ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Τι ΔΕΝείπε στους Τούρκους ο Δένδιας

Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Ενώ όλος ο πλανήτης που είναι πραγματικά εναντίον των γενοκτονιών, απ’ όπου κι αν προέρχονται, όποιος λαός κι αν είναι ο στόχος, περιμένει τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αναγνωρίσει τη γενοκτονία που έκαναν οι Νεότουρκοι εναντίον των Αρμενίων, η Φωνή της Αμερικής, στην τουρκική της έκδοση, δημοσίευσε αποσπάσματα της ετήσιας έκθεσης της Διεθνούς Επιτροπής Θρησκευτικής Ελευθερίας των ΗΠΑ (USCIRF) για παραβιάσεις που έγιναν από την Τουρκία το 2020.

Το γεγονός της δημοσίευσης στο συγκεκριμένο μέσο υποδηλώνει και την προτεραιότητα που δίνει η νέα διοίκηση των ΗΠΑ στο θέμα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία.

Με την επισήμανση ότι και η Ελλάδα θα μπορούσε, μέσω ενός φορέα υποστηριζόμενου από το ΥΠΕΞ, για παράδειγμα μέσω του ΕΛΙΑΜΕΠ, να συντάσσει κάθε χρόνο μια τέτοια έκθεση, για να έχει ατράνταχτα επιχειρήματα ο κ. Δένδιας την επόμενη φορά που θα μας κατηγορήσει ο θύτης εμάς, τα θύματα, ότι αντιστεκόμαστε στις ορέξεις του…

Ακολουθεί μετάφραση μέρους -λόγω έλλειψης χώρου- της έκθεσης που δείχνει το μέγεθος της βαρβαρότητας του πολιτικού συστήματος της Τουρκίας εναντίον καθετί δεν συντάσσεται με το τουρκο-σουνιτικό Ισλάμ.

Τίτλος: Διεθνής Επιτροπή ΗΠΑ (USCIRF): Η μετατροπή της Αγίας Σοφία σε τζαμί ήταν επίθεση στις μειονότητες

Η Διεθνής Επιτροπή Θρησκευτικής Ελευθερίας των ΗΠΑ (USCIRF) δημοσίευσε την έκθεσή της για το 2021 σχετικά με τη θρησκευτική ελευθερία. Στην έκθεση συνιστάται να συμπεριληφθεί η Τουρκία στην κατηγορία των χωρών του «Καταλόγου Ειδικής Παρακολούθησης». Σύμφωνα με την έκθεση, οι χώρες που συνιστάται να συμπεριληφθούν σε αυτόν τον κατάλογο περιγράφονται ως «χώρες όπου οι θρησκευτικές ελευθερίες παραβιάζονται σοβαρά από κυβερνήσεις ή στις χώρες που ανέχονται σοβαρές παραβιάσεις».

Σύμφωνα με την έκθεση, οι παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας στις χώρες του «Καταλόγου Ειδικής Παρακολούθησης» περιγράφονται ως «συστηματικές, συνεχείς και εντυπωσιακές».

Η έκθεση διατύπωσε τις ακόλουθες συστάσεις προς το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ:

    Η Τουρκία συμπεριλαμβάνεται στις χώρες με τις σοβαρές παραβιάσεις του νόμου περί Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας (IRFA) και επειδή ανέχεται αυτές τις παραβιάσεις προτείνεται να συμπεριληφθεί στην κατηγορία των χωρών του «Καταλόγου Ειδικής Παρακολούθησης» του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.


    Σε όλες τις συναντήσεις που θα γίνονται από το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ με αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης να τονίζεται η υποχρέωση της Τουρκίας να ανοίξει εκ νέου την ελληνική ορθόδοξη Θεολογική Σχολή και να ενεργήσει σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις θρησκευτικές ελευθερίες.


    Η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα και τα προξενεία των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη και στα Αδανα να συνεργάζονται με την τουρκική κυβέρνηση για το άνοιγμα χώρων λατρείας, την ανάκτηση, την αποκατάσταση, την προστασία θρησκευτικών χώρων.


    Να επιβληθούν περιορισμοί εισαγωγών στις ΗΠΑ κειμηλίων θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτικών κοινοτήτων και να υποστηριχθεί η συνεργασία στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία πρέπει να ενταχθούν στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας. Αναφέρθηκε, επίσης, στην έκθεση ότι η Αγία Σοφία άνοιξε ξανά για ισλαμική λατρεία. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με την έκθεση, «οι συνθήκες θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία το 2020 ακολούθησαν μια ανησυχητική τροχιά. Τον Ιούλιο, με την κίνηση του προέδρου Ερντογάν, που θεωρήθηκε διχαστική και εχθρική έναντι των μειονοτήτων, εκδόθηκε ένα διάταγμα που μετατρέπει τη διάσημη Αγία Σοφία, μια παλιά εκκλησία που χρησίμευε ως μουσείο, σε τζαμί»

Η έκθεση σημείωσε ότι, παρόλο που οι κοινότητες θρησκευτικών μειονοτήτων έχουν επανειλημμένα διατυπώσει τα αιτήματά τους για διεξαγωγή εκλογών για μέλη μη μουσουλμανικών ιδρυμάτων, η κυβέρνηση δεν επέτρεψε αυτές τις εκλογές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ομοίως, αναφέρθηκε ότι η κυβέρνηση αγνόησε τις εκκλήσεις για επανέναρξη της λειτουργίας της ελληνορθόδοξης Σχολής της Χάλκης.

Σημειώθηκε ότι τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος και ο εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού απέρριψαν τις προσπάθειες αναγνώρισης των τζέμεβι (χώροι λατρείας των Αλεβιτών) ως τόπων λατρείας και δεν πραγματοποίησαν αλλαγές σχετικά με την υποχρεωτική θρησκευτική εκπαίδευση και παρόμοιες εκπαιδευτικές πολιτικές, στις οποίες αντιτάχθηκαν οι Αλεβίτες και άλλες κοινότητες.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι...

 

 «αν και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με μερικούς ηγέτες της θρησκευτικής μειονότητας, έπειτα από τις συναντήσεις αυτές η κυβέρνηση δεν έλαβε μέτρα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες αυτών των κοινοτήτων. Τον Δεκέμβριο το Κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που προειδοποιεί ότι θα αυξηθεί ο έλεγχος του κράτους στους συλλόγους ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην κοινωνία των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών ομάδων».

Σύμφωνα με την έκθεση, πολλές θρησκευτικές μειονότητες συνέχισαν να αισθάνονται ότι απειλούνται σε σχέση με ενέργειες μη κρατικών φορέων ή λόγω της άμεσης πίεσης από το κράτος. Ενώ οι Αλεβίτες, οι Αρμένιοι και οι προτεσταντικές κοινότητες ανέφεραν ότι έλαβαν απειλές θανάτου, οι Εβραίοι ανακοίνωσαν την αύξηση του αντισημιτισμού που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το ξέσπασμα του κορονοϊού (σ.τ.μ. που αποδίδεται στους Εβραίους).

Οι θρησκευτικοί χώροι, συμπεριλαμβανομένων των τόπων λατρείας και τα νεκροταφεία, υπέστησαν βανδαλισμούς, ζημιές και καταστροφές.


Το Σύνταγμα της Τουρκικής Δημοκρατίας αναφέρει ότι η Τουρκία είναι μια κοσμική χώρα και ότι το κράτος εγγυάται τη θρησκευτική ελευθερία και την ελευθερία της έκφρασης. Ωστόσο, σημειώθηκε ότι η κυβέρνηση ασκεί πλήρη έλεγχο τόσο στις μουσουλμανικές όσο και στις μη μουσουλμανικές θρησκευτικές κοινότητες μέσω της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) ή μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Ιδρυμάτων.

Η έκθεση αναφέρεται και στην κριτική του προέδρου Ερντογάν εναντίον των μουσουλμανικών χωρών που ομαλοποίησαν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, τον οποίο, μάλιστα, χαρακτηρίζει «έναν από τους πιο αντιεβραίους της χρονιάς».

Μετά την άρση από το δικαστήριο του καθεστώτος του μουσείου της ιστορικής εκκλησίας της Αγίας Σοφίας, αναφέρεται στην έκθεση ότι τον Ιούλιο ο πρόεδρος Ερντογάν υπέγραψε διάταγμα που μετέτρεπε σε τζαμί την Αγία Σοφία, ενώ κατά την πρώτη προσευχή της Παρασκευής, που πραγματοποιήθηκε σ’ αυτόν τον ελληνορθόδοξο καθεδρικό ναό, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς ανέβηκε στο βήμα με ένα γιαταγάνι, που είναι «σύμβολο της κατάκτησης», ενέργεια που θεωρήθηκε από πολλούς μήνυμα της Τουρκίας για περιθωριοποίηση των μειονοτήτων.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου