ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Τζαμιά Ερντογάν στα Βαλκάνια

Είναι γνωστό ότι το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δεν έχει μόνο τη διμερή διάσταση.  


Εμπλέκεται και στη γεωπολιτική αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτή.


 Υπάρχει επίσης ο ρόλος της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει τη διείσδυσή της στον βαλκανικό χώρο έχοντας ως αιχμή του δόρατος τη θρησκεία, κάτι που πρέπει να προβληματίζει τη Δύση.

 
Τελευταία ένδειξη της πολιτικής αυτής αποτελεί η ανοικοδόμηση από την Αγκυρα του μεγαλύτερου τεμένους των Βαλκανίων στην καρδιά των Τιράνων. Το έργο προχωρεί με ταχείς ρυθμούς και η ολοκλήρωσή του αναμένεται έως το τέλος του έτους.


Το τζαμί Namazgah θα αποτελεί έναν τεράστιο μουσουλμανικό θρησκευτικό χώρο, ο οποίος θα δύναται να φιλοξενεί πάνω από πέντε χιλιάδες πιστούς και θα περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, πολιτιστικό κέντρο και αίθουσες συνεδρίων. Πέρα από το Κοράνι, θα διδάσκεται και η τουρκική γλώσσα.  


Είναι σαφές ότι η χρηματοδότηση μουσουλμανικών σχολείων και οργανισμών όπως και η ανέγερση τζαμιών εντάσσονται στο σχέδιο προώθησης της νεοοθωμανικής ατζέντας του Ταγίπ Ερντογάν.
 
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε παρευρεθεί στη τελετή θεμελίωσης του συγκεκριμένου τζαμιού το 2015, δηλώνοντας πως θα αποτελεί «μοναδικό σύμβολο αδελφοσύνης των δύο λαών μας». Το τέμενος βρίσκεται μεν στην Αλβανία, αλλά αισθητικά παραπέμπει στα αντίστοιχα της Κωνσταντινούπολης.

 
Στο γειτονικό Κόσοβο, τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει αναπαλαιώσει δεκάδες θρησκευτικά κτίρια της οθωμανικής περιόδου και έχει κτίσει πάνω από είκοσι τζαμιά. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και εδώ την ανέγερση, στο κέντρο της Πρίστινας, τεράστιου τεμένους.

 
Τα έργα αυτά δεν αντανακλούν απλώς τη θρησκευτική ευαισθησία του Ερντογάν. Αποτελούν τον πυρήνα μιας μακρόπνοης πολιτικής ανάδειξης και προβολής της Τουρκίας ως υποστηρικτή και τελικά «προστάτη» όλων των μουσουλμάνων των Βαλκανίων, στην πορεία και των υπολοίπων «αδελφών» τους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μόλις πριν από μερικούς μήνες ο Ερντογάν εγκαινίασε το κεντρικό τέμενος της Κολωνίας.

 
Αναρωτιέται κανείς...


 κατά πόσον οι Αλβανοί και οι υπόλοιποι λαοί των Βαλκανίων προσβλέπουν με θέρμη, αποδέχονται παθητικά, ή δυσφορούν για τη διείσδυση της τουρκικής επιρροής στις χώρες τους μέσα από αυτή την ιδιότυπη, θρησκευτική ήπια ισχύ.  


Και πώς την αντιμετωπίζουν χώρες όπως η Ελλάδα, αλλά και η Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου