ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: Ο ψυχρός πόλεμος Κίνας Αμερικής για τεχνολογική υπεροχή

Του ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΔΑΒΒΕΤΑ


Μετά την σύλληψη της κόρης (διάδοχος και κληρονόμος) του ιδιοκτήτη του τεχνολογικού κινεζικού γίγαντα Huawei, ο κόσμος των τηλεπικοινωνιών βρίσκεται σε ένταση. Πίσω όμως από αυτήν την «νομιμοφανή» σύλληψη κρύβεται ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ Τραμπ και Χι ζι Πινγκ για το ποια από τις χώρες τους θα χει την παγκόσμια τεχνολογική υπεροχή.
 

Πότε κηρύχτηκε ο Ψυχρός πόλεμος για την τεχνολογική υπεροχή

 
Κάποτε οι υπερδυνάμεις ανταγωνίζονταν στην ανάπτυξη των πυρηνικών πυραύλων ή των στρατιωτικών βάσεων. Σήμερα το ισχυρό μπρα ντε φερ μεταξύ Κίνας και Αμερικής, Κίνας και Δύσης, μεταξύ άλλων, μαίνεται και στα κινητά του διαδικτύου. Εκεί που ο Κινεζικός γίγαντας των τηλεπικοινωνιών Huawei είναι προς το παρόν ο πρωτοπόρος παγκοσμίως. Με την σύλληψη της διαδόχου του Κινεζικού τηλεπικοινωνιακού γίγαντα στον Καναδά, κηρύχτηκε και επισήμως ο ψυχρός τεχνολογικός πόλεμος .

 
Όλα γυρίζουν γύρω από την υπεροχή των Κινέζων στα 5G, την νέα γενιά των κινητών.  


Οι Αμερικανοί φωνάζουν στο όνομα της απειλής ασφάλειας. Λένε ότι θέλοντας να ελέγξουν αυτές τις υποδομές οι Κινέζοι θα μπορούσαν να αποκτήσουν ανησυχητικές ικανότητες κατασκοπείας. Θα μπορούσαν να κάνουν σαμποτάζ σε στιγμές έντασης.

 
Οι Κινέζοι από την μεριά τους φωνάζουν ότι είναι θύμα συνωμοσίας. Γιατί θέλουν να εμποδιστεί η εξέλιξη τους και η επιτυχία τους.  


Ακόμη και αν υπάρχει μια λογική στις αιτιάσεις των Κινέζων, εν τούτοις αυτοί δεν θα πρέπει να εκπλήσσονται. Γιατί το σύστημα διακυβέρνησης τους προκαλεί υποψίες. Δεν μπορούμε να είμαστε μεγαλοεπιχειρηματίες και ταυτόχρονα να είμαστε υπό τον απόλυτο έλεγχο του αυταρχικού και αντιδημοκρατικού ΚΚ Κίνας. Από μόνο του αυτό προκαλεί δυσπιστία.
 

Παγκόσμια κυριαρχία μέσα από την τεχνολογία

 
Η υπόθεση Huawei σηματοδοτεί τα μελλοντικά παιχνίδια της εξουσίας. Των εμπορικών και τεχνολογικών μαχών πάντα σε σχέση με την γεωπολιτική. Σηματοδοτεί τον μεγάλο ανταγωνισμό Κίνας και Αμερικής για τον παγκόσμιο έλεγχο και κυριαρχία.  


Εδώ και λίγο καιρό έχει αλλάξει η πολιτική αντίληψη των πραγμάτων για τις ΗΠΑ. 


Για πολύ καιρό μαζί με όλες τις Δυτικές χώρες γινόταν λόγος για το αναπτυσσόμενο μοντέλο της Κίνας. Πολλές συζητήσεις, αναλύσεις και αρθρογραφία έγινε γύρω από αυτό το ζήτημα.


Όλα ήταν όμως θεωρητικά.  


Τώρα που άρχισε να γίνεται αισθητή στην πράξη η κινεζική ηγεμονία σε πολλά επίπεδα, τώρα άρχισαν και τα κρύα ρίγη να διαπερνούν τους Δυτικούς. Αυτοί οι τελευταίοι άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι το Πεκίνο κερδίζει όλο και περισσότερα αθλήματα στον παγκόσμιο οικονομικό, γεωπολιτικό και εν γένει στρατηγικό στίβο. Να παίρνει όλο και περισσότερα χρυσά μετάλλια.

 
Το σοκ Huawei και για τους Αμερικανούς αλλά κυρίως και για τους Ευρωπαίους πρέπει...


 να τους ξυπνήσει όσο είναι καιρός.  


Γιατί για πολλές δεκαετίες έμειναν στην «λογοτεχνική» γοητεία της Κίνας. Στην μαγεία της Ανατολής και της φιλοσοφίας της. Αφέθηκαν να ξεπεραστούν σε πολλά βασικά επίπεδα.  


Όπως και οι Αμερικανοί είναι καλό που πολλές Ευρωπαϊκές χώρες αντιδρούν πια απέναντι στο Πεκίνο που δεν τηρεί τους κανόνες του παιχνιδιού στην οικονομία, την Δημοκρατία, την σύγχρονη τεχνολογία και την καινοτόμο πρόοδο.

 
Πρέπει η Δύση να δείξει λίγο τα επιστημονικά της δόντια. Να επενδύσει στην επιστημονική καινοτομία, σε στρατηγικούς στόχους, σε σύγχρονη τεχνολογία, σε κυβερνο-επενδύσεις και βιομηχανία. Ειδικά η Ευρώπη πρέπει να χει αυτόνομη πορεία και ανάπτυξη. Έτσι ώστε, πέρα από την φυσική συμμαχία με την Αμερική, να έχει και την δυνατότητα ανεξάρτητης πορείας στον παγκόσμιο στίβο και τα παγκόσμια συμφέροντα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου