ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΟΚΗΦΗΝΑΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Επιστροφή στη νιρβάνα…

Του ΚΩΣΤΑ ΣΤΟΥΠΑ

Συνηθίζεται τους τελευταίους μήνες όλο να μιλάμε για επιστροφή στην κανονικότητα. Φοβάμαι πως στην πραγματικότητα πρόκειται για επιστροφή στην κατάσταση της "νιρβάνας".

Οι συνδικαλιστές του ΟΤΕ κηρύσσουν απεργίες σαν τις καλές εποχές που η εταιρεία ήταν το απόλυτο μονοπώλιο και ανεβοκατέβαζε κυβερνήσεις και εθνικοί προμηθευτές έκαναν πάρτι...

Κοινωνία και κυβέρνηση ασχολούνται εδώ και μήνες με το μέγεθος των αυξήσεων στις συντάξεις και οι τράπεζες πανηγυρίζουν που το 2021 θα έχουν  μειώσει τα φανερά "κόκκινα" στο 20% όταν σε όλο τον κόσμο είναι περί 2-3% και εκλαμβάνεται σαν ένα ιδιαίτερα υψηλό ρίσκο.

Ιδού το ρεπορτάζ: "Μέχρι τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα δημοσιοποιηθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Αυτό αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, επισημαίνοντας ότι το βασικό σενάριο το οποίο τείνει να "κλειδώσει" προβλέπει αυξήσεις στις κύριες συντάξεις όσων έχουν πάνω από 33 έτη ασφάλισης.

Οι αυξήσεις αυτές θα προέλθουν από κλιμακούμενες  αυξήσεις των ποσοστών αναπλήρωσης ανά τρία έτη ασφάλισης.

Θα προβλέπεται δηλαδή αύξηση για όσους έχουν από 33 έως 36 έτη ασφάλισης, μία μεγαλύτερη αύξηση για όσους έχουν από 37 έως 39 έτη ασφάλισης και μία ακόμη αύξηση για όσους έχουν πάνω από 40 έτη ασφάλισης…."

Ποιος θα τις πληρώσει τις αυξήσεις στις συντάξεις σε μια οικονομία που οι συντάξεις είναι μεγαλύτερες από τους μισθούς αυτών που τις πληρώνουν;

Η Ελλάδα συνεχίζει να καταβάλει κάθε χρόνο πάνω από το 15% του ΑΕΠ σε συντάξεις, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο.

Επιπλέον την ώρα που συζητούνται όλα αυτά οι Τούρκοι ζεσταίνουν τις μηχανές να ξεκινήσουν έρευνες και γεωτρήσεις μέχρι τις πλαζ της Ρόδου και της Νότιας και Ανατολικής Κρήτης.

Κάθε σοβαρή χώρα θα έκανε αναπροσαρμογές προκειμένου να στηρίξει την οικονομία και να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες.

Προφανώς κάποιοι έχουν την ψευδαίσθηση πως αν υπάρξει κάποια έστω  "αψιμαχία" με την Τουρκία ο επόμενος μήνας για την οικονομία, τα έσοδα και τις ασφαλιστικές εισφορές θα είναι ο ίδιος με τον προηγούμενο;

Την ώρα που η αύξηση των συντάξεων είναι πρώτο θέμα για εβδομάδες η είδηση του Δρομέα, έμεινε μόνο λίγες ώρες στην επικαιρότητα.

Αν ψάξετε την είδηση στις μηχανές αναζήτησης δεν θα σας παρουσιάσουν την είδηση για τις επικρίσεις της εταιρείας για το επιχειρηματικό κλίμα και την απουσία τραπεζικής υποστήριξης αλλά τον δρομέα του Βαρώτσου...

Η διοίκηση της εταιρείας πριν από λίγες μέρες σε συνέντευξη τύπου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταφέρει τις δραστηριότητες εκτός Ελλάδος.

"Βολές κατά του τραπεζικού συστήματος εξαπολύει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δρομέας κ. Αθανάσιος Παπαπαναγιώτου...

Όπως είπε το μεγάλο πρόβλημα είναι οι τράπεζες, σημειώνοντας πως πρέπει να γίνονται καλύτερες αξιολογήσεις, "όχι ρουσφετολογικές”. Ενώ αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της χώρας ανέφερε: "η κατάσταση στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ασφυκτική για την επιχειρηματικότητα και την βιομηχανία, με αποτέλεσμα να συνθλίβεται η ανταγωνιστικότητά τους και να αποδυναμώνεται η ικανότητά τους να αναπτυχθούν. Υπάρχουν πολλά κακώς κείμενα που θα πρέπει επιτέλους να αλλάξουν"…


Αναδύεται ένα κλίμα στη χώρα πως τα χειρότερα είναι πίσω οριστικά πλέον και πως έχουμε βγει εύρωστοι από την κρίση. Μην κοιτάτε τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται το κράτος τα οποία ενίοτε είναι και αρνητικά. Να κοιτάτε τα επιτόκια με τα οποία δανείζονται οι επιχειρήσεις τα οποία κατά μέσο όρο είναι τριπλάσια των διεθνών ανταγωνιστών τους. Από αυτές τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και όχι από αυτά που δανείζεται το κράτος...

Αν συνεχίσουμε έτσι...


 δεν μιλάμε για επιστροφή στην κανονικότητα αλλά επιστροφή σε κατάσταση "νιρβάνα". Την κατάσταση που η πραγματικότητα δεν έχει καμιά σημασία...

*Νιρβάνα: Σύμφωνα με το φιλοσοφικό λεξικό του Ανδρούτσου ο όρος αυτός χαρακτηρίζει την βουδιστική απάρνηση κάθε εγκόσμιας επιθυμίας, παντός γήινου, και κατά συνέπεια και η εξαφάνιση αυτού του ανθρώπου στο μηδέν δια της οποίας και επέρχεται η απολύτρωση από τα δεινά της ζωής και του κόσμου.

Υιοθετήθηκε από τον Βουδισμό και τον Τζαϊνισμό. Χαρακτηρίζει μια κατάσταση που επιτυγχάνεται με την άσκηση και εξαλείφει τον πόνο (που οφείλεται στο κάρμα) της γέννησης και του θανάτου στον κύκλο των αναγεννήσεων του ανθρώπου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου