ΕΘΝΙΚΟΙ ΚΗΦΗΝΑΡΑΔΕΣ - ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΟΞΕΦΤΙΛΑΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Το εξωτικό μεροκάματο


Στη μεγάλη φωτογραφία, ο Κωστής Χατζηδάκης κοιτάζει άναυδος κάτι… συλλεκτικόν: μια καρτέλα ενσήμων. Αναρωτιέται: «Τι να ’ναι τούτο;»

    Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Αν γίνει πυρηνικός πόλεμος (κάτι που θεωρεί πιθανό η STRATCOM* – Στρατηγική Διοίκηση των ΗΠΑ), αν πέσει καταπάνω μας μετεωρίτης, αν ενσκήψει μια πανδημία τρισχειρότερη από τον κορωνοϊό ή αν, απλώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει ποδαρικό στα κεντρικά του ΟΗΕ την Πρωτοχρονιά του 2022, τι θα απομείνει από την ανθρωπότητα;

Κανείς δεν γνωρίζει.  

Μπορεί οι εξωγήινοι αρχαιολόγοι να βρουν μόνο την «Ιλιάδα» ή την «Οδύσσεια» του Ομήρου και να μείνουν με τις καλύτερες των εντυπώσεων από τον πολιτισμό μας. 

Μπορεί να βρουν μόνο μια βιντεοκασέτα με τα εγκαίνια του λιμένος Ηγουμενίτσης, όπου ο Σημίτης ξεστόμισε το περιλάλητο «είναι ΜΑΚΕΤΟ τούτο το έργο;» – και να καταλάβουν μονομιάς γιατί αυτοκαταργηθήκαμε ως είδος.

Αν ο Θεός θελήσει να αφήσει ως μοναδικό ίχνος της ανθρωπότητας τη γλυκόπικρη γεύση της φάρσας, μπορεί να μείνει η καλλιτεχνική φωτογραφία του Κωστή Χατζηδάκη που κοιτάζει άναυδος μια καρτέλα ενσήμων. 

Το βλέμμα του θα μπορούσε να είναι ίδιο με εκείνο του Γάλλου αξιωματικού Πιέρ Μπουσάρ, ο οποίος ανακάλυψε στην πόλη Ρασίντ της Κάτω Αιγύπτου, στο βορειοδυτικό τμήμα του Δέλτα του Νείλου, την περίφημη «στήλη της Ροζέττας».**

Ο Κωστής Χατζηδάκης κοιτάζει με δέος την καρτέλα των ενσήμων, αναρωτώμενος πώς μπορεί να νιώθει κάποιος που έχει εργαστεί στη ζωή του και του έχει φύγει η ούγια από την κούραση, επί δεκαετίες, για να κολλήσει πάνω σε ένα χαρτόνι κάποια χρωματιστά… γραμματόσημα, που τα λένε ένσημα.

Πώς να είναι, άραγε, η ζωή εκτός της θαλπωρής που...

 

 προσφέρει η μητσοτακική φωλέα;

 

* Η STRATCOM πρόσφατα σόκαρε πολλούς αφελείς, αναρτώντας στο twitter τη διαπίστωση ότι υφίστανται συνθήκες «που θα μπορούσαν πολύ γρήγορα να οδηγήσουν έναν αντίπαλο να θεωρήσει τη χρήση πυρηνικών όπλων ως τη λιγότερο κακή επιλογή».

** Η «στήλη της Ροζέττας» είναι μια πέτρινη πλάκα του 2ου προχριστιανικού αιώνα, η οποία προέρχεται από τον ναό του Πτολεμαίου Ε’ του Επιφανούς και φέρει τρίγλωσση επιγραφή: ιερογλυφικά, δημώδη αιγυπτιακά και ελληνικά. Μέσω αυτής της πλάκας βρέθηκε το «κλειδί» της αποκρυπτογράφησης των ιερογλυφικών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου