Μπορεί και να μην αισθάνεται άνετα η κυβέρνηση αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Η μέχρι στιγμής "λύση" είναι να μοιράζουμε λεφτά, πρόστιμα και χαμόγελα...
Να συμφωνήσουμε. Κανείς δεν μιλάει για λεφτά που δεν υπάρχουν. Κανείς δεν δίνει υποσχέσεις που κανακεύουν την φαντασία και πλουτίζουν ελπίδες...
Και δεν διαφωνούμε πως αυτά που τάζονται θα γίνουν. Θα γίνουν και τα όσα θα ειπωθούν τις επόμενες ημέρες. Και στη ΔΕΘ (για να δικαιολογηθεί και παρουσία του Μητσοτάκη).
Πώς όμως να αγνοήσουμε ότι τελειώνουμε με την φετινή μοιρασιά.
Τελειώνουμε όμως και με το 2021. Άντε ως την επόμενη Άνοιξη. Από το Πάσχα του 2021 λεφτά δεν θα υπάρχουν. Δεν έχουμε για να δώσουμε.
Και για να βρεθούν, τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν οι Βρυξέλλες, οι δανειστές και οι Γερμανοί, ως σχεδιαστές και εισηγητές της διανομής των χρημάτων της Ε.Ε.
Αλλά αυτά τα λεφτά δεν θα μας δοθούν σε καμία περίπτωση (και ας το προσέξουμε αυτό) να συντηρήσουμε ό,τι παρουσιάζουμε σήμερα (στα χαρτιά και στους πίνακες, των καθηγητών και των ακαδημαϊκών) ως οικονομία. Με απαιτήσεις, μάλιστα, να τη συντηρήσουμε και μετά το 2021.
Το γνωρίζουμε αυτό. Και από τις κουβέντες, που παραμένουν στη "σκιά" των Eurogroup. Και από τους "πλάγιους ήχους" των Βρυξελλών και του Βερολίνου, σχετικά με το τι θεωρούν επενδύσεις και προγράμματα πραγματοποιήσιμα, μέσω ΕΣΠΑ ή του Ταμείου Ανάκαμψης.
Όχι μόνο το γνωρίζουμε αλλά (το χειρότερο) κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε (από εποχής ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, το 2017-2018) πως οι "οδηγίες" Ευρώπης και δανειστών δεν θα αλλάξουν μέχρι και το 2026 -28 (υποχρεώσεις πλεονασμάτων), αν δεν πεισθούν πως αναβαθμίσαμε όλο το σύστημα κίνησης και προοπτικών της οικονομίας μας.
Από το 2018 έπρεπε να δείξουμε πως τα καταλάβαμε όλα αυτά. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε τη συμφωνία εξόδου από το μνημόνιο και δεν έγινε τίποτε.
Τότε που τα πράγματα τα καμουφλάρισαν προφάσεις ενόψει εκλογών. Και υποσχέσεις για παράδοση έργου αλλαγών στην επόμενη κυβέρνηση, που επίσης ήταν λόγια του αέρα.
Το ασφαλιστικό, το φορολογικό, οι ιδιωτικοποιήσεις όλων των ΔΕΚΟ και των κρατικών περιουσιακών στοιχείων (που είναι σε δύο λίστες στα χέρια των δανειστών), οι καταργήσεις μονοπωλιακών μηχανισμών στην ενέργεια, στις μεταφορές και στις υπόλοιπες υποδομές είναι "αγκάθια" στο "παπούτσι", που θα μας βάλουν οι δανειστές και οι Βρυξέλλες, σε ένα "ποδάρι", από τον Ιανουάριο του 2021.
Όταν βγάζουμε λοιπόν, με το τσιγκέλι..., διαρροές για το ασφαλιστικό, για την πλήρη αναδιάταξη των μηχανισμών χρηματοδότησης της οικονομίας από τις δημόσιες επενδύσεις, τον τρόπο εφαρμογής των προγραμμάτων ΣΔΙΤ, την πολιτική που θα εφαρμόσουμε στα κρατικά τιμολόγια (κόστος που συνδέεται με την παραγωγή -συμπεριλαμβανομένου και του μισθολογικού-) μάλλον "μασάμε" τα λόγια μας.
Και στο μεταξύ η βιομηχανική Ευρώπη προχωράει στον στόχο αύξησης της συμμετοχής στο ΑΕΠ της Ε.Ε από το 15% στο 20%, όταν εμείς αναμασάμε, τα περί νέας εκβιομηχάνισης της χώρας (με αύξηση της συμμετοχής της στο ΑΕΠ από το σημερινό 8,5% στο 12%), μόνο σε πανηγύρια τύπου ΔΕΘ όπως θα δείξει το έργο (έχει ξαναπαιχτεί...), σε λίγες μέρες στην Θεσσαλονίκη.
Κατά τα άλλα, θα παραμένουμε θεατές στο άλλο έργο... Της υπόλοιπης Ευρώπης όπου το νερό θα ρέει στο αυλάκι του Ταμείου Ανάκαμψης (μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 για τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε) την ώρα που εμείς θα αναζητάμε φτηνά δανεικά.
Την ώρα που...
θα περιμένουμε να σωθούμε από δόσεις, που θα αποφασίζουν οι δανειστές, αφού μας "στύψουν" στα Eurogroup, όπως θα φανεί και στο προσεχές, του 2020.
Και επειδή τα αυγά βάφονται μόνο με χρώμα..., καλά θα κάνει η κυβέρνηση να τελειώνει με το "ξήλωμα των μαξιλαριών" (όπως δείχνει και η κακομοιριά των εσόδων).
Να ξεκινήσει (το συντομότερο) με αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους μηχανισμούς λειτουργίας της οικονομίας και ιδίως της παραγωγής, τελειώνοντας τις ιδιωτικοποιήσεις. Και να ανατρέψει (με τολμηρές παρεμβάσεις) θεσμούς που συνδέονται με τον χαρακτήρα της φορολογίας, της ασφάλισης και κυρίως της χρηματοδότησης μέσω δημοσίων επενδύσεων (τις παγωμένες, για να "ράβονται τα μαξιλάρια").
Λεφτά δεν υπάρχουν για το 2021. Και δεν θα μας δοθούν να σώσουμε, αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα για οικονομία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου