ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: To «ως εδώ» των Γάλλων και ο δρόμος χωρίς επιστροφή του Ερντογάν

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
 

Ημέρα οργής και θλίψης για τον ορθόδοξο κόσμο, ημέρα ανησυχίας και προβληματισμού  για την διεθνή κοινότητα, είναι η 24η Ιουλίου 2020  καθώς η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί και η πραγματοποίηση της πρώτης προσευχής μετά από 86 χρόνια τραυματίζει το χριστιανικό κομμάτι της ταυτότητας του Μνημείου αλλά σηματοδοτεί συγχρόνως τον δρόμο χωρίς επιστροφή στον οποίο οδηγεί την χώρα ο Ταγιπ Ερντογάν. Ένα δρόμο που αλλοιώνει όχι μόνο την φυσιογνωμία της Αγιάς Σοφιάς αλλά ολόκληρης της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή και ενώ η Άγκυρα επιχειρεί να θέσει υπό ομηρία την Αθήνα με μοχλό το Oruc Reis φαίνεται ότι η επεκτατική πολιτική του Τ.Ερντογάν και η απόπειρα του να ηγεμονεύσει στην ανατολική Μεσόγειο οδηγούν στην αφύπνιση των άλλων περιφερειακών και Μεγάλων δυνάμεων.

Μετά την τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Βερολίνου ήταν η σειρά χθες της Γαλλίας να στείλει ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία καθώς με δήλωση του Εμμανουελ Μακρόν μετά την συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κύπρου Νικο Αναστασιάδη το Παρίσι δηλώνει «ως εδώ» στις βλέψεις της Τουρκίας.

«Θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ε.Ε. να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων κυρίως της Τουρκίας» δήλωσε ο κ. Μακρον καθώς πλέον είναι σαφές ότι οι επιδιώξεις της Τουρκίας ξεπερνούν τις προκλήσεις στην Μεσόγειο και τις απειλές εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπρου ,ούτε περιορίζονται στην υπονόμευση του καθεστώτος Σισι στην Αίγυπτο και στην επιβολή των φιλικών δυνάμεων της στην Λιβύη ή στην εξουδετέρωση της Συρίας και της Αρμενίας. Ολες αυτές οι τουρκικές παρεμβάσεις είναι οι μικρές ψηφίδες μιας στρατηγικής επιλογής του Ταγιπ Ερντογάν να αλλαξει την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή αναλαμβάνοντας η Τουρκία τον ρόλο της περιφερειακής δύναμης. 

 
Αυτό όμως πλέον ξεπερνά τα όρια ανοχής των άλλων δυνάμεων και η δήλωση Μακρόν δείχνει ότι τουλάχιστον η Γαλλία δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με τις επιδιώξεις του Ερντογάν.. Ο Γάλλος πρόεδρος δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα στην Τουρκία και για τις προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, και καθώς εκκρεμεί η απόφαση στο πλαίσιο της Ε.Ε. για το πως θα αντιδράσει εάν συνεχίσει την κλιμάκωση η Τουρκία. Η δήλωση του ότι «εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην Μεσόγειο, πρέπει να υφίστανται κυρώσεις..» ενισχύει τις προσπάθειες Αθήνας και Λευκωσίας για την δρομολόγηση συγκεκριμένων κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας..

Η ιμπεριαλιστική αντίληψη του τουρκικού καθεστώτος εκφράστηκε με τον πιο απροκάλυπτό τρόπο στην χθεσινή ανάρτηση του Φαχρετιν Αλτουν διευθυντή επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας. «Η ασφάλεια της Τουρκικής Δημοκρατίας δεν εξασφαλίζεται μόνο στα δικά της σύνορα» είπε ο Αλτούν προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να μετατρέψει την «πνευματική της γεωγραφία σε πεδίο σταθερότητας προωθώντας την ασφάλεια όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και σε μια ευρεία περιοχή μεταξύ των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ασίας μέχρι τον Κόλπο και το Στενό του Γιβραλτάρ..». 
«Δεν μπορεί να υπάρξει επιτυχημένο έργο ή πρωτοβουλία, οπουδήποτε μεταξύ της γειτονιάς της Τουρκίας και των πιο μακρινών τμημάτων της Μεσογείου, παρακάμπτοντας τις αντιρρήσεις μας. Δεν θα υπάρξει κανένα επίτευγμα σε αυτό το μέρος του κόσμου χωρίς την έγκριση της Τουρκίας. Σε μια εποχή που ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας οδυνηρής αναγέννησης και η ανθρωπότητα χρειάζεται ειρήνη και σταθερότητα περισσότερο από ποτέ, η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τους καταπιεσμένους λαούς και να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να προωθήσει την ατμόσφαιρα ευημερίας για την οποία η ανθρωπότητα λαχταρά….».

Δεν είναι τυχαίο ότι η γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του αμερικανικού Πενταγώνου τοποθετούνται με σαφήνεια εναντίον της Τουρκίας και καταδικάζουν την προκλητική πολιτική της στην ανατολική Μεσόγειο, αν και όσο παραμένει στον Λευκό Οίκο ο Ν.Τραμπ είναι υπό αμφισβήτηση ο ρόλος που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Ουάσιγκτον για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Η Τουρκία σπανίως υποχωρεί όταν ασκείται φανερή πίεση πάνω της. Ο κ.Ερντογάν δεν πρόκειται να κάνει κάτι που θα δείξει ότι κλονίστηκε από τις προειδοποιήσεις του Εμ. Μακρόν, του Γερμανού ΥΠΕΞ, του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. ή των υφυπουργών εξωτερικών των ΗΠΑ. Το ότι το Oruc Reis παρέμενε μέχρι χθες το βράδυ δεμένο στην Αττάλεια δεν σημαίνει ότι η Τουρκία εγκαταλείπει τον σχεδιασμό της και ότι υπάρχει λήξη συναγερμού. 


Η απόπειρα εμπέδωσης του σφετερισμού της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας είναι...


 κρίσιμο στοιχείο στην στρατηγική αυτή.
Απλώς η Τουρκία ακολουθεί τα εναλλακτικά σενάριά της…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου