ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΓΓΛΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ - Ε.Ε.: Η ημέρα κρίσης για την Ε.Ε. έφτασε

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΑΚΟΥ


Η ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Βrexit) θα έχει δυσμενείς συνέπειες και για τις δύο πλευρές, όπως εκτιμoύν αναλυτές. Ηδη η αβεβαιότητα ενόψει του δημοψηφίσματος  έχει κλιμακωθεί τα μέγιστα, πλήττοντας τη στερλίνα και τις διεθνείς αγορές. Ερευνητικά ινστιτούτα και επιχειρηματικές ενώσεις –όπως η Συνομοσπονδία Βρετανικών Βιομηχανιών– προβλέπουν ύφεση και απώλεια ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στο διεθνές σκηνικό.



Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν, προειδοποιεί τους συμπολίτες του ότι επίκειται τρύπα 30 δισ. στερλινών στον προϋπολογισμό τα επόμενα 4 χρόνια, εάν προκρίνουν την έξοδο – τα στοιχεία προέρχονται από το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών. Σε μια τέτοια προοπτική θα προχωρήσει σε περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και θα αυξήσει τους φόρους, ώστε να καλύψει την τρύπα. 


 Εν τω μεταξύ, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να ενδυναμώνεται η τάση του Brexit. Μία ημέρα πριν, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε αναφέρει ότι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα ίσως η κυβέρνηση να μην δύναται να περιφρουρήσει τις δαπάνες για τις συντάξεις, το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τον στρατό.



Η χρήση της «τρομοκρατίας» για να πεισθούν οι Βρετανοί και οι Βρετανίδες να υπερψηφίσουν την παραμονή στην Ε.Ε. έχει θεωρηθεί λανθασμένο επικοινωνιακό εργαλείο – όχι μόνον από τους θιασώτες της εξόδου αλλά και από όσους είναι αντίθετοι. Οι τελευταίοι εκτιμούν πως ενδεχομένως να επιφέρει ό,τι θα ήθελε να αποφύγει, δηλαδή να ενισχύσει το στρατόπεδο του Brexit.



Εάν συμβεί όντως αυτό, τότε στις πρώτες 24 ώρες θα σημάνει συναγερμός και οι ηγέτες από το Βερολίνο μέχρι το Παρίσι και τις Βρυξέλλες θα αναλάβουν δράση για να αμβλύνουν τον αντίκτυπο. 


Ενδεχομένως να υπάρξουν μαζικές πωλήσεις στερλινών, με αποτέλεσμα εκτεταμένες αυξομειώσεις της ισοτιμίας της, επιθετικές παρεμβάσεις της Τράπεζας της Ελβετίας και όξυνση της αβεβαιότητας διεθνώς.



Οι αναλυτές επισημαίνουν πως οι χρηματαγορές δεν έχουν πλήρως αξιολογήσει τι σημαίνει απομάκρυνση της Βρετανίας από την Ε.Ε., οπότε η επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος προδιαγράφεται ταραχώδης


«Η Ε.Ε. χρειάζεται αξιόπιστη στρατηγική, ώστε να αποφύγει τη σταδιακή αποδιάρθρωσή της», παρατηρεί ο διευθυντής του ερευνητικού ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες Γκούντραμ Βολφ. Με αυτά κατά νου και εξαιτίας των ανησυχιών για αναζωπύρωση λαϊκιστικών και αντιευρωπαϊκών αισθημάτων, οι ηγέτες της Ε.Ε. πιθανώς να συγκαλέσουν έκτακτη σύνοδο στις 25 του μηνός.



Στόχος τους να διαμηνύσουν στην Ισπανία, η οποία οδεύει στις κάλπες την 26η Ιουνίου, πως η Ε.Ε. παραμένει στη θέση της. Παράλληλα, θα εξετάσουν τι θα προσφέρουν στη Βρετανία στο πεδίο της ελεύθερης μετακίνησης ατόμων και της πρόσβασης στην ενιαία αγορά. Πάντως, η προσέγγιση δεν θα είναι ενιαία. Στη Γαλλία, λόγω των εκλογών του 2017 και της ανόδου του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα αναδείξει τις αρνητικές συνέπειες μιας αποχώρησης. Στην Ολλανδία και στη Δανία, όπου οι αντιευρωπαϊκές τάσεις ενισχύονται, ίσως οι πολιτικοί ηγέτες επιλέξουν να στηρίξουν τη Βρετανία. Η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σουηδία ίσως συνασπιστούν, ώστε να κάμψουν οποιαδήποτε απόπειρα του Παρισιού και του Βερολίνου για περαιτέρω ενοποίηση της Ε.Ε.



Το άρθρο 50

Στη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών θα τεθεί σε ισχύ το άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για την αποχώρηση μέλους. Αυτόματα θα δοθεί προθεσμία έως τις 30 Ιουνίου 2018 για τη διαπραγμάτευση, η οποία θα αφορά την έξοδο της Βρετανίας και το μοντέλο που θα επιλέξει.



Πιθανώς να είναι εκείνο της Νορβηγίας ή της Ισλανδίας, διατηρώντας στενές σχέσεις με την Ε.Ε., ή ένα πλαίσιο εντός του οποίου θα συναλλάσσεται με την Ε.Ε., βάσει των ρυθμίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Η Βρετανία θα συνάψει συμφωνίες με την Ε.Ε., οι οποίες θα αφορούν ευρεία γκάμα θεμάτων, από τις ποσοστώσεις της αλιείας μέχρι τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας.
 

Ετοιμη να παρέμβει αν χρειασθεί η ΕΚΤ


Σε περίπτωση Brexit, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα...

 θα σπεύσει να χορηγήσει, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Αγγλίας, ρευστότητα προς τις τράπεζες, ώστε να αποτρέψει την πρόκληση πανικού στις χρηματοπιστωτικές αγορές, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters.  


Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την παρέμβασή της το πρωί της 24ης Ιουνίου, πάντοτε υπό την προϋπόθεση ότι οι Βρετανοί θα έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Θα υπάρξει δήλωση με την οποία η ΕΚΤ θα δεσμεύεται να κάνει ό,τι χρειαστεί ώστε να διατηρήσει τη ρευστότητα σε επαρκές επίπεδο», δήλωσε στο Reuters ανώτατος αξιωματούχος της ΕΚΤ, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. 


Η παρέμβαση της ΕΚΤ, ουσιαστικά, θα αφορά την ενεργοποίηση λογαριασμών swap με την Τράπεζα της Αγγλίας, μέσω των οποίων θα είναι δυνατή η ανταλλαγή στερλινών με ευρώ. Στην ουσία, οι δύο κεντρικές τράπεζες θα χορηγήσουν απεριόριστη χρηματοδότηση και στα δύο νομίσματα προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters. 


H EKT είχε κάνει το ίδιο σε συνεργασία με την αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed), προκειμένου να υπάρχει απρόσκοπτη τροφοδοσία της αγοράς με δολάρια την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008, αλλά και μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου