Του ΘΑΝΟΥ ΤΖΗΜΕΡΟΥ
Θέματα όπως ο κορονοϊός που (το έχω ξαναγράψει) δεν είναι μαύρο - άσπρο, θα έπρεπε να αποτελούν τροφή για σκέψη, μια και θέτουν επί τάπητος πλήθος ζητημάτων και διλημμάτων.
Αντ΄αυτού όμως, βλέπουμε ξανά φατρίες πράσινων - βένετων να επιτίθενται οι μεν στους δε, με κτηνώδη βεβαιότητα, διότι ο χουλιγκανισμός είναι το κυρίαρχο στοιχείο της "κουλτούρας" του Νεοέλληνα και εκτός γηπέδου.
Πάμε λοιπόν στο προκείμενο, το οποίο σας το κάνω πενηνταράκια:
Μια ιδιωτική κλινική είναι μια επιχείρηση. Πουλάει υπηρεσίες υγείας σε ασθενείς - πελάτες που τις αγοράζουν είτε απ' ευθείας είτε μέσω των ασφαλιστικών τους εταιρειών. Τα κρεβάτια, είτε ΜΕΘ είτε απλά, δεν τα έχει για να τα καμαρώνει άδεια. Μια επιχείρηση ΘΕΛΕΙ να έχει πελάτες.
Αν εσύ θες να νοσηλευθείς σε μια ΜΕΘ ιδιωτικής κλινικής μπορείς να το κάνεις το επόμενο 5λεπτο. Έναντι αμοιβής, φυσικά! Πώς αλλιώς;
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το δικό τους Εθνικό Σύστημα Υγείας, το NHS, έχει κάνει από τον Μάρτιο συμφωνία με ιδιωτικά νοσοκομεία, καπαρώνοντας κλίνες και πληρώνοντας ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ. (Τον Μάρτιο για 8.000 κρεβάτια πλήρωνε 2,4 εκατ. λίρες ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ.)
Εκεί, βλέπετε, μετά τη Θάτσερ, το παραμύθι των δωρεάν υπηρεσιών, πληρωμένων από το λεφτόδεντρο, δεν το ξαναδιηγήθηκε κανείς. (Και τον Κόρμπιν που πήγε να το επαναφέρει, τον ξήλωσαν οι δικοί του.)
Τι θα μπορούσε να κάνει ο ΜΕΓΑΣ ΝΤΑΒΑΤΖΗΣ που λέγεται ελληνικό κράτος και που, λόγω κορονοϊού, το βλέπουμε με συνδρομοστοκχολμική συμπάθεια;
Το ίδιο. Να καπαρώσει όσες κλίνες θέλει, και να πληρώσει (δηλαδή να πληρώσεις) το αντίτιμο. Βεβαίως, οι ιδιωτικές κλινικές, επειδή έχουν να διαχειρισθούν και άλλα περιστατικά θα κρατούσαν μια ισορροπία ανάμεσα στα μεν και στα δε, διότι δεν θέλουμε να πεθάνει αυτός που θα πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο ούτε αυτός που θα χτυπήσει με το μηχανάκι, ε;
Τι έκανε το ελληνικό κράτος;
Τίποτα! Η ΠΝΠ, με την οποία νομιμοποιείται η δικτατορία του κορονοϊάτου, ορίζει πως το κράτος μπορεί να επιτάσσει μονάδες υγείας με τον εξοπλισμό τους χωρίς να ορίζεται αμοιβή, η οποία θα καταβληθεί, θεωρητικώς, μετά από δύο μήνες, αφού προσδιορισθεί με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας. Οι οποίοι, για να αποφασίσουν πόσο θα πληρώσουν τις υπηρεσίες που ουσιαστικά κατάσχουν, ζητάν από την κλινική τιμολόγια αγοράς! Θα κάνουν δηλαδή κανονική κοστολόγηση υπολογίζοντας και αποσβέσεις και λειτουργικά και φθορές κ.λπ.; Και μάλιστα, η επίταξη μπορεί να διαρκέσει 6 μήνες βάσει της ΠΝΠ, διάστημα που μπορεί να παραταθεί μέχρι τα 5 έτη, καθώς η νομολογία αυτή τη διάρκεια αναγνωρίζει ως... εύλογη!
Για την αντιμετώπιση του κορονοϊού χρειάζονται κι άλλα πράγματα.
Ανταλλακτικά ασθενοφόρων, για παράδειγμα. Η ΠΝΠ 14.03.2020/2020 που ορίζει τα σχετικά, λέει ότι μπορεί να γίνεται μειοδοτικός διαγωνισμός κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων και μέσα σε 3 μέρες να έχει προμηθευτεί το κράτος τα ανταλλακτικά. Πώς θα σας φαινόταν να τα επιτάξει κι αυτά; Να επιτάξει και τα συνεργεία που θα τα επισκευάζουν;
Να επιτάξει και τις δικές σου υπηρεσίες (ως βοηθητικό προσωπικό, να μεταφέρεις νεκρούς, ας πούμε) σε μονάδες COVID-19;
Τι, όχι; Μόνο χειροκροτήματα στις κρητικές νοσηλεύτριες από του καναπέως και "ζήτω" για τις επιτάξεις των κακών γκαπιταλιστών;
Βεβαίως, οι υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα, και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα (και στις συνεργασίες τους) είναι μια πολύ αμαρτωλή και βρώμικη ιστορία.
Και η Euromedica κρατική είναι στην ουσία, καθώς έχει υπαχθεί στον πτωχευτικό κώδικα και ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς. Όμως αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Και δεν θεραπεύεις μια στρέβλωση με μια άλλη.
ο Δημόσιο στην Ελλάδα λειτουργεί ως κοινός τραμπούκος, ακυρώνοντας...
λόγω του χειρισμού του, κάθε υπόβαθρο αμοιβαίας εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητο να υπάρχει μεταξύ πολιτών και πολιτείας, σε κάθε σοβαρό κράτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου