ΝουΔοΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Από μέρισμα σε μέρισμα


Οσοι κρατούν το παλιό χούι να επισκέπτονται τα περίπτερα, για να δουν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, σίγουρα θα παρατήρησαν πως η βιτρίνα του Τύπου ρέπει σε π.Μ. (προ του Μνημονίου) κανονικότητα. Οι πίνακες με τα αναδρομικά έχουν την τιμητική τους, τα «μερίσματα» δίνουν και παίρνουν, πού και πού σκάνε «ειδήσεις» για νέες προσλήψεις κι, ευτυχώς, υπήρχε και ο ΣΥΡΙΖΑ για να χαμογελάσει λίγο το χειλάκι μας.

Είναι λογικό ο Τύπος να αποτυπώνει τη νέα ευφορία και γίνεται ακόμη πιο λογικό αν σκεφθεί κανείς ότι τροφοδοτείται από την κυβέρνηση. Ετσι, μετά την εξαγγελία του κ. Χρήστου Σταϊκούρα ότι θα δοθεί «κοινωνικό μέρισμα» στους συνταξιούχους τα Χριστούγεννα (αυτό που προεκλογικώς ο πρωθυπουργός ονόμαζε «Christmas handouts»), τώρα διαβάζουμε ότι «ανοίγει ο δρόμος και για «μέρισμα» προς τις επιχειρήσεις, που θα αφορά την εφάπαξ ελάφρυνσή τους από τη φορολογία εισοδήματος. Το «μέρισμα» στις επιχειρήσεις εκτιμάται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού στα 138 εκατ. ευρώ, αλλά, σύμφωνα με πηγές, εφόσον το υπερπλεόνασμα υπερβεί τις εκτιμήσεις του ίδιου προσχεδίου για 346 εκατ. ευρώ, μπορεί να διαμορφωθεί σε υψηλότερο επίπεδο» («Καθημερινή» 16.10.2019).

Η αλήθεια είναι πως οι φοροαπαλλαγές σε μια οικονομία που έχει γονατίσει από τους φόρους της κρίσης και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, είναι καλοδεχούμενες. Οι μόνιμες, όμως, και ουχί οι εφάπαξ, όταν και αν υπάρχει πλεόνασμα. 

Είναι γνωστό ότι αρκετές χώρες με υψηλότερη φορολογία επιχειρήσεων σφύζουν από επενδύσεις. Αυτό γίνεται επειδή όποιοι βάζουν τα χρήματά τους κάπου θέλουν σταθερό φορολογικό περιβάλλον και ουχί εκπλήξεις, έστω και θετικές. Είναι δε εντυπωσιακό πως στο νέο Global Competitiveness Index, που συγκροτεί κατ’ έτος το World Economic Forum, το ύψος της φορολογίας των επιχειρήσεων δεν υπάρχει καν στους 98 δείκτες που δείχνουν αν μια χώρα είναι φιλική σε επενδύσεις. Η Ελλάδα χαντακώνεται επειδή πατώνει σε δείκτες όπως το «βάρος του ρυθμιστικού πλαισίου» (131η από τις 140 χώρες που μετριούνται), η «αποδοτικότητα του νομικού συστήματος να επιλύει διαφορές» (133η/140), η «ποιότητα διαχείρισης γης» (135η/140) όπως και τα ζητήματα «υγείας των τραπεζών» (137η/140) και «μη εξυπηρετούμενων δανείων» (137η/140).

Αυτή η κυβέρνηση εξελέγη για να βάλει σε τάξη τη χώρα.  

Η τάξη σημαίνει σταθερούς και μελετημένους σε βάθος κανόνες. 

Οι εφάπαξ παροχές και τα «χριστουγεννιάτικα δωράκια» σηματοδοτούν οικονομική πολιτική χωρίς σχέδιο.  

Το «ό,τι κάτσει κι άμα κάτσει» δεν προϊδεάζει κάποιον θετικώς για να επενδύσει στη χώρα.

Οσο για το υπερπλεόνασμα, που προήλθε από την αφαίμαξη της μεσαίας τάξης και δεν πρόλαβε να σκορπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ (μιας και υπολόγιζε να κάνει εκλογές τώρα τον Οκτώβριο), καλό είναι...


 να επενδυθεί. 

Ετσι τα πλεονάσματα θα γίνουν μόνιμα και τα ευεργετικά μέτρα σταθερά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου