ΝουΔοΓΑΛΑΖΑίoι ΕΘΝΙΚΟΙ ΣΟΥΡΓΕΛΑΡΑΔΕΣ: Ο Τζαβάρας στη σπηλιά του Κύκλωπα

Του ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η χώρα μας δεν παράγει αυτοκίνητα, όμως παράγει πολιτισμό. «Παράγει» τρόπος του λέγειν. Στην καλύτερη περίπτωση συμπεριφέρεται σαν εισοδηματίας του πολιτισμού της. Καταναλώνει μια περιουσία που της την κληροδότησε το παρελθόν της. 

Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει τους πολιτικούς ταγούς μας να μας διαβεβαιώνουν πως ο πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία μας, όπως και ότι η χώρα περιβρέχεται από θάλασσα. Το βέβαιο είναι πως η χώρα μας διαθέτει εκατοντάδες αρχαιολογικούς χώρους και άλλα τόσα μουσεία. Δεδομένης, δε, της σημασίας τους στην άλλη βαριά βιομηχανία μας, τον τουρισμό, θα πίστευε κανείς ότι έπειτα από 200 χρόνια θα είχαν αποκτήσει διεθνή ακτινοβολία όχι μόνο χάρη στα σημαντικά τους εκθέματα αλλά και στον τρόπο της έκθεσής τους. Στον τρόπο με τον οποίον προκαλούν το βλέμμα του επισκέπτη. «Αν θες να δεις πώς αξιοποιούνται τα αρχαία κειμήλια, να πας στην Ελλάδα» – η φράση θα μπορούσε να ακουστεί στην κινεζική ή τη δανική. Oμως δεν ακούγεται ούτε καν στην ελληνική.

Χάρη στον κ. Τζαβάρα μάθαμε ότι λειτουργεί τμήμα μουσειολογίας. Αν δεν κάνω λάθος πρόκειται για ένα από τα τμήματα ΤΕΙ που προβίβασε ο κ. Γαβρόγλου και έχει ως έδρα τον φιλόξενο Πύργο της Ηλείας, εκλογικής περιφέρειας του κ. Τζαβάρα. Ο οποίος θύμωσε όταν πληροφορήθηκε ότι του το κλείνουν, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επαίρεται πλέον ότι εκλέγεται σε μια περιφέρεια που διαθέτει πανεπιστήμιο.  

Δεν θα σας ζαλίσω με τα τεχνικά, την υποστελέχωση και τον γενικό μαρασμό του εν λόγω τμήματος που οδήγησαν το Πανεπιστήμιο Πατρών, στο οποίο υπάγεται, να το καταργήσει. Παρότι θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε τι προσέφερε όσο λειτουργούσε στην τέχνη της μουσειολογίας.  

Το ζήτημα είναι ότι η υπόθεση, μάλλον ασήμαντη εκ πρώτης όψεως, ανέδειξε τον Κύκλωπα που κρατάει φυλακισμένους στη σπηλιά του τους φοιτητές τους οποίους υποτίθεται ότι υπηρετεί.

Η μουσειολογία όχι μόνο θα μπορούσε να προσελκύει στην Ελλάδα φοιτητές από όλον τον κόσμο, αλλά και να συνεισφέρει στην ανάπτυξη των μουσείων μας – αν το επιτρέψουν οι συντεχνίες των αρχαιολόγων. Μήπως τώρα που καταργήθηκε το καχεκτικό τμήμα, κάποιοι να σκεφτούν ότι η υπόθεση απαιτεί στοιχειώδη σοβαρότητα; 

Τον κ. Τζαβάρα, όμως, δεν τον ενδιαφέρει η σημασία της μουσειολογίας – το τμήμα στον Πύργο, προφανώς, δεν μπορεί να την υπερασπιστεί.  

Τον ενδιαφέρει...

 

 η εκλογική του περιφέρεια. Είναι ένας δημοκρατικός πολιτικός που νοιάζεται για τον άνθρωπο, την πελατεία του. 

Ας του πιστώσουμε την ειλικρίνειά του. Δεν έκρυψε τις προθέσεις του πίσω από τις συνήθεις πομφόλυγες.  

Μη βιαστείτε να τον καταδικάσετε. 

Αναλογισθείτε μόνον πόσα χρωστάει αυτός ο τόπος στον φόβο του πολιτικού απέναντι στον ψηφοφόρο του. Ανθρώπινο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου