ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΣΥΡΙΖΟΚΗΦΗΝΑΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Μας λείπετε, αλλά δεν...


Ο Χ. και η Ξ. έκαναν την καρδιά τους πέτρα και έφυγαν από την Ελλάδα πριν από τρία χρόνια. Σαραντάρηδες υψηλού μορφωτικού επιπέδου, με πτυχία, μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες, εργασιακή εμπειρία. Ο Χ. βρήκε πολύ καλή δουλειά στο Μιλάνο όπου ήδη, μέσα στα λίγα αυτά χρόνια, έχει εξελιχθεί και αναλάβει υψηλή θέση με καλή αμοιβή. Τόσο καλή που η Ξ. δεν χρειάζεται να εργάζεται, μεγαλώνει το πρώτο τους παιδί και περιμένει και το δεύτερο.

 
Τους επισκέφθηκα πρόσφατα στη νέα τους πόλη και αν και τους λείπει η Ελλάδα, κυρίως η οικογένεια και οι φίλοι τους, συνάντησα δύο χαρούμενους ανθρώπους που έχουν μια όμορφη καθημερινότητα, σε ένα «τακτοποιημένο» περιβάλλον, σε έναν εργασιακό χώρο που εκτιμάει την προσπάθεια και τη σκληρή δουλειά και την επιβραβεύει με διάφορους τρόπους. Υπό αυτές τις συνθήκες κάνουν σχέδια για το μέλλον, επενδύουν σε όνειρα, βάζουν στόχους.  


«Θέλετε, σκέφτεστε να γυρίσετε;», τους ρώτησα.  


«Οχι. Αν και μας λείπουν οι δικοί μας...», ήταν η απάντηση και των δύο.

 
Κακά τα ψέματα, οι άνθρωποι που έφυγαν από τη χώρα τα χρόνια της κρίσης αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, περισσότεροι από 450.000 Ελληνες μεταξύ 2008-2016, ακόμη κι αν η επιστροφή βρίσκεται καθημερινά στη σκέψη τους, δεν θα γυρίσουν εύκολα στην Ελλάδα.
 
Τι θα έκανε έναν νέο να επιστρέψει στη χώρα; 


«Ενας πιο ικανοποιητικός μισθός (75%), η ύπαρξη εργασιακών ευκαιριών και ευκαιριών ανάπτυξης (68%), οι φίλοι και η οικογένεια (54,5%), καθώς και η ποιότητα ζωής ως προς τις προσφερόμενες παροχές (50%) φαίνεται να είναι οι σημαντικότεροι λόγοι», σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα τoυ kariera.gr.

 
Η πραγματικότητα, όμως, μάλλον είναι πιο σύνθετη. Κάποιος που χτίζει τη ζωή του στο εξωτερικό με νέους όρους, με αξιοκρατία και προσφορά ευκαιριών, σε πόλεις με πολύ πιο εύκολη καθημερινότητα, με κοινωνικές παροχές και στήριξη από την πολιτεία, δύσκολα θα πάρει την απόφαση να τ’ αφήσει όλα αυτά και να επιστρέψει στην Ελλάδα, αν δεν πειστεί ότι κάτι έχει ουσιαστικά, δομικά αλλάξει.

 
Διαρκώς συζητάμε για το πώς θα κάνουμε τα καλά μυαλά που έφυγαν να γυρίσουν στην Ελλάδα. Πραγματοποιούνται εξαιρετικές δράσεις όπως η συμμαχία 16 μεγάλων ελληνικών εταιρειών με στόχο το brain regain, τον επαγγελματικό επαναπατρισμό Ελλήνων που έχουν φύγει στο εξωτερικό, ώστε να τονωθεί η εθνική οικονομία και να κερδίσει η χώρα προστιθέμενη αξία.


Καλά όλα αυτά και χρήσιμα, όμως το κρίσιμο είναι...


 να αλλάξουν οι συνθήκες. 


Η νοσταλγία, οι φίλοι, οι αγαπημένοι μας άνθρωποι, η λιακάδα και το απέραντο γαλάζιο, είναι σημαντικά αλλά όχι καθοριστικά για ένα νέο ζευγάρι που μεγαλώνει τα παιδιά του σε ένα περιβάλλον οργανωμένο, το οποίο του επιτρέπει να σχεδιάσει το μέλλον του και να επενδύσει σ’ αυτό με όλες του τις δυνάμεις. Και αν δεν μπορείς να σχεδιάσεις το μέλλον, δεν παίρνεις εύκολα την απόφαση να επιστρέψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου