KOINΩΝΙΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Ανώμαλη προσγείωση σε μια... άλλη χώρα


Οι Βρετανοί έχουν μιαν έκφραση: So much for Pathos. Δηλαδή, σε ελεύθερη απόδοση: γείωση - ή, πιο σωστά: ανώμαλη προσγείωση. 

«Ανώμαλη» βέβαια θα λογιζόταν μια τέτοια προσγείωση σε μιαν άλλη χώρα, «κανονική». Σε μια χώρα στην οποία οι πολίτες θα έπαιρναν στα σοβαρά αυτό που συνέβη το καλοκαίρι, με την αργία των τραπεζών και τον κεφαλαιακό έλεγχο, με τους κινδύνους που διέτρεξε η χώρα, με το δημοψήφισμα με το θολό ερώτημα και τις ακόμα πιο θολές διαδικασίες (και με την κραυγαλέα ανατροπή του αποτελέσματός του απ’ τον ίδιο τον εμπνευστή του), για να μη μιλήσουμε για τη βαρουφάκεια τραγικωμωδία, τη συνολική διοικητική ανεπάρκεια των τελευταίων αυτών μηνών και για την ανεκδιήγητη πολιτική παρουσία των ΑΝΕΛ, οι οποίοι φαίνεται πως νεκραναστήθηκαν την τελευταία στιγμή χάρη στην υποκριτική ικανότητα του αρχηγού τους στα διαφημιστικά σποτ του κόμματος. Διότι πώς αλλιώς να εξηγήσει κάποιος την πολιτική τους επιβίωση;  

Ολα τα παραπάνω θα λογίζονταν στα σοβαρά, όπως πρέπει δηλαδή, σε μια χώρα στην οποία προηγήθηκαν γεγονότα. 

Στη δική μας χώρα είναι σαν να μη συνέβη ποτέ κανένα από τα παραπάνω γεγονότα. Σαν να μην υπήρξε πραγματικότητα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία δεν υπάρχει χρόνος, ροή, κίνηση των πραγμάτων. Σαν να ακινητοποιηθήκαμε στις 25 Ιανουαρίου – λες και και η 25η Ιανουαρίου συνέβη πριν από μια εβδομάδα. Ο Ελληνας ψηφοφόρος επιβράβευσε χθες τις καλοκαιρινές ουρές στα ΑΤΜ.
Τι άλλο είδαμε χθες;  

Ενα νεοναζιστικό κόμμα, που πριν από τρεις ημέρες ανέλαβε την πολιτική ευθύνη μιας δολοφονίας, να παίρνει μερικές έδρες ακόμη· ένα νέο κόμμα, με σοβαρούς ανθρώπους, να καταποντίζεται· ένα κόμμα-παρωδία να εισέρχεται για πρώτη φορά στη Βουλή.
Με αυτά και με αυτά, τι ψηφίσαμε; 

Την αστάθεια και την αβεβαιότητα:  


Απέχουμε από την κάλπη ως ψηφοφόροι, γκρινιάζουμε για τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις αλλά, ας μου επιτραπεί μία πρόβλεψη, ψηφίσαμε ακριβώς αυτό: τις επόμενες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν μέσα στους ερχόμενους μήνες. Διότι με δεδομένα τα σκληρότατα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν μέσα σε ένα εξαιρετικά πυκνό χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί δεν θα μακροημερεύσει – ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάμαι πως θα υποστεί μία ακόμη διάσπαση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα την ίδια. Μακάρι να διαψευστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου