Η λασπομαχία των κ. Κοτζιά και Καμμένου αναμένεται με δικαιολογημένο ενδιαφέρον από το φιλοθεάμον κοινό. Εξίσου έτοιμοι και οι δύο για χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, υπόσχονται συγκλονιστικές αποκαλύψεις, κρυμμένους θησαυρούς και υπέρβαση των κανόνων της πολιτικής ευπρέπειας. Ποιος θα αποδειχθεί ισχυρότερος;
Η τετραετία μετέτρεψε τη δημοκρατία σε τέχνη εξόντωσης του αντιπάλου, και δύο εκ των πρωταγωνιστών της καλούνται να επιδείξουν για ακόμη μία φορά τα ταλέντα τους.
Υπερπαραγωγή για τους οφθαλμολάγνους της κατάντιας μας.
Δεν ισχύει το ίδιο και για την υπόθεση της πνευματικής επιθεώρησης Athens Review of Books, που εδώ και δύο χρόνια παλεύει να επιβιώσει παρά την οικονομική ασφυξία που της επέβαλαν δικαστικές αποφάσεις. Ο κ. Κοτζιάς θεώρησε ότι έθιγε την τιμή και την υπόληψή του ο χαρακτηρισμός «γκαουλάιτερ του σταλινισμού», έσυρε την εκδότρια Μαρία Βασιλάκη στα δικαστήρια, με αποτέλεσμα να επιτύχει τη δέσμευση των λογαριασμών της, καθώς και όλων των εσόδων που προέρχονται από τις πωλήσεις μέσω του πρακτορείου διανομής. Η υπόθεση δεν έχει δώσει πρωτοσέλιδα και δεν προκαλεί το ενδιαφέρον, διότι οι δυνάμεις των δύο «αντιπάλων» ήσαν άνισες. Από τη μια, ο παντοδύναμος τότε υπουργός Εξωτερικών και, από την άλλη, μια επιθεώρηση πνευματικού προβληματισμού που μόνα της όπλα είναι ο διάλογος και ο αγώνας των ιδεών. Ενα autodafé στα μέτρα της ιδεολογικής τρομοκρατίας.
Δεν θα αναφερθώ στα πεπραγμένα του κ. Κοτζιά. Θα υπενθυμίσω μόνον ότι ο χαρακτηρισμός «γκαουλάιτερ του σταλινισμού» πρόκειται για αξιολογική κρίση, ήτοι έκφραση γνώμης.
Προ μηνών, άνθρωποι των γραμμάτων, μεταξύ αυτών και βραβεία Νομπέλ, είχαν υπερασπιστεί την επιθεώρηση, με επιστολή τους προς τους κ. Γιούνκερ και Τουσκ. Στην πραγματικότητα, υπερασπίζονταν την ελευθερία της γνώμης.
Το ίδιο έπραξε και ο κ. Μητσοτάκης. Είναι μία από τις ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στη δημοκρατία και στον σταλινισμό.
Η δημοκρατία σέβεται και υπερασπίζεται την έκφραση γνώμης.
Ο σταλινισμός την εντάσσει στο σύστημα εξουσίας του και την αντιμετωπίζει όπως αντιμετωπίζει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη επιβεβαίωση του χαρακτηρισμού που απέδωσε το περιοδικό στον κ. Κοτζιά από την ίδια του τη στάση.
Στους καιρούς της διαδικτυακής ατάκας, η αρθρογραφία που φιλοξενούν αυτά τα περιοδικά είναι είδος πρώτης ανάγκης για τη δημοκρατία των γραμμάτων. Εκτός από την ηθική και ψυχική ταλαιπωρία που έχει υποστεί αυτά τα χρόνια η εκδότρια του Athens Review of Books, η οικονομική ασφυξία το απειλεί τώρα και με φυσικό θάνατο.
Το λιγότερο που μπορείς να πεις είναι ότι...
πρόκειται για πράξη στυγνής λογοκρισίας, από αυτές που νομίζαμε ότι ανήκουν στις αφηγήσεις των ολοκληρωτικών καθεστώτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου