ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΣΥΡΙΖΙΣΤΑΝ: Το «στραβό κλίμα» και η Δικαιοσύνη



Είναι αντιφατικές  οι δηλώσεις του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Νίκου Σακελλαρίου σχετικά με τη νέα καθυστέρηση στην εκδίκαση της υπόθεσης για τις τηλεοπτικές άδειες.  


Τον περασμένο Ιούλιο διαπίστωνε ότι «οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφαίνονται με πλήρη ανεξαρτησία και πνεύμα ουδετερότητας, δεν καθοδηγούνται, δεν επηρεάζονται, ούτε υποκύπτουν σε πιέσεις από όπου κι αν αυτές προέρχονται, ούτε βεβαίως πτοούνται από προσωπικές και ανοίκειες επιθέσεις, αλλά επιτελούν το υπηρεσιακό τους καθήκον ανεπηρέαστοι και με τη δέουσα υπευθυνότητα, ματαιοπονούν επομένως όσοι προσπαθούν για το αντίθετο» (4.7.2016). 



Σήμερα (30.9.2016)  διαπίστωσε ότι «εν όψει του κλίματος, το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα (από 13/09/2016) για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών».


Ετσι η σύγκληση της ολομέλειας δεν θα γίνει μόνο κατόπιν εορτής, δηλαδή του διαγωνισμού για τις άδειες. Θα γίνει και μετά από τα παρατράγουδα που σημειώθηκαν με την έκπτωση του «οριστικού» (για ένα μικρό διάστημα) υπερθεματιστή κ. Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα και την αναμονή για πληρωμή της δόσης από τον επόμενο «οριστικό» υπερθεματιστή κ. Ιβάν Σαββίδη. Αυτό πιθανώς να βολεύει τον υπουργό Επικρατείας κ. Νίκο Παππά, αποτελεί όμως πλήγμα στην Δικαιοσύνη. Οχι κατ' ανάγκην εξαιτίας της αναβολής, αλλά κυρίως λόγω της αιτιολογίας της.


Οι δικαστές καλούνται πάντα να κρίνουν με νηφαλιότητα και αμεροληψία κάθε υπόθεση ανεξαρτήτως του κλίματος που υπάρχει ή «επιχειρείται να διαμορφωθεί», όπως διαπίστωσε ο πρόεδρος του ΣτΕ.  


Δηλαδή τα Ανώτατα Δικαστήρια όλου του κόσμου πάντα εκδικάζουν καυτές υποθέσεις και το κάνουν ανεξαρτήτως του κλίματος που επικρατεί. 


Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, η αμεροληψία του οποίου ποτέ δεν έχει αμφισβητηθεί, συνεδριάζει συχνά έχοντας διαδηλωτές -πολλάκις οργισμένους- απ' έξω.  


Ουδέποτε δικαστήριο ανέβαλε υποθέσεις λόγω «κλίματος», αλλιώς κάποιες αποφάσεις (όπως είναι τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων ή στις ΗΠΑ το δικαίωμα στην άμβλωση) δεν θα έβγαιναν ποτέ. 


Επιπλέον πάντα επιχειρείται από αντιτιθέμενες ομάδες να «διαμορφωθεί κλίμα» προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση, επιχειρείται δηλαδή -κι έτσι πρέπει- ο επηρεασμός της Δικαιοσύνης δια επιχειρημάτων. Από την μεριά τους, οι δικαστές οφείλουν να λειτουργούν αμερόληπτα, αλλά δεν μπορούν να έχουν την απαίτηση να μην συζητείται ένα θέμα, επειδή αυτοί πρέπει να αποφασίσουν. Δεν μπορούν να κάνουν (κατά κάποιο τρόπο) μερική «λευκή απεργία» διότι είναι «στραβό το κλίμα».


Αυτό που είναι ανεπίτρεπτο στα καθ' ημάς είναι...

 ο επηρεασμός της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση, αφού εκ του Συντάγματος υπάρχει η σχέση εξουσίας στην κορυφή. Το υπουργικό συμβούλιο έχει το προνόμιο του διορισμού της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Επομένως δηλώσεις σαν του πρωθυπουργού ότι «δεν δίνω ούτε μια πιθανότητα το ΣτΕ να ακυρωθεί ο διαγωνισμός» (Θεσσαλονίκη 11.9.2016), ακόμη κι αν δεν επηρεάσουν την στάση του Ανώτατου Δικαστηρίου, δημιουργούν κλίμα αμφισβήτησης της Δικαιοσύνης στην κοινωνία, αφού όλοι γνωρίζουν ότι ο ίδιος διορίζει την ηγεσία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου