Aντιμέτωπη
με τη διάψευση των προσδοκιών, που είχαν εντελώς αδικαιολόγητα
καλλιεργηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Εξωτερικών, για
«ευκαιρία» ομαλοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι η κυβέρνηση,
καθώς η Άγκυρα, καθημερινά πλέον, επιβεβαιώνει στην πράξη όλο το πλέγμα
των διεκδικήσεών της εις βάρος της χώρας μας.
Και όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση, σχεδόν με
ενθουσιασμό, είχε σπεύσει να στηρίξει πλήρως την επανεκκίνηση των
ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία και μάλιστα να
ανακοινώσει τον προγραμματισμό της σύγκλησης της διακυβερνητικής
συνάντησης, με επικεφαλής τους δύο πρωθυπουργούς, για τις αρχές του
χρόνου.
Η συνάντηση αυτή, βεβαίως, υπό τις παρούσες συνθήκες μετατίθεται για την άνοιξη, καθώς είναι προφανές ότι δεν μπορούν οι δύο πρωθυπουργοί, περιστοιχισμένοι από καμιά δεκαριά υπουργούς, να μιλούν περί συνεργασίας όταν στο Αιγαίο συνεχίζεται ένας καθημερινός ακήρυχτος πόλεμος και ενώ συνεχίζει το τουρκικό κράτος να κράτα ανοικτή τη ροή των μεταναστών προς την Ελλάδα.
Όμως ήδη έχει υπάρξει μια σοβαρή αστοχία, καθώς για ακατανόητους λόγους η ελληνική πλευρά φαίνεται να έχει αποδεχθεί την πρόταση της Τουρκίας για πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης στη Σμύρνη, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Zaman». Η επιλογή της Σμύρνης δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς συμβολίζει την ήττα της Ελλάδας και τη Μικρασιατική Καταστροφή και συγχρόνως αποτελεί και την αφετηρία των κυκλωμάτων δουλεμπόρων που πλημμυρίζουν κάθε ημέρα με πρόσφυγες τα ελληνικά νησιά.
Μέχρι τότε, βεβαίως, η Αθήνα θα έχει να διαχειρισθεί τη δύσκολη καθημερινότητα στο Αιγαίο.
Η Τουρκία, παρά τις προσδοκίες των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, προχώρησε, με μια σειρά ΝΟΤΑΜ, στον αποκλεισμό -για διάστημα ενός έτους- πολύ μεγάλων περιοχών στο Αιγαίο για ασκήσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Πριν από έναν χρόνο ο κ. Κοτζιάς είχε παρέμβει σε διεθνείς οργανισμούς και στο ΝΑΤΟ και η Τουρκία είχε υποχρεωθεί να τροποποιήσει τελικά τις συντεταγμένες μιας δεσμευμένης περιοχής, γιατί από λάθος περιέκλειε και τμήμα του εδάφους της Λήμνου...
Έκτοτε είχε δοθεί η εντύπωση ότι υπάρχει συνεννόηση με τον κ. Τσαβούσογλου ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων πρακτικών, που δημιουργούν μόνιμη εστία τριβών στο Αιγαίο.
Όμως, παραμονές της Πρωτοχρονιάς, οι Τούρκοι επανέλαβαν τη γνωστή πρακτική και απέρριψαν τις ελληνικές διαμαρτυρίες με ένα μήνυμα το οποίο φαίνεται ότι αξιολογήθηκε λανθασμένα από την Αθήνα.
Είναι ενδεικτικό της αφέλειας με την οποία αντιμετωπίσθηκε η υπόθεση αυτή, όταν τις ίδιες ημέρες και με αφορμή μια συγκυρία απουσίας παραβιάσεων στο Αιγαίο, πηγές του υπουργείου Άμυνας διέρρεαν ότι η Τουρκία σταμάτησε τις πτήσεις στο Αιγαίο φοβούμενη τους Ρώσους. Και με τις γνωστές θεωρίες συνωμοσίας απέδιδαν αυτήν την απουσία δραστηριότητας στην ασπίδα που σήκωσε η Ρωσία πάνω από τη χώρα μας…
Και αυτός ο μύθος κράτησε τέσσερις ημέρες, καθώς τις τελευταίες ημέρες συστηματικά και συνήθως μαζικά πραγματοποιούνται παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και παραβάσεις του FIR Αθηνών από τουρκικά αεροσκάφη.
Κι όμως, μια πρωτοφανής πρόκληση της Τουρκίας πέρασε σχεδόν ασχολίαστη, προφανώς για να μη χαλάσει το… κλίμα:
Τουρκικό ελικόπτερο πέταξε πάνω από τη βραχονησίδα Ζουράφα, ανατολικά της Σαμοθράκης, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού.
Η υπερπτήση δεν έγινε από αεροσκάφος, όπου πολύ συχνά δικαιολογείται ως μέρος του ελιγμού κατά τη διάρκεια πτήσης που γίνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα, αλλά από ελικόπτερο, το οποίο πέταξε επί τούτου στην ελληνική νησίδα.
Η Ζουράφα, που είναι γνωστή και ως Λαδόξερα, υπάρχουν ενδείξεις ότι βρίσκεται σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου και η Τουρκία τη θεωρεί «γκρίζα ζώνη», μεταξύ των άλλων νησίδων και βραχονησίδων επί των οποίων έχει εγείρει αξιώσεις, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία.
Συγχρόνως συνεχίζεται, με αφορμή τις επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών, η καθημερινή προσπάθεια αμφισβήτησης εκ μέρους της Τουρκίας των αρμοδιοτήτων της χώρας μας σε όλη την έκταση του ελληνικού FIR (και στον εθνικό και στον διεθνή εναέριο χώρο), με αποτέλεσμα η Άγκυρα να εγείρει αξιώσεις για ανάληψη από την ίδια της αρμοδιότητας έρευνας και διάσωσης μέχρι το μέσο του Αιγαίου, που θα συνιστούσε παράδοση όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου στη ζώνη ευθύνης της Τουρκίας…
Η Αθήνα παρακολουθεί προς το παρόν αμήχανη αυτό το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων αποθρασύνοντας ακόμη περισσότερο την Άγκυρα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου