Γιατί κάποιος να θέλει να γεράσει πριν από την ώρα του είναι απορία που μπορεί να απαντηθεί ίσως μόνο από ειδικούς, ενώ χρήζει ψυχαναλυτικής προσέγγισης.
Καταλαβαίνω ότι η υπόσχεση προβολής στο μέλλον είναι γαργαλιστική, σε βάζει σε πειρασμό –άλλωστε τόσοι τσαρλατάνοι έχουν δημιουργήσει περιουσίες εκμεταλλευόμενοι αυτήν ακριβώς την ανθρώπινη περιέργεια–, εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με κάτι πολύ πιο σοβαρό και επικίνδυνο, καθώς αφορά το πόσα παραχωρούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέποντας σε κάποιους την πρόσβαση σε προσωπικά μας δεδομένα, στην ιδιωτική μας σφαίρα.
Τις τελευταίες μέρες μπορεί να έχετε δει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, τον Αλέξη Τσίπρα, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, φίλους σας και συγγενείς να παρελαύνουν γερασμένοι στο Διαδίκτυο. Είναι εκατομμύρια οι χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο που χρησιμοποίησαν την εφαρμογή FaceApp, η οποία σε καλεί να ανεβάσεις μια σέλφι και χρησιμοποιώντας κάποια φίλτρα να δεις πώς θα μοιάζεις όταν γεράσεις. Δεν είναι καινούργια εφαρμογή. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2017, αλλά τις τελευταίες μέρες έχει γίνει viral, σαν ιός που εξαπλώνεται ταχύτατα στον πλανήτη.
Αρκετοί, από σχεδιαστές λογισμικού και δημοσιογράφους μέχρι πολιτικούς, συνιστούν στους χρήστες να είναι προσεκτικοί και να μη δίνουν πρόσβαση στις φωτογραφίες τους. Προχθές, ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στην αμερικανική Γερουσία, Τσακ Σούμερ, ζήτησε από το FBI να διερευνήσει αν παραβιάζεται η νομοθεσία και σε επιστολή του τονίζει ότι το FaceApp δημιουργεί κινδύνους εθνικής αλλά και προσωπικής ασφάλειας για εκατομμύρια Αμερικανούς.
H εταιρεία που έχει σχεδιάσει την εφαρμογή έσπευσε να απαντήσει ότι οι φωτογραφίες σβήνονται από το cloud μέσα σε 48 ώρες, διαβεβαιώνοντας επιπλέον ότι δεν διαμοιράζει τα στοιχεία των χρηστών σε τρίτους. Το ότι η έδρα της εταιρείας είναι στην Αγία Πετρούπολη όχι μόνο δεν λειτούργησε κατευναστικά, αλλά δημιούργησε μεγαλύτερη ανησυχία.
Ωστόσο, αυτό που περισσότερο πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι παρόλο που διαρκώς αποκαλύπτονται σκάνδαλα –Facebook, Gambridge Analytica–, στη διαχείριση προσωπικών δεδομένων χρηστών των social media, αυτά όχι μόνο δεν χάνουν έδαφος, αντιθέτως κερδίζουν όλο και περισσότερη δημοφιλία.
Δεν ξέρω αν το FaceApp είναι μια διαβολική εφαρμογή που σχεδίασαν οι Ρώσοι για να κλέψουν δεδομένα χρηστών σε ολόκληρο τον κόσμο. Και μάλλον δεν πρέπει να δίνουμε έμφαση στο αν μια εφαρμογή έχει σχεδιαστεί σε εταιρεία της Μόσχας, του Πεκίνου ή του Σικάγου, αλλά στο πόσο πρόθυμοι είμαστε να επιτρέψουμε πρόσβαση στη ζωή μας
.
Μια απλή σκέψη:
Μια απλή σκέψη:
Αν κάποιος μας φωτογραφίσει στον δρόμο πιθανότατα θα δυσφορήσουμε. Σε μια εφαρμογή όμως που υπόσχεται να μας δείξει τον μελλοντικό μας εαυτό, ανοίγουμε διάπλατα την πόρτα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου