ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΙΣΛΑΜΟΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ: Η επιχειρησιακή δυνατότητα των "Ευρωπαίων" τζιχαντιστών έχει για άλλη μια φορά υποτιμηθεί.



Η σφαγή δεκάδων ανθρώπων στις Βρυξέλλες την Τρίτη το πρωί, μόλις λίγες μέρες μετά τη μαζική καταστολή εξτρεμιστικών ισλαμιστικών δικτύων στην Ευρώπη, αποτελεί ένδειξη της απειλής που επιβάλει μια νέα γενιά Ευρωπαίων τζιχαντιστών –πιθανώς εμπνεόμενων, αν όχι οργανωμένων, από το Ισλαμικό Κράτος.


«Συμβαίνει αυτό που φοβόμασταν. Η χώρα μας έχει χτυπηθεί από επιθέσεις που είναι τυφλές, βίαιες και άνανδρες», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ. Αυτοί είναι «μαύροι καιροί για τη χώρα μας».


Οι επιθέσεις –δύο βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας με στόχο γκισέ της American Airlines στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ και μια έκρηξη που κτύπησε ένα συρμό του μετρό στο σταθμό Maalbeek στην καρδιά της ευρωπαϊκής γραφειοκρατικής συνοικίας- ήρθαν λίγες μόλις μέρες μετά τη σύλληψη του Saleh Abdesalam, του Μαροκινού τζιχαντιστή που αποτέλεσε στόχο του ευρύτερου ανθρωποκυνηγητού στην Ευρώπη, για τον υποτιθέμενο ρόλο του στην επίθεση του Νοεμβρίου στο Παρίσι.


Ερωτήματα εγείρονται σχετικά με το αν οι βελγικές αστυνομικές δυνάμεις έδρασαν βιαστικά με τη σύλληψη του κ. Abdesalam. 


Ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου, Jan Jambon, ανέφερε στο ραδιόφωνο την περασμένη εβδομάδα: «Γνωρίζουμε πως η αναχαίτιση ενός πυρήνα μπορεί να (...) ωθήσει άλλους στη δράση. Το ξέρουμε σε αυτή την περίπτωση».


Αν και ενδεχομένως εκτελέστηκε γρήγορα ή πυροδοτήθηκε από τα πρόσφατα γεγονότα, η επιχείρηση της Τρίτης ήταν καλά σχεδιασμένη. Όμως βασικό ζήτημα αποτελεί το αν διενεργήθηκε από το δίκτυο του κ. Abdesalam –καταδεικνύοντας πως αυτό εκτείνεται πολύ ευρύτερα απ' ό,τι πιστευόταν προηγούμενα- ή αποτελεί έργο άλλου τζιχαντιστικού δικτύου, άγνωστου στις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών.


«Ακόμη κι αν αυτή ήταν κάποιου είδους σχετικά σύντομη απάντηση στη σύλληψη του Saleh Abdesalam, τότε αυτό που υπαινίσσεται είναι μια ικανότητα οργάνωσης μιας επίθεσης σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μίας που δεν είναι της κλίμακας των επιθέσεων του Παρισιού, αλλά και πάλι είναι αρκετά περίπλοκη», επισημαίνει ο John Drake, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας που έχει παρακολουθήσει στενά το σχεδιασμό τζιχαντιστικών επιθέσεων στο Ιράκ.


Οι επιθέσεις της Τρίτης εγείρουν επίσης το ερώτημα του αν το Ισλαμικό Κράτος -ή κάποιο άλλο φίλα προσκείμενο κίνημα- ενεπλάκη και χρησιμοποίησε τους ευρωπαϊκούς του πόρους με έναν πιο συντονισμένο τρόπο απ' ό,τι πιστευόταν πιθανό.


Από όταν ευεπηρέαστοι, κυρίως νεαροί, ριζοσπαστικοί μουσουλμάνοι άρχισαν να συρρέουν προκειμένου να πολεμήσουν στο συριακό εμφύλιο πριν από τρία χρόνια, επικεφαλής κατά της τρομοκρατίας σε όλη την Ευρώπη έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο απρόβλεπτων συνεπειών από τις συρράξεις.


Χάρη στο δυναμισμό του μοχθηρού μηνύματος του Ισλαμικού Κράτους –και της ισχύος των social media που το καλλιεργούν και το μεταδίδουν, αναζωογονώντας δίκτυα φίλα προσκείμενων ριζοσπαστικών και αποστερημένων μοναχικών ανθρώπων στην περιφέρεια των ευρωπαϊκών πόλεων- οι συνέπειες αυτές έγιναν πραγματικότητα νωρίτερα σε σχέση με τις προβλέψεις ακόμη και των πλέον απαισιόδοξων.


Τη Δευτέρα, το γαλλικό Κέντρο για την Ανάλυση της Τρομοκρατίας εξέδωσε τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον αριθμό των πολιτών από την ήπειρο που παρασύρθηκαν ώστε να παλέψουν υπό το λάβαρο του ριζοσπαστικού τζιχαντισμού: 2.030 από τη Γαλλία, 1.600 από τη Βρετανία, 800 από τη Γερμανία και 534 από το Βέλγιο.


Πολλοί έχουν σκοτωθεί, άλλοι είναι ακόμη στη Μέση Ανατολή, αλλά εκατοντάδες -αν όχι χιλιάδες- έχουν επιστρέψει στην Ευρώπη, επισημαίνουν αξιωματούχοι κατά της τρομοκρατίας.


Σύμφωνα με ανώτερη πηγή από τους κόλπους της βρετανικής κατασκοπείας...
 σχεδόν οι μισοί από εκείνους που ταξίδεψαν στη Συρία για να πολεμήσουν για το ΙΚ, έχουν έρθει πίσω στην Ευρώπη.


Αντιμέτωπες με μια τόσο νεφελώδη απειλή, οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας αποτυγχάνουν οικτρά. Ακόμη και κατά τον άμεσο, μπερδεμένο απόηχό της, η επίθεση στο Βέλγιο δείχνει ότι το λειτουργικό βάθος των τζιχαντιστών της Ευρώπης έχει για άλλη μια φορά υποτιμηθεί.


«Υπονοεί πως υπάρχει ένα βασικό επίπεδο ικανότητας, τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης», αναφέρει ο κ. Drake. «Φαντάζομαι πως υπήρχαν εκρηκτικά αποθηκευμένα κάπου, που περίμεναν να χρησιμοποιούν, για παράδειγμα. Και σίγουρα υπάρχει υψηλού επιπέδου πειθαρχία στις επικοινωνίες –για να αποφύγεις τον εντοπισμό των δικτύων επικοινωνίας στη δυτική Ευρώπη χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις κρυπτογράφηση πολύ προσεκτικά και όλη την ώρα, χωρίς παρατυπίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου