ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΓΓΛΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ - Ε.Ε.: Αν η Βρετανία μείνει στην Ε.Ε...

THE GUARDIAN (Mεσω "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ")
 

Εάν στις 23 Ιουνίου οι Βρετανοί ψηφοφόροι αποφασίσουν ότι θέλουν η χώρα τους να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτό δεν θα σημάνει πως η ιστορία θα τελειώσει εκεί.  


Αφού ακολουθήσει αναστεναγμός ανακούφισης και καταιγισμός δηλώσεων μεταξύ των ηγετών της Ευρώπης, ο θριαμβεύσας Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα υποβάλει επισήμως στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, Ντόναλντ Τουσκ, το αίτημα να εφαρμόσει η υπόλοιπη Ε.Ε. τη συμφωνία για το ειδικό καθεστώς της Βρετανίας, που συνήφθη τον Φεβρουάριο, όσο πιο γρήγορα γίνεται.  


Η έγκριση από τους Ευρωπαίους ηγέτες αναμένεται στη σύνοδο της 28ης-29ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες.


Τμήματα της συμφωνίας του Φεβρουαρίου μπορούν σχεδόν αμέσως να τεθούν σε εφαρμογή: οι νέοι κανόνες, που ορίζουν τις σχέσεις μεταξύ των χωρών–μελών της Ευρωζώνης και των εκτός αυτής, απλώς απαιτούν τους προέδρους και πρωθυπουργούς των κρατών–μελών να υπογράψουν το συμπεφωνηθέν κείμενο. Σε άλλα πεδία χρειάζονται νομοθετικές αλλαγές, όπως λόγου χάριν σε τρεις διατάξεις για την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, ώστε να δίνεται δυνατότητα στη Βρετανία να θέσει τετραετή απαγόρευση για τη λήψη επιδομάτων σε νεοαφιχθέντες μετανάστες από την Ε.Ε.


Η δημοσιοποίηση των προτάσεων αυτών θα γίνει τον Σεπτέμβριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, στη συνέχεια, υπουργοί και Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να συμφωνήσουν. Η διαδικασία της νομοθέτησης πιθανώς και να χρειάζεται δύο χρόνια έως ότου ολοκληρωθεί, αλλά στην περίπτωση της Βρετανίας θα ακολουθηθεί η ταχύρρυθμη μέθοδος. Η ίδια ομάδα Βρετανών βουλευτών και αξιωματούχων, οι οποίοι κατήρτισαν τη συμφωνία του Φεβρουαρίου, θα διασφαλίσουν πως δεν θα χαθεί στους παραδρόμους των επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με στελέχη του μεγαλύτερου κόμματος στο σώμα, του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η εφαρμογή της συμφωνίας θα είναι πολύ εύκολη, «εφόσον όλοι θα θέλουν να δείξουν στους Βρετανούς ψηφοφόρους πως oι Βρυξέλλες συνιστούν αξιόπιστο εταίρο».


Η Κομισιόν θα πρέπει, επιπλέον...

 να καταρτίσει σχέδιο με στόχο να περιορίσει το «βάρος» από το ρυθμιστικό πλαίσιο επί των δραστηριοτήτων των βρετανικών επιχειρήσεων στην Ε.Ε. – αν και μέχρι στιγμής είναι ασαφές πώς αυτό θα διαφοροποιηθεί από τις ήδη υφιστάμενες προσπάθειες να περισταλεί η γραφειοκρατία. Σε υστερότερη φάση η επιλογή της Βρετανίας να μην ασπαστεί την περαιτέρω ενοποίηση της Ε.Ε. θα ενσωματωθεί στις συνθήκες. «Αυτό το οποίο συνιστά “ήπιο Βrexit” θα οδηγήσει την Ε.Ε. σε αχαρτογράφητα ύδατα, αλλά δεν θα υπάρξει τροποποίηση σε συνθήκες πριν από τις γερμανικές και γαλλικές εκλογές του 2017», κατά τον Βρετανό πρώην βουλευτή Αντριου Νταφ.


Τέλος, ο Βρετανός πρωθυπουργός ενδεχομένως να έχει προβλήματα στο να επανενώσει το Συντηρητικό Κόμμα στο Λονδίνο, αλλά στις Βρυξέλλες πλέον δεν θα ταλανίζεται με νέα μείζονα θέματα, όπως η μετανάστευση και η προστασία της Ευρωζώνης από πιθανή κρίση χρέους. Η Βρετανία, ούσα εκτός Ευρωζώνης και συνθήκης Σένγκεν, θα παραμείνει στο περιθώριο ανάλογων συζητήσεων. Οταν αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε., το δεύτερο εξάμηνο του 2017, ο κ. Κάμερον θα διακηρύξει την ανάγκη για «πιο ευέλικτη και λιγότερο γραφειοκρατική Ε.Ε., ώστε να μπορεί να ανταγωνιστεί σε παγκόσμια κλίμακα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου