Του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τη στιγμή που η ελληνική κοινή γνώμη πληροφορήθηκε για το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, το Μάρτιο του 2013 προς τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας.
Η επιστολή που ξεκινούσε με τη φράση "σύντροφε Νικολάς" και αναφερόταν στον τότε Πρέσβη της Λατινοαμερικάνικης χώρας στην Αθήνα ο οποίος, σύμφωνα με την επιστολή, φέρεται να παρενοχλούσε σεξουαλικά εργαζόμενες στην Πρεσβεία.
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τη στιγμή που η ελληνική κοινή γνώμη πληροφορήθηκε για το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, το Μάρτιο του 2013 προς τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας.
Η επιστολή που ξεκινούσε με τη φράση "σύντροφε Νικολάς" και αναφερόταν στον τότε Πρέσβη της Λατινοαμερικάνικης χώρας στην Αθήνα ο οποίος, σύμφωνα με την επιστολή, φέρεται να παρενοχλούσε σεξουαλικά εργαζόμενες στην Πρεσβεία.
Η ελληνική κοινή γνώμη έμεινε άναυδη από τον κυνισμό, με τον οποίον αντιμετωπιζόταν το ζήτημα της παρενόχλησης. Ελάχιστοι στάθηκαν στον τρόπο με τον οποίον ο σημερινός Πρωθυπουργός αντιμετωπίζει τα ΜΜΕ. O Πρόεδρος Τσίπρας έγραφε στον Πρόεδρο Μαδούρο ότι το θέμα πρέπει να λυθεί διότι επί λέξει "θα το εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τα "συστημικά μέσα ενημέρωσης" για να βλάψουν την Αριστερά τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα".
Εμείς θα εστιαστούμε σε αυτήν ακριβώς τη φράση, η οποία είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική.
Προφανώς ο παραλήπτης της επιστολής σύντροφος Νικολάς γνώριζε πολύ καλά τι εννοούσε ο σύντροφος Αλέξης, εμείς στην Ελλάδα δεν γνωρίζαμε ακόμη.
Μάλλον μόλις έχουμε αρχίσει να μαθαίνουμε.
Η Αριστερά στη Βενεζουέλα είχε αντιμετωπίσει το πρόβλημα της κριτικής από τα ΜΜΕ και το είχε "επιλύσει”. Το κόμμα του Μαδούρο, από το 2002 που βρέθηκε στην Προεδρία της χώρας ο Ούγκο Τσάβες προετοίμασε το έδαφος, κατηγορώντας τους "καναλάρχες" ότι χειραγωγούν την κοινή γνώμη, ότι δεν πληρώνουν φόρους, και ότι "συνωμοτούν εναντίον της κυβέρνησης του". Προφανώς η Αριστερά στην Ελλάδα διάβασε καλά το μάθημά της, γιατί και εδώ τα ίδια είδαμε όταν βρέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση.
Τα κανάλια πάντως συνέχισαν να ασκούν κριτική, μέχρι που το 2007 ο Τσάβες έκλεισε το μεγαλύτερο εξ αυτών καθώς και 16 ραδιοφωνικούς σταθμούς. Κατηγόρησε μάλιστα, τους ιδιοκτήτες του καναλιού ότι είχαν συνεργαστεί με τους πραξικοπηματίες στο αποτυχημένο πραξικόπημα που είχε γίνει εναντίον του. Από αυτό καταλαβαίνουμε ότι είναι πιθανό αυτές οι καλές πρακτικές να διδάσκονται και στην Τουρκία.
Δύο χρόνια μετά την επιστολή στο σύντροφο Νικολάς, ο σύντροφος Αλέξης δέχεται ένα τηλεφώνημά του. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει μόλις κερδίσει το δημοψήφισμα τον Ιούλιο του 2015 και ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας ο Νικολάς Μαδούρο ήταν ένας από τους πρώτους που τον συνεχάρησαν. Όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ του Ιάσωνα Πιπίνη, ο Μαδούρο ενημέρωσε την Εθνοσυνέλευση του για αυτό το τηλεφώνημα: "Είχαμε μια μακρά συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Όπως είπαμε με τον Αλέξη Τσίπρα, ο ελληνικός λαός υπέστη έναν πόλεμο που μόνο εμείς γνωρίζουμε. Σκληρός, συνεχής και βάρβαρος πόλεμος. Δέχθηκε πόλεμο από 9 τηλεοπτικά κανάλια!".
Ο Μαδούρο δεν αποκάλυψε τι συμβουλή έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα σε εκείνη τη συνομιλία, ώστε να μην αντιμετωπίσει ξανά τέτοια προβλήματα. Η συνέχεια της ιστορίας αποδεικνύει ότι στην Ελλάδα το "μοντέλο αντιμετώπισης των ΜΜΕ" εξελίχθηκε περισσότερο:
Δεν έκλεισαν μόνο τα μισά κανάλια, αλλά δημιουργούνται και νέα.
Η στάση των σταθμών που δεν έλαβαν άδεια αποδεικνύει ότι όλον αυτόν τον καιρό αυτολογοκρίνονταν και πλέον απελευθερώθηκαν. Αποκαλυπτικά για αυτό και όσα φέρεται να είπε ο Κοντομηνάς σε στελέχη του Alpha, ενώ μένει να δούμε και ποια θα είναι η τοποθέτηση των νέων σταθμών.
Αν η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης απέναντι στη ρεπόρτερ του Alpha αποκαλύπτει τη στάση του απέναντι σε όποιον θεωρεί εχθρό, η επιστολή προς τον Μαδούρο αποκαλύπτει και τη στάση του, όχι μόνο απέναντι στα ΜΜΕ, όπως περιγράψαμε παραπάνω, αλλά και σε όποιον θεωρεί ημέτερο.
Ζητά από τον ημέτερο να λύσουν το ζήτημα, χωρίς να επέμβει η Δικαιοσύνη ή τα ΜΜΕ, το ίδιο προφανώς ζήτησε και από τις εργαζόμενες που επέδειξαν "πολιτική ωριμότητα", όπως αναφέρει. Τότε, ημέτερος ήταν ο Μαδούρο, σήμερα μπορεί να είναι κάποιος άλλος, ο οποίος σε μια νέα επιστολή του Πρωθυπουργού να διαβάζει τις παρακάτω γραμμές:
Σύντροφε Νικολάς ή όπως αλλιώς σε λένε,
με χαρά σου ανακοινώνω ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα "συστημικά
μέσα ενημέρωσης" για να βλάψουμε τους αντιπάλους μας. Σε περίπτωση,
βέβαια, που δεν δείξουν τη δέουσα πολιτική ωριμότητα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου