ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Κρίσιμες συγκρίσεις


Τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες 38 εκατομμύρια Αμερικανοί έχασαν τις δουλειές τους λόγω της καραντίνας. Τον ερχόμενο μήνα η ανεργία υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στο 17%. Μερικές από τις πιο εμβληματικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ (United Airlines, Wells Fargo κ.ά.) έχασαν πάνω από το μισό της χρηματιστηριακής αξίας που είχαν στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Κλάδοι όπως ο ενεργειακός, ο τραπεζικός, ο αεροπορικός εξαϋλώνονται κυριολεκτικά. Μια ματιά, για παράδειγμα, στη συνεδρίαση της Τρίτης στη Wall Street αρκεί για να πείσει για του λόγου το αληθές. Και οι πιέσεις προς την Ουάσιγκτον να ενισχύσει την κεφαλαιακή βοήθεια – που σημειωτέον ήδη αποτιμάται σε τρισεκατομμύρια δολάρια -, προκειμένου να στηρίξει κι άλλο την οικονομία των ΗΠΑ, μεγαλώνουν.

Βεβαίως, υπάρχουν κι εκεί, και διατυπώνονται δημόσια μάλιστα, οι εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για γρήγορη επιστροφή. Που θα ισοφαρίσει τις τωρινές απώλειες. Μόνο που μεσοβδόμαδα ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) βγήκε κι έκανε μια δήλωση που προκάλεσε ανατριχίλα σε όσους ξέρουν να διαβάζουν. Με δυο λόγια, είπε ότι η διαδικασία της προσδοκώμενης ανάκαμψης μπορεί τελικά να είναι πιο αργή απ’ ό,τι αρχικά προβλεπόταν. Κι ότι ίσως χρειαστεί να γίνουν περισσότερα για να επιτευχθεί ο στόχος. Κι αυτό γιατί η αβεβαιότητα είναι υψηλή.

Τηρουμένων των αναλογιών, η ίδια εικόνα διαμορφώνεται και στην Ευρώπη

Από τη στιγμή που το Βερολίνο σχεδιάζει τη σύσταση ειδικού Ταμείου, με προϋπολογισμό 100 δισ. ευρώ, για να στηρίξει τις πάλαι ποτέ κραταιές γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, τη Lufthansa κι άλλα γνωστά εταιρικά ονόματα, τα «πόδια» όλων τρίζουν. Επικίνδυνα.

Και εννοείται ότι εξαίρεση αυτού του κανόνα δεν είναι η ελληνική οικονομία. Μόνο που κατά έναν παράδοξο τρόπο αυτό που παρατηρεί κανείς το τελευταίο διάστημα είναι το εξής: ακόμα και από τις πιο ακραίες προβλέψεις διεθνών οργανισμών προτιμάμε να κρατάμε κατά νου την εκτίμηση ότι του χρόνου θα σημειωθεί μια ανεπανάληπτη ανάκαμψη της οικονομίας, βάζοντας στην άκρη ότι φέτος θα βουλιάξουμε.

Για την ακρίβεια, κάνουμε τον εξής συνδυασμό: Αναφερόμαστε σε μια ύφεση της τάξης του 4% και του 4,7% και σε μια ανάκαμψη της τάξης του 7% και του 7,5%.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να κάνουμε μια διευκρίνιση: Εννοείται ότι όλοι ευχόμαστε να βγει αυτός ο συνδυασμός στο τέλος του 2021.  

Μήπως όμως θα ήταν πιο συνετό να...



 ετοιμαζόμαστε για το αντίστροφο, έτσι ώστε αν δεν επαληθευτεί να είμαστε πολλαπλά κερδισμένοι;  

Οπως κάναμε δηλαδή και στην περίπτωση της υγειονομικής κρίσης, που τόσο επιτυχημένα αντιμετωπίσαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου