ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Γιατί οι ΗΠΑ δυσκολεύονται να κόψουν τη ρευστότητα των Ταλιμπάν

 

Τρόπο να διασφαλίσουν την οικονομική τους επιρροή στους Ταλιμπάν αναζητούν οι ΗΠΑ, ώστε να αποτρέψουν τη δημιουργία ενός ασφαλούς καταφυγίου για διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις στο Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες για το ενδεχόμενο αυτό, αφού επρόκειτο για μία πάγια τακτική, όταν οι Ταλιμπάν είχαν τον έλεγχο της χώρας προ εικοσαετίας. 

Ωστόσο, η Ουάσιγνκτον αντιμετωπίζει εμπόδια στις προσπάθειές της, καθώς οφείλει να λειτουργήσει μέσα από ένα δαίδαλο τυπικών τραπεζικών διαδικασιών.

Οι Ταλιμπάν διεκδικούσαν ανέκαθεν αναγνώριση από τη διεθνή σκηνή, ενώ τώρα που έχουν καταλάβει τον έλεγχο στο Αφγανιστάν, η αναγνώρισή του καθεστώτος τους διεθνώς θα αποτελέσει κλειδί για την οικονομική επιβίωση της χώρας. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να προσφέρουν οικονομική ανακούφιση από τις κυρώσεις με αντάλλαγμα την προστασία των δικαιωμάτων μειονοτήτων και γυναικών, καθώς και την αποτροπή δημιουργίας βάσεων τρομοκρατικών οργανώσεων στη χώρα ή την αποτροπή οικονομικής ενίσχυσης τρομοκρατικών δράσεων από τους Ταλιμπάν.

Ωστόσο, για τις διαπραγματεύσεις αυτές απαιτείται η τήρηση των κανόνων του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, στο οποίο δεν συμμετέχει το Αφγανιστάν.  

Αντιθέτως, στη χώρα κυκλοφορούν δολάρια σε μετρητά, καθώς και ένα εθνικό τραπεζικό σύστημα, ονόματι «hawala».

Προς το παρόν, η αμερικανική κυβέρνηση έχει σταματήσει την ροή ρευστού προς τους Ταλιμπάν, «παγώνοντας» περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 9 δισ. δολαρίων, τα οποία ανήκουν στην κεντρική τράπεζα του Αφγανιστάν, DAB. Εξ αυτών τα 7 δισ. δολάρια διαχειρίζεται η Ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Επιπλέον, η Ουάσινγκτον έχει σταματήσει τις εισροές μετρητών προς το Αφγανιστάν.

Το σχέδιο των ΗΠΑ των τελευταίων 20 ετών για ώθηση της οικονομίας και του τραπεζικού κλάδου στο Αφγανιστάν έχει αφήσει μικρό αποτύπωμα. Ενδεικτικά, περίπου το 74% του πληθυσμού στη χώρα ζει σε αγροτικές περιοχές, ενώ η πλειονότητα των τραπεζών βρίσκονται στις τρεις μεγάλες πόλεις.

Το εθνικό νόμισμα του Αφγανιστάν δεν γίνεται αποδεκτό σε διασυνοριακές εμπορικές συναλλαγές και συνεπώς η χώρα βασίζεται στις συναλλαγές με αμερικανικά δολάρια και στο hawala. Το τελευταίο διασφαλίζει την πραγματοποίηση εμπορικών συναλλαγών διαμέσω των χωρών της Μέσης Ανατολής και εξακολουθεί να εφαρμόζεται σε πολλές απο αυτές τις χώρες, ιδίως όμως στο Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ έχουν εντοπίσει ορισμένα από αυτα τα δίκτυα συναλλαγών, τα οποία ενισχύουν τις δράσεις των Ταλιμπάν.

Ο κεντρικός τραπεζίτης του Αφγανιστάν, Ajmal Ahmady, ανήρτησε  στο Twitter ότι τα χρήματα κρατούνται σε «ασφαλή, ρευστοποιημένα περιουσιακά στοιχεία, όπως σε ταμεία και σε χρυσό». Προσέθεσε ότι «τα διεθνή αποθεματικά του Αφγανιστάν σε καμία περίπτωση δεν έχουν κινδυνεύσει ποτέ », ούτε έχουν κλαπεί. Οι Ταλιμπάν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα μετά τις κινήσεις των Αμερικανών για διακοπή της ρευστότητας προς της οικονομία του Αφγανιστάν, τόνισε ο Ahmady μιλώντας στο Bloomberg.

Με τις κυρώσεις και ελλείψει αναγνώρισης του καθεστώτος σε διεθνές επίπεδο, οι Ταλιμπάν έχουν λίγες επιλογές όσον αφορά τη χρηματοδότησή τους και ενδέχεται να καταφύγουν στις ΗΠΑ, προκειμένου να μπορέσουν να δημιουργήσουν μία νέα κυβέρνηση. Περίπου το 75% των δημοσίων εξόδων επιχορηγείται από το διεθνές δίκτυο, ενώ η παραοικονομία συμβάλλει επίσης σε μεγάλο ποσοστό.  

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο...

 

 επέμβασης στο ΔΝΤ, ώστε να αποτρέψει την χρήση αποθεματικών ύψους 450 εκατ. δολαρίων από τους Ταλιμπάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κεντρική τράπεζα του Αφγανιστάν αναμένει ένα μέρος του ποσού την επόμενη εβδομάδα.

Για τη χρήση αυτών των κονδυλίων, απαιτείται η αναγνώριση του καθεστώτος των Ταλιμπάν από το ΔΝΤ. Μολονότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ απαιτείται διεθνής ομοφωνία προκειμένου να ληφθούν τέτοιου είδους αποφάσεις.



moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου