ΤΟΥΡΚΙΑ: Τζαμιά σε κάθε πανεπιστήμιο (!!!) θέλει να χτίσει o Eρντογάν

Με κυβερνητική απόφαση, η οποία αμέσως προκάλεσε αντιδράσεις στον ευρύτερο πανεπιστημιακό κόσμο, τα 80 περίπου πανεπιστήμια στην Τουρκία, κρατικά και ιδιωτικά, θα πρέπει να οικοδομήσουν τζαμιά στους χώρους τους.

Έχει ήδη αρχίσει η κατασκευή τους σε μερικά πανεπιστήμια, δήλωσε ο διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων Μεχμέτ Γκιουρμέζ. «Ανοίξαμε έως τώρα τζαμιά σε 15 πανεπιστήμια και έως το τέλος του 2015 θα είναι έτοιμα αλλά 50 και πλέον».

«Έχουμε 20 εκατ. νέους στην Τουρκία και επιθυμούμε να τους πλησιάσουμε», δήλωσε ο κ. Γκιουρμέζ. Και πρόσθεσε: «Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή και σημασία στο να υπάρχουν τζαμιά μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους έτσι ώστε οι θρησκευτικοί κληρικοί μας να επικοινωνούν ευκολότερα και αμεσότερα με τη νεολαία. Θέλουμε επίσης η νεολαία μας να αναπτύξει το πνευματικό της επίπεδο και να έχει ευκολότερη επικοινωνία και είσοδο στα τζαμιά».

Η «ένταξη» τζαμιών στους χώρους των τούρκικων πανεπιστήμιων είναι «η μια μόνο πλευρά αυτού του ζητήματος», δήλωσε ο διευθυντής. «Θέλουμε να θεσμοθετήσουμε την παρουσία τους ώστε να καταστούν κάτι περισσότερο από χώροι προσευχής. Δεν θα πρέπει να ανοίγουν μόνο τις ώρες της προσευχής. Θέλουμε να γίνουν πλήρης θεσμός».

Ομάδα πανεπιστημιακών με επιστολή που απευθύνεται στον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβουτογλου και αναρτήθηκε την Κυριακή στο διαδίκτυο, εκφράζει την «έντονη αποδοκιμασία» της για την «αναγκαστική εισβολή» του ισλαμικού θρησκευτικού στοιχείου στους «κατ'εξοχην χώρους αναζήτησης, προσήλωσης στα πολιτιστικά και εθνικά δεδομένα, αλλά και ελευθέριας επιλογής».

Τον «κίνδυνο επιστροφής στα ισλαμικά θρησκευτικά πρότυπα» από την «θεσμοποίηση των χωρών προσευχής εντός των πανεπιστήμιων, η οποία φαίνεται να ετοιμάζεται» επισημαίνει «αναφορά-προειδοποίηση» κοινωνικών παραγόντων, φοιτητικών οργανώσεων και καλλιτεχνών, η οποία αναρτήθηκε το Σάββατο στο διαδίκτυο, αλλά με εισαγγελική επέμβαση κατέβηκε το μεσημέρι της Κυριακής. Το σχετικό κείμενο υπενθύμιζε ότι τα παλιά ισλαμικά θρησκευτικά πρότυπα «καταργήθηκαν μια για πάντα από τον Κεμάλ Ατατούρκ».

Η κυβέρνηση δεν είδε με «καλό μάτι»--αλλά δεν αντέδρασε--την  πρωτοβουλία του πρύτανη του πανεπιστήμιου Τουνσέλ δρ. Ντιρμούγκ Μποζντούγκ, ο οποίος ανήγγειλε ότι μαζί με το τζαμί θα οικοδομήσει και χώρο προσευχής για τους Αλεβίτες


Τούρκικες εφημερίδες, οι οποίες έδωσαν έκταση στις δηλώσεις του κ. Γκιουρμέζ αλλά αγνόησαν τις αρνητικές αντιδράσεις, υπενθυμίζουν ότι τον περασμένο Απρίλιο δημιουργήθηκε ζήτημα με τα εγκαίνια τζαμιού στο πανεπιστήμιο τους Ερζερούμ, το οποίο φέρει τον τίτλο πανεπιστήμιο Κεμάλ Ατατούρκ.

Τότε ο κ Γκιουρμέζ είχε απαντήσει στις επικρίσεις υποστηρίζοντας ότι «οι χώροι προσευχής ανέκαθεν συμπορεύονταν και συνυπήρχαν με τα πανεπιστήμια  στην Τουρκία. Δεν είναι δυνατόν να χωριστούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου