ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: 10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την κρίση του κωλοχανείου


1. Ο πιο άμεσος κίνδυνος για την Ελλάδα είναι το τραπεζικό σύστημα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενέκρινε την Παρασκευή την παροχή επιπρόσθετης ρευστότητας για να επιτρέψει στις τράπεζες να ανοίξουν την Δευτέρα. Η ΕΚΤ θα γίνει πιο διστακτική στην χορήγηση νέας χρηματοδότησης αν η ελληνική κυβέρνηση δεν διασφαλίσει μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους.

2. Την Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος των ηγετών της ευρωζώνης για να αυξηθούν οι πιθανότητες μιας τέτοιας συμφωνίας. Ο στόχος είναι να βρεθεί μια συναίνεση για να απελευθερωθούν δόσεις 7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα με αντάλλαγμα την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

3. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με μια πολύ δύσκολη απόφαση. Είτε θα υποχωρήσει και θα δεχτεί τις απαιτήσεις των όλο και πιο ανήσυχων πιστωτών της, ακυρώνοντας τις προεκλογικές της υποσχέσεις, είτε θα μείνει αμετακίνητη και θα διακινδυνεύσει να έρθει αντιμέτωπη με επιλογές όπως η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και την έκδοση υποσχετικών τίτλων.

4. Αντιμέτωποι με δυσάρεστες αποφάσεις είναι και οι πιστωτές της Ελλάδας. Ακόμα και αν η ελληνική κυβέρνηση συμφωνήσει σε επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις, λίγοι πιστεύουν ότι θα τις εφαρμόσει. Ως εκ τούτου, φοβούνται ότι τα νέα χρήματα που θα εκταμιευτούν θα αγοράσουν μόνο μερικές εβδομάδες για την χώρα, ενώ θα επιβαρύνουν τους Ευρωπαίους φορολογούμενους με νέες υποχρεώσεις. Και όλα αυτά αν τα εθνικά κοινοβούλια, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού, εγκρίνουν τελικά τους όρους της διάσωσης. Ωστόσο, η εναλλακτική δεν είναι επίσης καθόλου ελκυστική. Αν οι πιστωτές συνεχίσουν να μην εκταμιεύουν πόρους, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε μια καταστροφική κρίση που θα ενέχει μεγάλους γεωπολιτικούς κινδύνους και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

5. Οι αγορές έχουν αντιδράσει με σχετική ηρεμία στην αυξανόμενη πιθανότητα ενός «Graccident» και του «Grexit» που θα ακολουθούσε. Ορισμένοι παράγοντες της αγοράς πιστεύουν πως όπως έχει συμβεί στο παρελθόν θα επιτευχθεί μια συμφωνία την τελευταία στιγμή για την αποτροπή μιας ελληνικής οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής καταστροφής. Άλλοι συνειδητοποιούν πως μια τέτοια συμφωνία μπορεί τελικά να μην έρθει, αλλά νιώθουν ασφαλής από τα βήματα που έχουν γίνει για να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις.

6. H υπόλοιπη ευρωζώνη βρίσκεται όντως σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσει ένα Grexit σε σχέση με το 2010. Εχουν συγκροτηθεί διάφοροι μηχανισμοί χρηματοδότησης, η ΕΚΤ έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ενώ η Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα έχει αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία. Και η συνηθισμένη λίστα των ευρωπαϊκών κρατών που βρίσκονται σε κίνδυνο – η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία – είναι λιγότερο ευάλωτες από ότι στο παρελθόν.

7. Ο περιορισμός των κινδύνων μετάδοσης δεν σημαίνει και την εξάλειψη τους. Παραμένουν πολλά ερωτήματα αναπάντητα. Για παράδειγμα, δεν είναι καθόλου σαφές πως θα γίνει μια μετατροπή στην δραχμή, αφού δεν υπάρχουν καθιερωμένες διαδικασίες για κάτι τέτοιο. Τα υφιστάμενα πλέγματα ασφαλείας είναι πολύ αδύναμα για να αντέξουν τις επιπτώσεις και θα πρέπει να βρεθούν νέοι μηχανισμοί για την επανεκκίνηση του τραπεζικού συστήματος.


8. Αν και επιδιώκουν μια συμφωνία για την αποτροπή μιας κατάρρευσης της Ελλάδας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εργάζονται σκληρά και σε ένα «Plan B». Εκτός από το να δημιουργήσουν το πλαίσιο μιας νέας σχέσης της Ευρώπης με την Ελλάδα, αν αυτή φύγει από το ευρώ, θα πρέπει να δώσουν στους θεσμούς μια εντολή «whatever it takes» για την συγκράτηση των κινδύνων μετάστασης.

9. Οι επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταφέρουν να βρουν μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα ή αν δεν το επιτύχουν να είναι σε θέση να περιορίσουν την διάχυση της κρίσης στην υπόλοιπη Ήπειρο.

10. Ότι και αν συμβεί και ενώ το παιχνίδι αλληλοκατηγοριών θα ανάψει ακόμα περισσότερο, υπάρχουν σημαντικά μαθήματα που μπορούν να διδαχθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Αν όντως διδαχτούν κάτι, τότε μπορεί να βγει κάτι καλό από μια κατά τα άλλα τρομακτική ελληνική τραγωδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου