρκία, υποδηλώνοντας ότι θα επιστρέψουν στην κεντρική Ασία», αντέδρασαν στην κυβέρνηση.

Παρά τις συζητήσεις προσφύγων – μεταναστών – προσφύγων που βρίσκονται όλο και περισσότερο στην ημερήσια διάταξη, οι στατιστικές πωλήσεων κατοικιών του τουρκικού στατιστικού ινστιτούτου (TUIK), από την άλλη πλευρά, δίνουν τα σήματα ότι οι αιτούντες άσυλο γίνονται γρήγορα μόνιμοι και εγκαθίστανται στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πωλήσεις κατοικιών στην Τουρκία μειώθηκαν κατά 11,5% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ οι πωλήσεις σε αλλοδαπούς αυξήθηκαν κατά 44%. Εξετάζοντας τα στοιχεία πωλήσεων τον Ιούνιο, η αύξηση των πωλήσεων κατοικιών σε αλλοδαπούς αυξήθηκε στο 185% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Ενας από τους σημαντικούς παράγοντες σε αυτό είναι ότι τα σπίτια στην Τουρκία γίνονται φτηνότερα για τους ξένους λόγω της μεγάλης υποτίμησης της τουρκικής λίρας. Επιπλέον η χορήγηση τουρκικής ιθαγένειας και διαμονής σε αλλοδαπούς που αγοράζουν ακίνητα αξίας 250.000 δολαρίων είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των αλλοδαπών που θέλουν να αποκτήσουν σπίτι στην Τουρκία αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Αναμένεται ότι το σύνολο των πωλήσεων κατοικιών σε αλλοδαπούς ως το τέλος του έτους θα ανέλθει στις...

 

 50.000 τον χρόνο, φτάνοντας σε επίπεδο ρεκόρ σε ετήσια βάση, όπως το 2019. Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου του τρέχοντος έτους ο αριθμός των κατοικιών που αγοράστηκαν από αλλοδαπούς ήταν 20.488. Εάν η αύξηση των πωλήσεων συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, αναμένεται ότι ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί ή και θα ξεπεραστεί έως το τέλος του έτους.

Ο υψηλός πληθωρισμός, η αύξηση των τιμών των κατοικιών και η πτώση της αξίας της λίρας κατέστησαν άπιαστο όνειρο την απόκτηση κατοικίας για τους Τούρκους, ενώ για τους αλλοδαπούς που διαθέτουν συνάλλαγμα συμβαίνει το αντίθετο.

Οι πωλήσεις κατοικιών σε αλλοδαπούς με αντάλλαγμα την υπηκοότητα, οι οποίες ξεκίνησαν το 2013, ανήλθαν σε 220.000.


Στο επιταχυνόμενο κύμα των Αφγανών μεταναστών το γεγονός ότι οι Αφγανοί βρίσκονται στην πρώτη τετράδα των αλλοδαπών που απέκτησαν κατοικία στην Τουρκία δείχνει ότι παρ’ όλες τις συζητήσεις οι Αφγανοί, μετά τους Σύρους και τους Ιρακινούς, άρχισαν να εγκαθίστανται μόνιμα στην Τουρκία και δεν έχουν στόχο να επιστρέψουν στη χώρα τους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου