ΣΥΡΙΖΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Είναι κυβερνήσιμη η χώρα;



Μ​έσα σε μόλις μία εβδομάδα, μια εβδομάδα του φθινοπώρου του σωτηρίου έτους 2017, χωρίς ξένη εισβολή, χωρίς πόλεμο, χωρίς τρομοκρατική επίθεση τζιχαντιστών, μια ειρηνική εβδομάδα θα μπορούσε να πει κανείς, κατεγράφησαν στο ημερολόγιο τα εξής. 


Η χώρα θρήνησε 16 νεκρούς από πνιγμό, ώς τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, διότι δυστυχώς υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι. Πληθυσμοί ξεσπιτώθηκαν, περιουσίες χάθηκαν, οικισμοί πνίγηκαν στη λάσπη. 


Οι αρμόδιοι επιδόθηκαν σε έναν αγώνα αναρμοδιότητος για να αναλάβουν ευθύνες, που δεν αναλαμβάνουν, η κακοφωνία της κουτοπονηριάς άλωσε τον δημόσιο χώρο, κηρύχθηκε τριήμερο πένθος και για να κερδίσει πόντους στο πρωτάθλημα της υποκρισίας η κυβέρνηση δώρισε στα θύματα κηδεία δημοσία δαπάνη.  


Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στον Νομό Αττικής διέκοψαν τις εργασίες τους προληπτικώς


Δύο ημέρες πριν, η ίδια κυβέρνηση είχε δωρίσει στους ψηφοφόρους της κ. Γεννηματά μέρισμα, το οποίο δεν είναι μόνον μέρισμα, αλλά είναι και κοινωνικό. Μαζί με αυτούς θα ωφεληθούν και μερικές ακόμη χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία ευγνωμονούν τους ψηφοφόρους της κ. Γεννηματά.


Στη διάρκεια της ίδιας αυτής εβδομάδας, ομάδες αγνώστων λοιπών στοιχείων κατέλαβαν ένα από τα κεντρικά δημόσια κτίρια του κέντρου της πρωτεύουσας, το Πολυτεχνείο, τον προμαχώνα των φυλών που κατοικούν τα Εξάρχεια, για να δώσουν σεμινάρια δημιουργικής καταστροφής και ανάπτυξης. Οι δραστηριότητές τους δίνουν δουλειά σε τζαμάδες, ξυλουργούς, συνεργεία αυτοκινήτων και διάφορους άλλους επιτηδευματίες που έχουν χτυπηθεί από την κρίση. Εκτός των άλλων και ξενοδόχους, οι οποίοι θα φιλοξενήσουν τους κατοίκους της περιοχής που μεταναστεύουν προσωρινώς για να αποφύγουν τη φασαρία που ξεσηκώνουν οι σεμιναρίστες. Οι αρμόδιοι δηλώνουν αναρμόδιοι και οι πλέον αρμόδιοι αναρμόδιοι σφραγίζουν τα γειτονικά ιδρύματα για να αποφύγουν τις παρεξηγήσεις. Ως εκ τούτου ουδείς διανοείται να ενοχλήσει τους καταληψίες για να μη διακόψει το δημιουργικό τους έργο. Μέχρι στιγμής όλα βαίνουν καλώς. Σχολεία και πανεπιστήμια κλειστά.


Κωμικό ιντερμέδιο Α΄. Ο πρωθυπουργός της χώρας, στην οποία οι νεροποντές κλείνουν τα σχολεία και η Ντίσνεϊλαντ της εξέγερσης τα πανεπιστήμια, μπαίνει στο αεροπλάνο για να πάει στο Γκέτεμποργκ. Εκεί θα συζητήσει με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες ζητήματα παιδείας και πολιτισμού.


Χαριτωμένο στιγμιότυπο: Πριν από τη σύσκεψη, ο πρωθυπουργός της ίδιας αυτής χώρας δηλώνει ότι το πρόβλημα της εκπαίδευσης είναι ο φιλελευθερισμός. (Σας παρακαλώ, κυρίες και κύριοι, εκεί στο βάθος, σταματήστε να χαχανίζετε. Πρωθυπουργός είναι.)
 

Κωμικό ιντερμέδιο Β΄: Ομάς λατινιστών, οπαδών του Ιουλίου Καίσαρος, εισβάλλει στην περίβολο του υπουργείου Εθνικής Αμύνης ανενόχλητη και διανέμει φυλλάδια οικονομικού περιεχομένου. Αποχωρούν ησύχως, διότι ευτυχώς η φρουρά και η αστυνομία δεν τους προκαλεί. Διατάσσονται ανακρίσεις, έρευνες και απ’ ό,τι όλα δείχνουν, οι υποψίες στρέφονται προς τον κουλουρτζή, ο οποίος είχε τραβήξει την προσοχή των αστυνομικών και των ακοίμητων φρουρών του έθνους. (Κυρίες και κύριοι, μη χλευάζετε. Ζούμε στη χώρα που αποκαλεί το υπουργείο Εθνικής Αμύνης της Πεντάγωνο, όχι λόγω σχήματος, αλλά αφού το λένε κι οι Αμερικανοί έτσι, εμείς γιατί όχι, τι μας λείπει δηλαδή; Είναι ζήτημα ποιότητος.)


Συμπέρασμα: 


Η σχέση του Σαρωνικού με τον Ινδικό Ωκεανό είναι ανάλογη με τη σχέση του αμερικανικού Πενταγώνου με το δικό μας υπουργείου Αμυνας. Το σχήμα διαφέρει, το μέγεθος επίσης, όμως εν τέλει βαραίνει η ποιότης. Απορούμε και εξιστάμεθα με όσα συμβαίνουν σε αυτές τις εξωτικές χώρες, όμως και η δική μας διεκδικεί επαξίως μια θέση στην πινακοθήκη τους. Κι αν δεν έχουμε Γάγγη, έχουμε τον ποταμό του όρους Πατέρας.


Επίλογος. Μικρή προσπάθεια του δραματουργού για αποκατάσταση της σοβαρότητας, προκειμένου να μην τρελαθούμε τελείως. Σοβαρότης χωρίς υπερβολές, όσο αντέχει το στομάχι της Ελλάδας. Το πρόβλημά μας δεν είναι μόνον πρόβλημα της ανικανότητας και της πολιτικής φαυλότητας –το λέω όσο πιο ευγενικά γίνεται– της παρούσης κυβέρνησης. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρόβλημα κυβερνησιμότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου