ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: Οι πιλότοι... εδάφους (!) εκτοπίζουν τους πραγματικούς ιπτάμενους

Είναι ένα στατιστικό στοιχείο που δίνει μια σαφή εικόνα για το μέλλον: για πρώτη φορά στην ιστορία της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, εκπαιδεύονται περισσότεροι πιλότοι μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών από πιλότους μαχητικών.  


Η US Air Force μετρά πλέον 1.300 τέτοιους πιλότους «εδάφους», οι οποίοι από μια αίθουσα ελέγχου γεμάτη υπολογιστές, χάρτες και επίπεδες οθόνες χρησιμοποιούν ένα τηλεχειριστήριο για να απογειώσουν τα αεροσκάφη τους και να τα οδηγήσουν στον στόχο κι έπειτα να τα επαναφέρουν ασφαλή στη βάση τους, 11.000 χιλιόμετρα μακριά. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, στις σχολές εκπαίδευσης φοίτησαν τον περασμένο χρόνο 350 πιλότοι «εδάφους» έναντι 250 πιλότων «αέρος», ενώ πολλοί από αυτούς ήταν πρώην πιλότοι F-16. Στην αεροπορική αργκό συγκροτούν τη «μονάδα Play Station», δουλειά της οποίας είναι να πιλοτάρει τα 2.500 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που μετρά η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία.

Αλλά το μέλλον των μη επανδρωμένων αεροσκαφών δεν έχει μόνο πόλεμο. Εχει και ειρήνη:

Κρατικές υπηρεσίες αλλά και ιδιώτες πιλοτάρουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.  

Μια ολλανδική εταιρεία, η Green X, κατασκεύασε μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε σχήμα γερακιών με σκοπό να τα χρησιμοποιήσει στα αεροδρόμια ώστε να κρατούν μακριά σμήνη πουλιών.

Ο Ρόμπερτ Μπλερ, καλλιεργητής από το Αϊνταχο των ΗΠΑ που δεν ήθελε πια να πληρώνει 9.000 δολάρια τον χρόνο στον πιλότο ενός Cessna για να ελέγχει τις καλλιέργειές του, κατασκεύασε μόνος του ένα μίνι μη επανδρωμένο αεροσκάφος και το εφοδίασε με κάμερα για να κάνει την ίδια δουλειά σχεδόν δωρεάν

Η ελβετική αστυνομία χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τον έλεγχο των συνόρων της. 

Στην Ιταλία, οι καραμπινιέροι επιστράτευσαν ένα τέτοιο αεροσκάφος για να κινηματογραφήσουν από ψηλά την ετήσια γιορτή τους.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πάλι, η πτώση με ελικόπτερο δύο βιολόγων που παρακολουθούσαν την άγρια πανίδα στον ποταμό Σνέικ οδήγησε έναν συνάδελφό τους να επιστρατεύσει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος για να μελετήσει τη συμπεριφορά των σολομών στο ποτάμι.


ΚΩΔΙΚΑΣ.  
Βρισκόμαστε ενδεχομένως στην αρχή της εποχής των εναέριων οχημάτων. Αλλά ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο δεν υπάρχει ακόμη ένας κώδικας οδικής κυκλοφορίας για τον ουρανό. Η πτήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από κατοικημένη περιοχή μπορεί αποδειχθεί επικίνδυνη για τους κατοίκους της. «Είναι διαφορετικό να τα χρησιμοποιεί κανείς σε μια έρημη ή σε μια ιδιωτική περιοχή και διαφορετικό να τα χρησιμοποιεί για σκοπούς που όσο καλοί κι αν είναι θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια κάποιων» εξηγούν στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» ειδικοί από την ιταλική Σχολή Πολιτικής Αεροπλοΐας. Αυτός είναι ο λόγος που σε κάποιες περιπτώσεις οι Αρχές έχουν απαγορεύσει την πτήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Θύμα μιας τέτοιας απαγόρευσης, για παράδειγμα, έπεσε και ο βιολόγος των σολομών στο Ορεγκον. Η νέα πρόκληση, επομένως, είναι να κατασκευαστούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη τόσο μικρά και ελαφριά ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος για τους από κάτω. Στο μεταξύ, οι αρμόδιοι θα πρέπει να συντάξουν κι έναν ΚΟΚ αέρος.

Σχέδιο Neuron:

Σε περισσότερες από 50 χώρες εκπονούνται σχέδια για την κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών για διάφορες χρήσεις. Σε εξέλιξη βρίσκεται και το σχέδιο Neuron για το πρώτο ευρωπαϊκό μη επανδρωμένο πολεμικό αεροσκάφος
Draganfly
Χρήση: Αναγνωρίσεις της Αστυνομίας
Τον Ιούνιο του 2011 χρησιμοποιήθηκε από την Αστυνομία του Κολοράντο για να καταδιώξει έναν ύποπτο σε ένα πυκνό δάσος
Heli-cam
Χρήση: Κινηματογραφικές λήψεις
Κατασκευάστηκαν από τη SkyCamUsa και έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή ενός διαφημιστικού της Johnny Walker καθώς και σε δεκάδες διαφημιστικά μεσιτικών γραφείων 
HexaKopter
Χρήση: Περιβαλλοντικές μελέτες
Μετά τον θάνατο δύο βιολόγων σε δυστύχημα, χρησιμοποιήθηκε στον ποταμό Σνέικ των ΗΠΑ για την καταγραφή της πορείας των κοπαδιών του σολομού στο πλαίσιο περιβαλλοντικής μελέτης της εταιρείας ενέργειας Idaho Power

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου