ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΙ και ΚΟΙΝΩΝΙΑ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Παλινδρομιστής από τα Στάγειρα

Αναζητώντας τις ρίζες μας στην τηλεόραση πέτυχα τύπο στην τηλεόραση, απόγονο Αριστοτέλους, με μετρητά τραμπαλιζόμενα στην παλάμη του!





Εκπομπή «Το Πρωινό», 23/02/2016. Ο Γ. Λιάγκας, πάλαι ποτέ υποψήφιος βουλευτής της πασοκάρας και φίλος ΓΑΠ, σχολιάζων περί Παρθενώνος δήλωση ηθοποιού Χ. Λούλη, έφα: «Μου χε πει ένας κάποτε μια φράση που ψιλοσυμφωνώ, ψιλοσυμφωνεί η φράση αυτή με αυτά που λέει ο Χρήστος ο Λούλης ότι "οι αρχαίοι ημών πρόγονοι μεγαλούργησαν γιατί δεν είχαν αρχαίων ημών προγόνους να μιλάνε και να κάνουν αναφορές σε αυτούς".

Εμείς επαναπαυτήκαμε. [...] Eχουμε μείνει, όμως, ότι είμαστε περήφανοι για τον Περικλή, για τον Αριστοτέλη και δεν παράγουμε πολιτισμό μεγάλο. Είμαστε, δηλαδή, οι απόγονοι του Αριστοτέλη».



Η λιάγκειος αποκάλυψη ήτο πολυδιάστατη και συνταρακτική. 


Αφενός επιβεβαιώνει τη φήμη ότι ο Λιάγκας είναι απευθείας απόγονος (για να μην πούμε «κλώνος») του Σταγειρίτη φιλοσόφου. 


 Αφετέρου -και εδώ χρειάζονται η προσοχή, η αρωγή και η επισταμένη μελέτη των ειδικών-, μας καταδεικνύει την ανυπαρξία προπατόρων των αρχαίων Ελλήνων. Οι αρχαίοι (της κλασικής περιόδου εννοούσε ο λόγιος, άραγε;) απλά φύτρωσαν.




Ακόμα και στον μύθο της Πύρρας και του Δευκαλίωνος, οι Ελληνες «φύτρωσαν» μεν, αλλά είχαν προγόνους: τους προκατακλυσμιαίους. Ομως, στην αφήγηση που άκουσε ο Λιάγκας, οι αρχαίοι ημών πρόγονοι δεν ήταν η συνέπεια της διαδοχής των γενεών. Δεν κόμπαζαν για σημαντικούς προγόνους - παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις σχεδόν του συνόλου της γραμματείας μας. 


 Και αφού ξεμπέρδεψε με τα γενεαλογικά μας, την επομένη ο δημοσιογράφος Γιώργος Λιάγκας, πιστός στον κώδικα δεοντολογίας του λειτουργήματός μας, παλινδρομούσε μετρητά στην παλάμη του και κράδαινε μια βαλίτσα φορτωμένη με χαρτονομίσματα, ντελαλίζοντας:

«Τι είναι αυτό; Χίλια ευρώ! Αυτό που θα δώσουμε στους ακροατές, στους τηλεθεατές, είναι εγκυρότατο! Είναι χίλια ευρώ μετρητά, σήμερα. Σήμερα αυτά, έτσι; Και στο τέλος του μήνα, σε τρεις ημέρες από σήμερα, τι δίνουμε; Αλλα δέκα χιλιάρικα! Αρα, σήμερα, πακετάκι, διεκδικούν 11.000 μετρητά! Αλλάζει η ζωή τους! Ε, βέβαια, παιδί μου. Τα κάνεις ό,τι θέλεις. Μ' ένα τηλεφώνημα στο ΧΧΧΧ, είτε με μήνυμα στο ΧΧΧΧ. Πάρτε πολλές φορές, αξίζει τον κόπο. Διεκδικείτε έντεκα χιλιάρικα. Αλλάζει η ζωή σας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου