ΣΥΡΙΖΑίικος ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ - ΕΘΝΙΚΑ ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ: Τι επιδιώκει η κυβέρνηση με τις δηλώσεις Κατρούγκαλου - Τσιρώνη

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟ...
Η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία στις συνομιλίες που διεξάγονται είναι:

 
-Βάση το Διεθνές Δίκαιο
 

– Οι συζητήσεις γίνονται απο ελληνικής πλευράς με τη θεώρηση ως ενιαίας της ελληνικής θαλάσσιας επικράτειας απο τις εκβολές του Έβρου ως και το Καστελόριζο.
 

Το Καστελόριζο ως ενιαίο μέρος του ελληνικού εθνικού κορμού έχει επήρεια σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες.
 

Ξεκομμένο απο τον λοιπό εθνικό κορμό στις διαπραγματεύσεις (αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ανήκει στην Ελλάδα), θα είναι μια κουκίδα μπροστά απο μια μεγάλη τουρκική ακτογραμμή. Εδώ η επήρειά του δεν αποκλείεται να περιοριστεί.
 

Κατρούγκαλος και Τσιρώνης επιχείρησαν, με όσα είπαν, να ξεκόψουν το Καστελόριζο απο τη συνολική διαπραγμάτευση. Μια διαπραγμάτευση στο Αιγαίο και μιά άλλη για το Καστελόριζο. Αυτή είναι η τουρκική θέση.
 

Στο Αιγαίο η Ελλάδα αναγνώρισε νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας (νόμιμα, με βάση το διεθνές δίκαιο έχει). Το ζωτικά είναι ύποπτο. Σημαίνει υπέρβαση του ΔΔ.
 

Η κυβέρνηση Τσίπρα θα επικαλεστεί αυτό το ανακοινωθέν της Μαδρίτης (1997) για να ξεφύγει απο την πάγια ελληνική θέση ότι βάση είναι το ΔΔ.
 

Έτσι έχουμε δύο υποχωρήσεις:
 


Στο μεν Αιγαίο θα συνομιλήσουν με την Τουρκία με βάση το ανακοινωθέν της Μαδρίτης. Άρα με περιορισμένη την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου.
 

Για το Καστελόριζο θα γίνουν άλλες συνομιλίες με τη θεώρηση ότι δεν ανήκει στο Αιγαίο άρα συζητάμε για ένα ξεκομμένο νησί (τουρκική θέση) που όντας ξεκομμένο είναι πολύ πιθανό το Διεθνές Δικαστήριο να του επιδικάσει μειωμένη επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου