ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Οι κάτοικοι της Αβάνας ελπίζουν ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες - Ξέσπασαν σε χειροκροτήματα περιμένοντας μια νέα εποχή - Ακύρωση της συμφωνίας "με ένα νόμο - ένα άρθρο" υπόσχεται η μαρξιστόπληκτη Κουμουνδουρου

Στριμώχτηκαν γύρω από παλιές τηλεοράσεις στην Αβάνα και ξέσπασαν σε δάκρυα και χειροκροτήματα βλέποντας κάτι που δύσκολα θα μπορούσαν να φανταστούν, πόσο μάλλον να πιστέψουν: ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο, και αμέσως μετά ο Μπαράκ Ομπάμα, ανήγγειλαν την αυγή μιας νέας εποχής στις σχέσεις μεταξύ της Κούβας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αλλά για τον Αρμάντο Γκουτιέρες, ιδιοκτήτη ενός μικρού πανδοχείου στην Αβάνα, το μέλλον συνοψίζεται στην λέξη «κρεβάτια». Χρειάζεται καινούργια για τα δωμάτια που νοικιάζει, και δεν τα βρίσκει στην Αβάνα. Τώρα, ελπίζει ότι η οικονομία θα ανοίξει, και η επιχείρησή του θα σωθεί.

«Τίποτα δεν θα γίνει από την μία στιγμή στην άλλη. Θα χρειαστεί χρόνος. Αλλά είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, όλοι μας. Δεν έχουμε λόγια, πραγματικά, για να εκφράσουμε την χαρά μας», είπε ο Γκουτιέρες στους New York Times, μιλώντας με ένα τηλέφωνο που σχεδιάζει να το αντικαταστήσει με ένα καλύτερο εάν οι ΗΠΑ κρατήσουν την υπόσχεση να στείλουν περισσότερο εξοπλισμό για τις τηλεπικοινωνίες στο νησί.

Οσο πολιτικά φορτισμένη και αν είναι η νέα στάση του Ομπάμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι σαρωτικές αλλαγές που περιέγραψε την Τετάρτη θα έχουν μια πολύ πιο βαθιά επίδραση στην Κούβα - όπου η απομόνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει ουσιαστικά διαμορφώσει την οικονομία, την πολιτική, ακόμα και την αίσθηση της εθνικής ταυτότητας.

Για δεκαετίες, το αμερικανικό εμπάργκο στην Κούβα είχε γίνει πολιτικό σπαθί και ασπίδα των Κάστρο. Τώρα ο ισχυρός αντίπαλος της Κούβας, οι ΗΠΑ, υπόσχονται σημαντική χαλάρωση στα ταξίδια, τις εξαγωγές και τα εμβάσματα προς την Κούβα.

Οι ειδικοί λένε ότι αυτό το άνοιγμα θα φέρει μια πλημμύρα νέων χρημάτων στο νησί, ενδεχομένως δίνοντας νέα ζωή στην οικονομία. Σε συνδυασμό με την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, μπορεί να μεταμορφώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών με τρόπους που δεν έχουμε δει τα τελευταία 50 χρόνια.

«Αυτό τα αλλάζει όλα», λέει στους New York Times ο Κάρλος Αλζουγκαράϊ, πρώην διπλωμάτης της Κούβας και μέλος του στενού κύκλου των Κάστρο.

«Το ερώτημα είναι κατά πόσον οι αυξημένες συναλλαγές απλά θα στηρίξουν την ετοιμοθάνατη οικονομία και την κυβέρνηση της Κούβας, ή αν θα οδηγήσουν σε πραγματικά δημοκρατική αλλαγή στο νησί, κάτι που η τρέχουσα αμερικανική πολιτική δεν έχει επιτύχει», γράφει η αμερικανική εφημερίδα.

«Για την Κούβα, αυτή είναι μια ευκαιρία να επιταχύνει τις διαδικασίες της οικονομικής μεταρρύθμισης, της πολιτικής φιλελευθεροποίησης και της διαφάνειας», λέει στους NYT ο Αρτούρο Λόπες-Λέβι, Κουβανός πρώην αναλυτής πληροφοριών, που εργάζεται τώρα στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

«Οι Κουβανοί ελπίζουν, πάντως, ότι η νέα χαλάρωση της έντασης με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα επιταχύνει τα βήματα προς μια οικονομία της αγοράς, διατηρώντας παράλληλα τα κοινωνικά ιδεώδη της δωρεάν εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης», τονίζει η αμερικανική εφημερίδα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου