ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: Παρέμβαση του Σίσι με στήριξη του Ισραήλ αλλάζει τα δεδομένα



Αισθητή για μια ακόμη φορά κάνει την παρουσία του στα διεθνή διπλωματικά δρώμενα τουλάχιστον όσον αφορά την κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο ηγέτης της Αιγύπτου στρατάρχης εν αποστρατεία και νυν πρόεδρος της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος με στιλ… παναραβικό προέβη σε μια αναφορά που θα συζητηθεί προς τους Ισραηλινούς


Όπως μεταδίδεται από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Σίσι, κατά τη διάρκεια συνεδρίου για θέματα υποδομών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής που διεξήχθη στην πόλη Ασιούτ στη Νότια Αίγυπτο, κοινοποίησε προσφορά διαμεσολάβησης στο Παλαιστινιακό, υποσχόμενος δημοσίως στους Ισραηλινούς πιο θερμές σχέσεις εάν ανταποκριθούν στις προσπάθειες του διεθνούς παράγοντα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων


Ο Σίσι ζήτησε να επανέλθει η ασφάλεια και η ελπίδα στην ταραγμένη περιοχή και δήλωσε πανέτοιμος να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες, αρχικά για την αποκατάσταση της ενότητας των διχασμένων ανάμεσα στη Φατάχ (Παλαιστινιακή Αρχή / Δυτική Όχθη) και τη Χαμάς (Λωρίδα της Γάζας) Παλαιστίνιου και σε δεύτερο χρόνο την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης ανάμεσα στους Παλαιστινίους και τους Ισραηλινούς που θα δώσει στους Παλαιστίνιους το κράτος που επιθυμούν. Αποκάλεσε τους Παλαιστινίους «αδερφούς», προβαίνοντας σε άνοιγμα, καθώς η στάση των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων απέναντι στη Χαμάς ειδικά, τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ σκληρή, αποκόπτοντας την πρόσβαση από τη Γάζα στην Αίγυπτο, με στόχο να σταματήσουν τα συνήθη «παιχνίδια» στην περιοχή… 


 Η ισλαμική τρομοκρατία είχε χτυπήσει την πόρτα της Αιγύπτου με «έδρα» τη χερσόνησο του Σινά, ενώ είχαν εντοπιστεί σχέσεις με τα πλέον ακραία παλαιστινιακά στοιχεία-οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας, πέραν του ότι το λαθρεμπόριο κάθε λογής υλικών οργίαζε. Το ζητούμενο ήταν βέβαια η αποκατάσταση της ηρεμίας στην περιοχή, αφού τα τελευταία χρόνια, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Σίσι, οι σχέσεις με το Ισραήλ έχουν – άτυπα μεν – βελτιωθεί θεαματικά και η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας είναι ορατή και αποτελεσματική.  


Η παρέμβαση Σίσι όμως δείχνει να έχει άλλη μία διάσταση και δεν αφορά αποκλειστικά στις μεσολαβήσεις που προαναφέρθηκαν, αφού μια άλλη, αφανής σε μια πρώτη ματιά, δείχνει ακόμα σημαντικότερη και αφορά τις εξόχως προβληματικές σχέσεις των Γάλλων με τους Ισραηλινούς. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μόλις χθες ανακοίνωσε την αναβολή της διεθνούς διάσκεψης με αντικείμενο την επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους. Πρόσχημα η αδυναμία παρουσίας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, αν και η πραγματική αιτία φαίνεται να είναι η απροθυμία των Ισραηλινών να στέρξουν σε οποιαδήποτε γαλλική πρωτοβουλία, καθώς θεωρούνται στο Τελ Αβίβ ως «μη ουδέτεροι μεσολαβητές». Η έκπληξη προέρχεται από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος παρότι άδειασε τους Γάλλους, καλωσόρισε τις δηλώσεις Σίσι με ασυνήθιστα για τη συνήθη «γλώσσα» που χρησιμοποιεί, αφού ανέφερε ότι… τον «ενθάρρυναν»! Μάλιστα, στην απαντητική δήλωση δήλωσε έτοιμος να συμμετάσχει όχι μόνο με την Αίγυπτο στη διαδικασία που προτείνεται, αλλά «και με άλλες αραβικές χώρες»!  


Θετική όμως ήταν η υποδοχή και από την πλευρά των Παλαιστινίων. Τα στοιχεία που δείχνουν να χρήζουν επιπλέον προσοχής δείχνουν να είναι δύο:

  Το πρώτο είναι ότι ο Σίσι που διαθέτει πλέον μια «ειδική σχέση» με τον γαλλικό παράγοντα μετά από τα μαζικά συμβόλαια δισεκατομμυρίων για μαχητικά τέταρτης γενιάς (Rafale), πολεμικά πλοία (ελικοπτεροφόρα Mistral, κορβέτες Gowind) και άλλα, σπεύδοντας να παρέμβει τη στιγμή που όλα έδειχναν πως μια ακόμα ειρηνευτική πρωτοβουλία θα τελείωνε άδοξα, προτού καν ξεδιπλωθεί.  


Μια δεύτερη ενδιαφέρουσα παρατήρηση, σχετίζεται με μια νέα διαφαινόμενη τάση στη Μέση Ανατολή: Η στάση του Νετανιάχου απέναντι στον Σίσι και η πρόθεση αποδοχής της εμπλοκής και άλλων αραβικών χωρών, αποτελεί ένδειξη μιας αλλαγής στρατηγικής, με το εβραϊκό κράτος να στέλνει ένα συγκεκαλυμμένο μήνυμα στους Άραβες… 


«Μη χάσουμε την ευκαιρία τώρα που διαθέτετε μια ηγετική προσωπικότητα την οποία σεβόμαστε και εκτιμούμε, να αποδείξουμε σε όλη την υφήλιο ότι δεν έχουμε ανάγκη την έξωθεν παρέμβαση για να λύσουμε τα προβλήματα της περιοχής. Μπορούμε και μόνοι μας»… κάπως έτσι θα περιγραφόταν το μήνυμα σε «ελεύθερη μετάφραση»… 


Μένει να αποδειχθεί ποια δυναμική θα μπορούσε να προκαλέσει η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, η οποία δείχνει πως ίσως έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από το παρελθόν, οπότε ίσως προκύψει κάτι διαφορετικό, κάτι πιο εποικοδομητικό σε σχέση με το παρελθόν. Ο Σίσι έχει πίσω του τους Σαουδάραβες με τους οποίους οι Ισραηλινοί έχουν καλή επικοινωνία πλέον σε πολλαπλά επίπεδα, έχει και μοναρχίες στον Κόλπο. Στα ερωτήματα είναι αν Αμερικανοί και Ρώσοι θα κινηθούν για να ελέγξουν το Κατάρ που ελέγχει σε μεγάλο βαθμό τη Χαμάς και το Ιράν. Η Μέση Ανατολή μετασχηματίζεται…




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου