ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Ο "Μάντης Κάλχας" για το Σκοπιανό, 16 χρόνια πριν… (Άρθρο από το διαδυκτιακό CyberView του ΚΩΣΤΑ ΚΑΒΒΑΘΑ της 14.03.2001 με την ευκαιρία της "επικαιροποίησης" του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων και της "ανάγκης να επιλυθεί" τους επόμενους 3-4 μήνες)



Παρακολουθώ με ενδιαφέροντις εξελίξεις στη "Πρώην Γιουγκοσλαβική δΔμοκρατία της Μακεδονίας -FYROM, όπως την αποκαλεί ο λαός-στρουθοκάμηλος ή Μακεδονία όπως την αποκαλεί ο υπόλοιπος κόσμος. 


 Κι’ αυτό γιατί (πριν 15 περίπου χρόνια από την δημοσίευση του σημειώματος του Μαρτίου του 2001), στους 4Τ και αλλού είχα γράψει μία σειρά άρθρων για το τι μέλλει γενέσθαι σ’ αυτή την «ευαίσθητη» περιοχή των Βαλκανίων έχοντας κάποιες πληροφορίες από ανθρώπους που ήταν σε θέση να γνωρίζουν.  


Το γενικό σχέδιο τότε αναφερόταν στη δημιουργία ενός ιδιότυπου προτεκτοράτου (σαν αυτό της Βοσνίας και του Κοσσυφοπεδίου) το οποίο, μετά από μία σειρά «τυχαίων» συγκρούσεων, θα ετίθετο υπό τη κηδεμονία του ΝΑΤΟ.
 


Κατά ένα …περίεργο τρόπο το σχέδιο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη απόδειξη και η επίσκεψη του αμερικανού πρέσβη (το 2001), στη Θράκη και στην αναβάθμιση του προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη
 


Τι σχέση όμως έχει η Fyrom με την Μακεδονία και τη δυτική Θράκη; 


Φαινομενικά καμία, αλλά δεν είναι κακό να έχει κανείς μάτια και αυτιά ανοιχτά ώστε, αν κατά «τύχη» υπάρξει κάποια εξέλιξη να πει στους φίλους του «εγώ σας τα ’λεγα».


Όχι βέβαια πως έχει σημασία αν κάποιος «τα ’λεγε». Τα σχέδια για την σαλαμοποίηση της περιοχής έχουν ολοκληρωθεί, οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και κανείς, πολύ περισσότερο ένας δημοσιογράφος που είχε πληροφορηθεί ή έστω «μυριστεί» τη δουλειά, να μπορεί να κάνει κάτι.


Η άποψη μου είναι ότι, τα δυτικά Βαλκάνια θα αποτελέσουν ένα ενιαίο χώρο στον οποίο τον πρώτο λόγο θα έχουν οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, δηλαδή η Ελλάδα και η Τουρκία οι οποίες, όπως διάβασα στις εφημερίδες, αποφάσισαν να μειώσουν δραστικά τα εξοπλιστικά τους προγράμματα μια και δεν υπάρχει λόγος να μαλώνουν σε ξένο (νατοϊκό) αχυρώνα (σημ. στο σημειο αυτό φαίνεται πως έπεσα έξω μια και οι δύο χώρες τα 10πλασίασαν)


Τελικά, θα ρωτήσετε. Αυτό είναι καλό ή κακό; 


 Μα και βέβαια καλό! Με μία παρόμοια «διευθέτηση» θα μπορέσουμε όλοι να ζήσουμε ειρηνικά, να αγοράσουμε Γκραν Τσέροκι, «μερσεντέ» και «ρειτζρόβερ» και να χορέψουμε τα τσιφτετέλια μας στα ελληνοτουρκικά πλέον σκυλάδικα. 


Σε όλα αυτά, εκτός από την επίσκεψη του αμερικανού πρέσβη, πιστεύω ότι θα βοηθήσουν αποφασιστικά και άλλα δύο πράγματα : 



α) οι επισκέψεις της λαίδης Άντζελα στην Άγκυρα και 

β) ο γάμος του ΛεΠα με την Χανούμ Μπουρέκ.

_Κ.Κ. (pilot@techlink.gr)


Απορία (της 21ης Δεκεμβρίου 2017): Μπορεί η ίδρυση του "Γραφείου Πρωθυπουργου" στην Θεσαλονίκη να έχει σχέση με το Σχέδιο;
Μπαααα...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου