ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Η προσέγγιση ΠΓΔΜ - Σόφιας



Οσο καιρό εμείς οι Ελληνες ερίζουμε με τα Σκόπια για το όνομα του γειτονικού κράτους, Βούλγαροι και Σλαβομακεδόνες έρχονται όλο και πιο κοντά. Με την άνοδο στην εξουσία της κυβέρνησης Ζάεφ, το κλίμα καχυποψίας στις μεταξύ τους σχέσεις δείχνει να διαλύεται και στα βόρεια σύνορά μας συγκροτείται de facto άξονας Σόφιας - Σκοπίων.


Μία σειρά από πρωτοβουλίες του νέου πρωθυπουργού δίνουν την εντύπωση ότι ΠΓΔΜ και Βουλγαρία «ομονοούν» με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις ευαίσθητες βαλκανικές ισορροπίες. 


Η Βουλγαρία ήταν η χώρα η οποία πρώτη αναγνώρισε το 1992 το νεόκοπο κράτος με τη συνταγματική του ονομασία, αλλά ουδέποτε την ύπαρξη «μακεδονικού έθνους», υποστηρίζοντας ότι το σλαβικό στοιχείο της FYROM είναι βουλγαρικό φύλο. Ούτε φυσικά αποδέχθηκε ποτέ η Σόφια «μακεδονική γλώσσα». Και ήταν αυτός ο λόγος για τον οποίο ανέκαθεν οι σχέσεις τους βρίσκονταν σε καχυποψία, με χαρακτηριστικό ότι δεν συμφωνούσαν, μέχρι πέρυσι, να υπογράψουν μεταξύ τους σύμφωνο καλής γειτονίας.


Το έκανε τώρα ο Ζάεφ, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών στους κόλπους των εθνικιστών και δεν ήταν η μόνη κίνηση που δείχνει πως τα Σκόπια οδεύουν στην «αγκαλιά» της Σόφιας, η οποία καλωσορίζει τους «αδελφούς».


Την υπογραφή του συμφώνου ακολούθησε η θετική ανταπόκριση του πατριαρχείου Βουλγαρίας, στο αίτημα της θεωρούμενης σχισματικής «Μακεδονικής Εκκλησίας» να τη θέσει υπό την πνευματική του σκέπη. Πέρυσι, επί Ζάεφ, για πρώτη φορά εορτάστηκε από κοινού με την παρουσία του Μπόικο Μπορίσοφ στα Σκόπια, η επέτειος της εξέγερσης του Ιλιντεν, που η σλαβομακεδονική πλευρά θεωρεί ότι αποτελεί κορυφαία στιγμή της αφύπνισης του «μακεδονικού έθνους», ενώ η βουλγαρική τη διεκδικεί, ως έναρξη της ένοπλης επανάστασης του βουλγαρικού πατριωτισμού εναντίον των Οθωμανών.


Τώρα, για τις 24 Μαΐου προγραμματίζονται κοινές εκδηλώσεις για τους Κύριλλο και Μεθόδιο και, το εντυπωσιακότερο όλων...


 στην εορτή των ενόπλων δυνάμεων της Βουλγαρίας, στις 6 Μαΐου, θα παρελάσουν στη Σόφια τμήματα του στρατού της ΠΓΔΜ!  


Τονίζεται ότι μέχρι πρόσφατα, ο Μπορίσοφ κατηγορούσε τα Σκόπια για πολιτική αλυτρωτισμού, που ακουμπούσε και τη «Μακεδονία του Πιρίν» και μάλιστα απειλούσε ότι θα μπλοκάρει την πορεία της FYROM προς την Ε.Ε. Τώρα δείχνει να μην τον ενδιαφέρει το όλο θέμα. 


Για τους ψύχραιμους αναλυτές αυτός ο «γάμος» είναι μια καλή εξέλιξη για τη σταθερότητα στην περιοχή. Οι έχοντες, όμως, εμμονή με την Ιστορία, λένε άλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου