ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Αλλαγές σε πέναλτι, διαιτησία



Σε τροχιά αλλαγών έχει μπει για τα καλά το διεθνές ποδόσφαιρο όσον αφορά τους κανονισμούς διεξαγωγής των αγώνων. Για τον σκοπό αυτό κοιτά και προς άλλα εμπορικά αθλήματα για να δανειστεί μεθόδους βελτίωσης της εικόνας του σε μια εποχή που η τηλεόραση και το Διαδίκτυο καθιστούν την εικόνα «βασίλισσα» στο μυαλό ιθυνόντων και επαγγελματιών του αθλήματος και φυσικά των φιλάθλων. Ετσι, όλο και περισσότερες αλλαγές προέρχονται από το τένις, το κρίκετ, το αμερικανικό φούτμπολ κ.λπ.


Μετά την επιτυχή καθιέρωση της τεχνολογίας γραμμής τέρματος, που έλκει την... καταγωγή της από το τένις, η διεθνής ομοσπονδία κανονισμών ποδοσφαίρου, IFAB, μελετά τώρα και την εισαγωγή του συστήματος του τάι μπρέικ της αντισφαίρισης στη διαδικασία των πέναλτι του ποδοσφαίρου.


Οπως συζητήθηκε κατά την ετήσια σύνοδο της IFAB πριν από δύο εβδομάδες, στο Γουέμπλεϊ στο Λονδίνο, είναι πιθανό (και σκόπιμο κατά την επιτροπή) να αρχίσουν φέτος δοκιμές αλλαγής του συστήματος εκτέλεσης των πέναλτι, με στόχο να καταστεί πιο δίκαιη η λεγόμενη «ρωσική ρουλέτα», ώστε να μην αποκομίζει άδικο προβάδισμα η ομάδα που απλώς κληρώνεται να εκτελεί πρώτη κάθε φορά.


Μέχρι σήμερα ο διαιτητής «στρίβει» ένα νόμισμα για να κριθεί ποια ομάδα θα ξεκινήσει τη διαδικασία των πέναλτι εκτελώντας πρώτη. Ως γνωστόν, η ίδια ομάδα συνεχίζει να εκτελεί πρώτη όχι μόνο ώς τη συμπλήρωση των πέντε πέναλτι που προβλέπει η διαδικασία για κάθε αντίπαλο αλλά και στη διαδικασία του «ξαφνικού θανάτου» που ακολουθεί, με ένα πέναλτι για κάθε ομάδα εφόσον παραμένει η ισοπαλία.


«Τα στατιστικά σήμερα δείχνουν ότι το 60% των διαδικασιών πέναλτι τις κερδίζουν οι ομάδες οι οποίες κάνουν το πρώτο χτύπημα», δήλωσε ο Στιούαρτ Ρίγκαν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της IFAB και εκτελεστικός διευθυντής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Σκωτίας.


Στη θέση του παραδοσιακού συστήματος, η IFAB προτείνει το σύστημα που έχει επιλεγεί για τα τάι μπρέικ στο τένις, δηλαδή στο γκέιμ που ακολουθεί μια ισοπαλία 6-6 σε κάποιο σετ και αφορά την εναλλαγή στο σέρβις από κάθε τενίστα. Το σύστημα αυτό περιγράφεται ως «ΑΒΒΑ», όχι από το γνωστό σουηδικό μουσικό συγκρότημα, αλλά από το σέρβις πρώτα από τον παίκτη Α, κατόπιν δύο φορές στη σειρά από τον παίκτη Β, μετά πάλι δύο φορές από τον Α, κ.ο.κ.


Η IFAB προκρίνει την επιβολή της σειράς αυτής και στα πέναλτι, διότι «θεωρούμε πως η προσέγγιση ΑΒΒΑ μπορεί να εξομαλύνει αυτό το στατιστικό πλεονέκτημα [υπέρ της ομάδας που εκτελεί πρώτη πέναλτι] και πρόκειται για κάτι που σκοπεύουμε να θέσουμε σε δοκιμαστική εφαρμογή», πρόσθεσε ο κ. Ρίγκαν.


Από το κρίκετ και το αμερικανικό φούτμπολ προέρχεται η καθιέρωση του «βιντεοδιαιτητή», την οποία η FIFA επιθυμεί από το προσεχές Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ρωσία το 2018, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της διεθνούς ομοσπονδίας Τζάνι Ινφαντίνο.


Ηδη ο έξτρα βοηθός διαιτητής, που επιβλέπει την τηλεοπτική εικόνα ενός αγώνα και είναι στη διάθεση του πρώτου διαιτητή να τον συμβουλευθεί για τυχόν αμφισβητούμενες φάσεις, έχει εφαρμοστεί με επιτυχία από τη FIFA στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και άλλες διοργανώσεις μικρότερων ηλικιών, καθώς και από τις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Τουρκίας, των ΗΠΑ, του Μεξικού κ.ά. Η αγγλική ομοσπονδία ανακοίνωσε προ ημερών ότι θα εφαρμόσει τον βιντεοδιαιτητή στο Κύπελλο Αγγλίας από τον Ιανουάριο του 2018.


Ο κ. Ινφαντίνο δήλωσε ότι είναι «ρεαλιστική η προοπτική» εφαρμογής του βιντεοδιαιτητή στο Μουντιάλ της Ρωσίας, ενώ πρόκειται να συνεχιστεί η δοκιμή του και κατά το Κύπελλο Συνομοσπονδιών τον προσεχή Ιούνιο, πάλι στη Ρωσία.


«Τα σημάδια είναι ενθαρρυντικά. Οι όποιες μικρές δυσκολίες παρουσιάστηκαν ήταν εξαιτίας της εκπαίδευσης των διαιτητών. Για τους κορυφαίους διαιτητές δεν πρόκειται για κάποια μεγάλη αλλαγή και έχουν μάθει πολύ γρήγορα,» είπε ο κ. Ινφαντίνο. Πρόσθεσε δε ότι «είμαι πολύ σίγουρος γι’ αυτό [το σύστημα]. Η χρήση του μπορεί να μην επιφέρει την τελειότητα στις αποφάσεις των διαιτητών, αλλά δεν έχει μειονεκτήματα».


Αλλες αλλαγές που προωθούνται από έτερα αθλήματα είναι: 


Nα επιτρέπεται μόνο στον αρχηγό κάθε ομάδας να ομιλεί στον διαιτητή (όπως στο ράγκμπι) και όποιος άλλος του ομιλεί να τιμωρείται με κάρτα


Nα επιτρέπονται περισσότερες αλλαγές παικτών (όπως σε πολλά άλλα αθλήματα) 


Nα καθιερωθεί η ολιγόλεπτη αποβολή (όπως σε αθλήματα σαν το χάντμπολ, το πόλο κ.λπ.) για παραπτώματα που δεν χρήζουν κόκκινης κάρτας.  


Οι δύο τελευταίες καινοτομίες θα μπουν σε εφαρμογή δοκιμαστικά από τον Ιούνιο σε επίπεδο μικρών ηλικιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου