ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΚΗΦΗΝΟ-ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΟ-ΞΕΦΤΙΛΑΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Πλάτων, Σωκράτης, Θεός Θευθ και μετρό



 Η ελληνική φιλοσοφία και ο αιγυπτιακός μυστικισμός συναντούν το πηγαίο χιούμορ του ελληνέζικου συνδικαλιστικού κινήματος

    Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Στον Πλάτωνα (Φαίδρος, 274c-275b) διαβάζουμε τα λόγια του Σωκράτη, ο οποίος αφηγείται μια ιστορία για τον αιγυπτιακό θεό Θευθ. Σύμφωνα με τα λόγια του Αθηναίου φιλοσόφου, «είναι αυτός που ανακάλυψε τον αριθμό και τους υπολογισμούς, τη γεωμετρία και την αστρονομία, ακόμα και τους πεσσούς και τους κύβους, και πάνω απ᾽ όλα τη γραφή».  

Ο Θευθ έδωσε τη γραφή στους ανθρώπους κυρίως σαν φάρμακο της μνήμης και της σοφίας.

Συζητώντας με αυτόν τον σημαντικό θεό ο βασιλιάς ολόκληρης της Αιγύπτου Θαμούς (τον οποίο οι Έλληνες αποκαλούσαν Αμμωνα) διατύπωσε ενστάσεις για τη χρησιμότητα της γραφής, λέγοντας τα ακόλουθα: «Η γραφή θα φέρει λήθη στις ψυχές όσων τη μάθουν, μια και αυτοί σίγουρα θα παραμελήσουν τη μνήμη τους· δείχνοντας εμπιστοσύνη στη γραφή, θα φέρνουν στη θύμησή τους κάτι όχι από μέσα τους, από τον ίδιο τον εαυτό τους, αλλά από κάποια ξένα, εξωτερικά σημάδια. Αυτό που ανακάλυψες δεν είναι το φάρμακο της μνήμης, αλλά της υπόμνησης».

Η στήλη μπορεί να αναγνωρίζει την ισχύ των επιχειρημάτων του βασιλέως Θαμούς, αλλά τάσσεται ανεπιφύλακτα με τη γραφή και την πρωτοβουλία του θεού των Αιγυπτίων Θευθ. Αν δεν υπήρχε γραφή, δεν θα διαβάζαμε σπαρταριστά διαμαντάκια σαν την ανακοίνωση της παράταξης ΣΕΛΜΑ (εργαζόμενοι στο μετρό), που προσπάθησε να δικαιολογήσει την προχθεσινή στάση εργασίας. 

Η ανακοίνωσή τους άρχιζε ως εξής: «Καταγγέλλουμε ως οφείλουμε τα προβλήματα σε ανταλλακτικά και συρμούς, καθώς και τα προβλήματα του προσωπικού, όπως αυτά προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη κακοδιοίκηση Χαιρέτα. Μοναδικός μας σκοπός είναι η διαφύλαξη της ποιότητας και του χαρακτήρα των Δημόσιων Αστικών Συγκοινωνιών».

Η ανακοίνωση αυτή έχει ένα ισχυρό χαρακτηριστικό χολιγουντιανής επιτυχίας.  

Την πρώτη σεναριακή ανατροπή την έχει αμέσως μετά το ξεκίνημα! Εκεί που σου μιλάει για τα προβλήματα και την κακοδιαχείριση, σου πετάει ένα «διαφύλαξη της ποιότητας και του χαρακτήρα των Δημόσιων Αστικών Συγκοινωνιών». Και πώς την κατορθώνουν αυτή τη διαφύλαξη της ποιότητας και του χαρακτήρα των Δημόσιων Αστικών Συγκοινωνιών; 

Κλείνοντάς τες! 


 

Μα...

 

 δεν έχουν απίθανο χιούμορ οι μπαγάσηδες;

Δίχως τη γραφή, πώς θα είχαμε την ευκαιρία εμείς να διαβάζουμε τέτοια;




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου