Toυ ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ
Βγήκαν πολλά μπουμπούκια όταν άρχισε να ανθεί η ιδιωτική τηλεόραση. Δεν ήταν μόνον οι εκπομπές, που έδειχναν βίντεο «γνωστού μουσικοσυνθέτη» να συνουσιάζεται με την ανήλικη(;) αρραβωνιαστικιά του. Τα δελτία ειδήσεων είχαν γίνει μεγάφωνο μιας νοσηρής παράδοσης που προϋπήρχε στον Τύπο, με τίτλους του στυλ «Πατέρας-τέρας», «Αδίστακτος δράκος», «Ιδού ο δολοφόνος» κ.ά.
Η ελληνική κοινωνία ανταποκρίθηκε ηδονοβλεπτικώς –οι χειρότερες εκπομπές είχαν την υψηλότερη τηλεθέαση– και το πολιτικό σύστημα (εν συνόλω) με τον γνωστό υπερβολικό τρόπο. Αντί να διαμορφώσουν τον κώδικα δεοντολογίας οι Ενώσεις Συντακτών ή, έστω να εφαρμόσουν τον παλιό, η ελληνική Βουλή ακολούθησε τον συνηθισμένο δρόμο της λογοκρισίας.
Δεν έγινε κάποια προσπάθεια να περικοπούν τα χυδαία επίθετα, που ο δημοσιογραφικός «λυρισμός» προσέθετε στην πραγματικότητα. Απαγορεύτηκαν τα ουσιαστικά της είδησης: ποιον κατηγορούν οι δημόσιες αρχές και γιατί. Κατόπιν άρχισαν τα ευτράπελα…
Το 2006, ένας δημοσιογράφος και ένας εικονολήπτης περιφερειακού καναλιού της Πάτρας καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών και πρόστιμο 30.000 ευρώ, γιατί ένας κατηγορούμενος έδωσε οικειοθελώς συνέντευξη στο κανάλι τους.
Την ίδια χρονιά, ξέσπασε το αποκαλούμενο «σκάνδαλο των κουμπάρων». Οι εμπλεκόμενοι, στελέχη της Ν.Δ., οδηγήθηκαν σε δημόσια θέα στον εισαγγελέα και ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος το χαιρέτισε: «Τις χειροπέδες τις είδατε;».
Το 2008 ξεκίνησε το έπος της (επί διετία) «36χρονης». Ακούγαμε και βλέπαμε στα κανάλια τον δικηγόρο της και ύστερα από ένα γύρισμα του κατηγορητηρίου η 36χρονη αθωώθηκε και απέκτησε όνομα, ενώ ο δικηγόρος της κατηγορήθηκε για κάποιο αδίκημα κι έγινε ο… «γνωστός 52χρονος ποινικολόγος».
Μετά ήρθε η κατακραυγή για τη δημοσιοποίηση, έπειτα από εισαγγελική εντολή, των στοιχείων των οροθετικών. Οι δύστυχες γυναίκες ήταν φορείς AIDS και παρ’ όλα αυτά ασκούσαν (έστω παρανόμως) δημόσια επαγγελματική δραστηριότητα.
Ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός κατήγγειλε ονομαστικώς στη Βουλή (27.11.2017) κάποιον ως μεσάζοντα οπλικών συστημάτων στη Σαουδική Αραβία, ο οποίος «ήταν σύμβουλος του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου» (δεν ήταν), σχετιζόταν με την κ. Μητσοτάκη (ήταν μέλη της ίδιας ΜΚΟ) και καταγόταν από το Ηράκλειο (ήταν από το Ρέθυμνο).
Ο ίδιος πρωθυπουργός...
επανέλαβε το «τις χειροπέδες τις είδατε;»: «Σήμερα, είχαμε μία ακόμη πιο σημαντική επιτυχία, την εξάρθρωση ενός δικτύου, μιας εγκληματικής οργάνωσης. Αναφέρομαι σε ένα δίκτυο ενεχυροδανειστηρίων σε όλη την Ελλάδα, το γνωστό δίκτυο “Ριχάρδος”, που είχε ξεζουμίσει, τα πρώτα χρόνια της κρίσης κυρίως, δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας…» (28.11.2018).
Ο «γνωστός ενεχυροδανειστής» (όπως έλεγαν τότε τα κανάλια και ουδείς διαμαρτυρήθηκε) τελικώς αθωώθηκε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου